Jeuk aan de penis: oorzaken en behandelingen

Jeuk aan de penis kan voor de meeste mensen ongemakkelijk en zorgelijk zijn. Met basiszorg kan het echter worden opgelost.
Jeuk aan de penis: oorzaken en behandelingen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 13 februari, 2023

Jeuk in de mannelijke intieme zone treedt meestal op bij een ontsteking aan de eikel. Dit symptoom kan echter vele oorzaken hebben, variërend van allergieën en gebrek aan hygiëne of overmatige vochtigheid tot ernstiger problemen als schimmelinfecties of seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Zoals je ziet, vereist jeuk aan de penis een medische diagnose.

Om de juiste gezondheid van dit lichaamsdeel te handhaven, is het noodzakelijk om het elke dag te wassen en gewoonten aan te leren die helpen om mogelijke infecties weg te houden. Als jeuk in de penis langer dan een week aanhoudt, is het daarom raadzaam een arts te raadplegen.

Oorzaken van jeuk in de penis en de mogelijke behandelingen

Dit symptoom kan op elk moment in het leven ontstaan door verkeerde praktijken die de gezondheid van de penis aantasten. Er zijn echter enkele mogelijke oorzaken die ernstiger zijn dan andere die een ontsteking van het gebied kunnen veroorzaken. Lees verder en ontdek de 10 meest voorkomende oorzaken van dit symptoom.

1. Een gebrek aan hygiëne

Een van de meest voorkomende oorzaken van penisontsteking is een slechte regelmatige hygiëne. Als een man de penis niet regelmatig schoonmaakt, hoopt zich smegma op onder de eikel. Dit probleem doet zich en nog meer voor onbesneden mannen.

Dit is een natuurlijke afscheiding, zowel bij mannen als bij vrouwen, maar moet dagelijks worden schoongemaakt om de ontwikkeling van schimmels en bacteriën die jeuk en irritatie veroorzaken te voorkomen.

De intieme zone moet dagelijks worden schoongemaakt. Om de penis goed te wassen, trek je de voorhuid helemaal in en gebruik je een neutrale zeep. Spoel af met veel water en zorg ervoor dat er geen productresten achterblijven.

We denken dat je dit artikel ook interessant zult vinden:
Kort frenulum op de glans penis: symptomen, verzorging en behandeling

2. Allergieën

Inspectie van de penis
Dagelijkse hygiëne van de penis is belangrijk, maar vooral als er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

De penis is een delicaat orgaan dat specifieke zorg vereist. Allergieën in het gebied komen vaak voor en treden op bij het gebruik van ongeschikte producten.

Bepaalde zepen en condooms kunnen bij direct contact met de huid irritaties veroorzaken die eindigen in jeuk. Daarnaast moet worden opgepast met synthetische kleding en materialen.

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken welk product de irritatie veroorzaakt en stoppen met het gebruik ervan. Het is raadzaam om neutrale zeep te gebruiken in de intieme zone en probeer katoenen kleding te dragen die niet te strak zit.

Als je vermoedt dat condooms de oorzaak zijn, kan het zijn dat je een latexallergie hebt. Als dit bij jou het geval is, zoek dan naar alternatieven van een ander materiaal.

3. Humaan papillomavirus (HPV)

HPV is een van de meest voorkomende en gemakkelijk te verspreiden seksueel overdraagbare ziekten. Een van de belangrijkste kenmerken ervan bij mannen is het verschijnen van wratten op de penis en in het perianale gebied.

Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Washington is meer dan de helft van de seksueel actieve mensen op enig moment in hun leven besmet met HPV. Dit virus wordt overgedragen door onbeschermd genitaal-naar-genitaal contact.

Er is nog steeds geen genezing of specifieke behandeling. Vaccins kunnen helpen het te voorkomen, maar eenmaal opgelopen moet het lichaam het zelf elimineren. Als er huidlaesies, zoals wratten, aanwezig zijn, moeten die professioneel verwijderd worden.

4. Genitale psoriasis

Als een man deze dermatologische aandoening ergens op zijn lichaam heeft, is het waarschijnlijk dat hij het later ook op zijn penis kan ontwikkelen. Genitale psoriasis zorgt ervoor dat huidcellen afschilferen, wat resulteert in droge, jeukende plekken.

Het is belangrijk op te merken dat psoriasis niet kan worden genezen, maar wel kan worden behandeld om de ongemakkelijke symptomen ervan onder controle te houden. Probeer de intieme zone altijd zo schoon mogelijk te houden en geef voorrang aan koud water. Heet water kan droogte in het gebied veroorzaken.

5. Candidiasis

Deze door de schimmel veroorzaakte infectie 4. Candida albicans veroorzaakt intense jeuk aan de penis, evenals pijnlijke uitslag. De belangrijkste risicofactor ervan is het gebrek aan goede hygiëne, waardoor een grote ophoping van schimmel op de eikel ontstaat. Het kan echter ook een teken zijn van auto-immuunziekten, zoals HIV.

Onderzoek (Engelse link) van het Mountain Research Center concludeerde dat preventie de meest effectieve behandeling is, veel meer dan het uitroeien van de schimmel met antischimmelmiddelen. Candidiasis wordt meestal behandeld met het gebruik en de toepassing van medicijnen als clotrimazol, miconazol, fluconazol of nystatine.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Veelvoorkomende ziekten van de penis en hun behandeling

6. Chlamydia en jeuk aan de penis

Jeuk aan de penis
Jeuk door een seksueel overdraagbare infectie moet behandeld worden om de verspreiding naar partners te stoppen.

