Kamerplanten die je gezonder zullen maken
Iedereen die zichzelf een natuurliefhebber noemt zou kamerplanten moeten overwegen. Hun schoonheid en frisse geur geeft genoeg reden om ze aan elke kamer van je huis toe te voegen. Ze doen echter meer dan er alleen goed uitzien. Het zijn levende wezens die je een gevoel van vrede, geluk en gezondheid geven, waar ze ook staan.
Waar ze ook staan, ze zullen de lucht reinigen en zuurstof afgeven. Zelfs binnenin huis doen planten dit – en nog veel meer. Ze:
- trekken geluk aan
- geven de ruimte een gevoel van rust
- houden insecten buiten de deur
De voordelen van kamerplanten
Planten zijn een praktische, budgetvriendelijke manier om je huis mooier te maken. Er is een enorm breed scala aan bloemen, geuren en kleuren om uit te kiezen. Dit maakt dat kamerplanten goed gaan met elk interieur. Ze doen echter nog veel meer dan dat: ze maken je gezonder. Hier zijn een aantal van de voornaamste voordelen voor de gezondheid die kamerplanten bieden:
Ze verbeteren de luchtkwaliteit
Planten absorberen koolstofdioxide uit de lucht en ze geven vervolgens zuurstof af die wij inademen. Ze ‘vangen’ de koolstofdioxide, waarmee ze vervuiling en stofdeeltjes in de lucht verminderen.
Je kunt er zelfgemaakte remedies mee maken
Elke soort plant heeft geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden gebruikt in de farmaceutische industrie om medicijnen te maken. Thuis kun je ze daarom gebruiken om zelf medicinale theeën, zalfjes en andere huismiddeltjes te maken. Ze verhogen bovendien de luchtvochtigheid, iets dat goed is voor je huid.
Kamerplanten verminderen stress
Het hebben van planten in en rond het huis en voor ze zorgen heeft nog een ander voordeel. Het is een geweldige hobby om jezelf in te verdiepen als je de stress van het dagelijkse leven wilt loslaten en depressie wilt afwenden.
Het is aangetoond dat kamerplanten:
- werkstress met wel 15% helpen verminderen
- je vermogen om te focussen zelfs met 70% doen toenemen
- je productiviteit met 12% vooruit gaat
Ze helpen ademhalingsproblemen te voorkomen
Doordat ze de luchtvochtigheid verhogen en stofniveau’s doen dalen zijn kamerplanten ook goed voor je luchtwegen. Ze helpen je energie te geven.
Verder voordelen van kamerplanten
Planten helpen je huis koel te houden op zonnige dagen. Dit komt omdat ze zonnestralen absorberen en zo in hun eigen voeding voorzien. Daarom zul je een afkoelend effect ervaren als je veel groen in huis hebt.
Ze kunnen jou ook voorzien van voedsel dat gezond is en bovendien vers. Je kunt er zeker van zijn dat dit voedsel zowel voedzaam als rijk aan smaak is. Of je nu een grote buitentuin hebt of een paar kleine planten in huis, je kunt altijd het voordeel benutten om vers voedsel te verkrijgen door een kleine investering te doen.
Een paar voordelen van simpele en goedkope planten om te laten groeien zijn:
- ui
- broccoli
- tomaten
- wortels
- paprika’s
De mogelijkheden zijn eindeloos: kleine fruitbomen, specerijen, kruiden, enzovoort. Het enige waar je echt over moet nadenken is de vraag of je ze voldoende zonlicht en water zal kunnen geven.
Kamerplanten: welke moet ik kiezen?
Goed, nu weet je waarom je kamerplanten in huis moet halen. De vraag is alleen welke je dan moet kiezen. Je hebt vele opties. Wil je vooral profiteren van hun voordelen voor de gezondheid, dan zijn hier een paar goede opties:
Aloëvera
Hiermee genees je sneetjes en wondjes. Het heeft een adstringerend effect en is goed voor je spijsvertering. Het kan bovendien je cholesterolgehalte en de hoeveelheid triglyceriden in je lichaam verlagen.
Ook kan het je bloedsuikerspiegel op peil helpen houden en helpt het je lichaam voedingsstoffen beter te absorberen. Aloëvera valt bacteriën aan, ondersteunt je immuunsysteem en is een krachtige ontstekingsremmer.
Gember
Deze wortel werkt als antibioticum. Het is perfect tegen verkoudheid of de griep. Het zit bomvol antioxidanten en werkt ook tegen parasieten en bacteriën. Gebruik het om spierpijn, hoofdpijn en gewrichtspijn te behandelen. Gember is ook effectief bij duizeligheid en misselijkheid.
Eucalyptus
De bladeren worden gebruikt bij bepaalde ziektes en aandoeningen omtrent de luchtwegen. Het versnelt het genezingsproces en is nuttig bij reuma.
Munt
Astma, allergieën, verkoudheid en de hoest: je kunt ze allemaal te lijf gaan met munt. Het kan ook gebruikt worden als je last hebt van winderigheid, buikpijn of migraine. Munt is bovendien één van de meest gebruikte kruiden in de aromatherapie.
Knoflook
Naast dat het smaak geeft aan je eten wordt knoflook ook gebruikt in natuurgeneeswijzen om ontstekingen te verminderen en de werking van je immuunsysteem te verbeteren. Daarnaast kan het kankercellen tegengaan en je hart beschermen.
Tijm
Door de hoge hoeveelheden vitamine A en C, koper, vezels en magnesium die het bevat is een tijm een plant die je moet hebben. Je kunt het gebruiken om pijn, vochtophoping, PMS, depressie, mondaandoeningen en zelfs katers te behandelen. Daarnaast kan het je geheugen verbeteren en werkt het kalmerend.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dominguez Fabiola. (2015). Plantas medicinales. Ciencia AMC. https://doi.org/10.1210/en.136.3.1034
- Göbel, H., Schmidt, G., & Soyka, D. (1994). Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters. Cephalalgia. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.1994.014003228.x
- Lete, I., & Allué, J. (2016). The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. Integrative Medicine Insights. https://doi.org/10.4137/IMI.S36273
- Meamarbashi, A. (2014). Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance. Avicenna Journal of Phytomedicine.
- Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015). Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172
- Nieuwenhuis, M., Knight, C., Postmes, T., & Haslam, S. A. (2014). The relative benefits of green versus lean office space: Three field experiments. Journal of Experimental Psychology: Applied. https://doi.org/10.1037/xap0000024
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002
- Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785