Iedereen kan op enig moment in zijn leven besmet raken met chlamydia als hij of zij onbeschermde seks heeft. Dit is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis.

Mannen kunnen de ziekte krijgen in de plasbuis (binnenkant van de penis), het rectum en de keel. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn een brandend gevoel in de penis, afscheiding en pijnlijk plassen.

Een studie (Engelse link) van de Georgetown University School of Medicine concludeerde dat dit de meest gemelde seksueel overdraagbare ziekte in de Verenigde Staten is, goed voor meer dan 1 miljoen infecties per jaar.

Artsen behandelen Chlamydia-infecties meestal behandeld met antibiotica. Soms worden ze maar één keer ingenomen, maar in extremere gevallen kunnen de medicijnen tot 7 dagen lang worden gegeven.

Tijdens de behandeling moet geslachtsgemeenschap worden vermeden om een partner niet te besmetten. Eenmaal genezen is de beste manier om herinfectie te voorkomen altijd een condoom te gebruiken.

7. Genitaal eczeem

Atopische dermatitis, ook wel eczeem genoemd, is een aandoening die irritatie en jeuk aan de penis kan veroorzaken. Het is meestal het gevolg van genetische en omgevingsfactoren. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn rode vlekken, een droge en schilferige huid, ernstige jeuk en met pus gevulde blaasjes.

Voordat de arts mogelijke behandelingen worden overwogen, moet een dermatoloog worden geraadpleegd om te bevestigen of de jeuk aan de penis het gevolg is van eczeem. Enkele van de mogelijke behandelingen zijn het aanbrengen van topische corticosteroïden, zoals hydrocortison.

8. Jock itch en jeuk aan de penis

Tinea cruris, ook bekend als jock itch, is een genitale infectie veroorzaakt door dermatofytenschimmels. Het wordt meestal veroorzaakt door overmatig zweten en gebrek aan hygiëne in het gebied. De meest voorkomende symptomen zijn rode plekken en irritatie op de penis.

Onthoud dat het dagelijks schoonmaken van de penis helpt om de gezondheid ervan in optimale omstandigheden te houden. Probeer je hygiënische gewoonten te verbeteren om de symptomen te verlichten.

9. Slecht scheren

Bij het scheren rond de penis is het belangrijk het gebied alleen te scheren met een scheermes in perfecte staat om onnodige sneetjes en irritatie te voorkomen. Heel oude scheermesjes kunnen schimmels en bacteriën tussen de mesjes opslaan.

Als je je penis scheert, probeer dat dan te doen na een warme douche. Breng een royale hoeveelheid scheergel aan op het hele gebied en ga dan verder in de richting van de haargroei.

Dit maakt het proces veel gemakkelijker en voorkomt ingegroeide haren of puistjes op of rond de penis. Nadat je klaar bent, kun je de huid hydrateren met een lichte crème of lichaamsolie.

10. Schaamluizen

Schaamluizen zijn kleine geelachtige insecten die meestal in de genitale zone van de mens leven. Omdat het parasieten zijn, hebben ze bloed nodig om te overleven.

Hun belangrijkste symptoom is intense jeuk aan de penis, naast het verschijnen van neten, zoals men de luizeneitjes noemt. Deze kan men overgedragen door seksueel contact of met kleding, handdoeken of lakens.

Meestal is de snelste en meest effectieve behandeling voor het elimineren van krabben topische lotions die ze doden. Tonics met permethrine of crèmes met pyrethrine of piperonylbutoxide kan men ook gebruiken. Deze producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in apotheken en vereisen geen recept.

11. Trichomoniasis

Volgens een publicatie van de Centers for Disease Control and Prevention is trichomoniasis een van de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (Engelse link). De veroorzaker is de protozoaire parasiet Trichomonas vaginalis. Het veroorzaakt symptomen bij zowel mannen als vrouwen.

Bij mannen is er vaak een ongemakkelijk irriterend of jeukend gevoel aan de binnenkant van de penis, dat gepaard kan gaan met wat afscheiding. De symptomen kunnen duidelijker worden bij het plassen.

Je mag jeuk aan de penis niet negeren

Het is niet nodig om dit symptoom te negeren of te verbergen uit bescheidenheid of schaamte. Als je een gezondheidsdeskundige raadpleegt, hoef je je niet te schamen, want hij/zij zal de beste oplossing voor je vinden.

Vooral in het geval van een seksueel overdraagbare infectie is het van levensbelang om de verspreiding te stoppen en anderen niet te besmetten. Dit houdt een serieuze verantwoordelijkheid van jouw kant in.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Koutsky LA. “Epidemiology of genital human papillomavirus infection”. Am J Med. (1997); 102(5A):3-8.
  • Martins, N., Ferreira, I. C., Barros, L., Silva, S., & Henriques, M. “Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment”. Mycopathologia. (2014). 177(5-6), 223–240.
  • Mishori, R., McClaskey, E. L., & WinklerPrins, V. J. “Chlamydia trachomatis infections: screening, diagnosis, and management”. American family physician. (2012). 86(12), 1127–1132.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.