Wat is schaamluis en hoe verspreidt het zich?

Schaamluis beïnvloedt meestal het genitale gebied, maar kan ook in andere gebieden voorkomen, zoals de buik of oksels. Hoe verspreidt het zich? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat is schaamluis en hoe verspreidt het zich?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

‘Platjes’ is de gebruikelijke naam voor schaamluis. Het zijn kleine insecten die in het schaamhaar van mensen leven. Deze aandoening wordt beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening, hoewel dat niet de enige manier is waarop ze kunnen worden overgedragen.

Experts schatten dat ongeveer een miljoen mensen elk jaar schaamluis krijgen. Het komt veel voor. Het insect dat het veroorzaakt, wordt Pthirus pubis genoemd. Het voedt zich met bloed en zijn beten produceren een zeer intense en hinderlijke jeuk in het genitale gebied.

Interessant is dat in de hele geschiedenis in sommige teksten het bestaan van schaamluis wordt genoemd, zelfs in de Bijbel. Hoewel ze vergelijkbaar zijn met hoofdluis, is het belangrijkste verschil dat deze luizen meestal geen andere ziekte overdragen.

Het is echter een zeer oncomfortabele infectie die ook het sociale leven van degenen die er last van hebben kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we daarom alles uitleggen wat je moet weten over schaamluis en hoe ze zich verspreiden.

Hoe gedraagt schaamluis zich?

Vrouw heeft last van genitale gebied

Zoals we hierboven vermeldden, zijn schaamluizen kleine insecten die uitsluitend bij mensen leven, met name in het genitale gebied. Schaamluis heeft enige gelijkenis met de vorm van zeekrabben.

Ze hechten zich aan het haar dankzij een substantie die als cement werkt. Eenmaal daar bijten ze in de huid. De beet is zo intens dat het jeuk veroorzaakt door bepaalde componenten in hun speeksel en ontlasting.

Meestal manifesteren symptomen zich ongeveer een week na de infectie. Naast jeuk komen vaak knobbeltjes en bultjes op de huid voor, evenals verwondingen door het krabben.

Hoewel ze vaak alleen de schaamstreek beïnvloeden, kan schaamluis zich naar andere gebieden uitbreiden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat het zich ook in iemands borsthaar, oksels of buik kan bevinden.

Een belangrijk feit is dat ze zelfs in de wimpers kunnen verschijnen. Dit komt vaak voor bij kinderen die seksueel zijn misbruikt. Dat is de reden dat de aanwezigheid van dit soort luizen bij kinderen soms kinderartsen op gevallen van verkrachting en seksueel misbruik wijzen.

Hoe schaamluis zich verspreidt

Experts beschouwen schaamluis vaak als een seksueel overdraagbare aandoening. Deze aandoening is meestal aan seksueel contact te wijten met iemand die al is geïnfecteerd. Dit is echter niet de enige manier waarop ze zich kunnen verspreiden.

Hoewel minder frequent, kan schaamluis zich ook verspreiden door het gebruik van onderkleding, lakens of handdoeken van een geïnfecteerde persoon. Het is echter bijna onmogelijk om de infectie in gebieden zoals badkamers of toiletten op te lopen.

Dit komt, omdat dit insect niet langdurig buiten het menselijk lichaam kan leven. Ze hebben een temperatuur van ongeveer 28 °C of hoger nodig om te kunnen overleven. Toch moet iedereen die deze infectie heeft, ervoor zorgen dat alle nabijgelegen objecten en kleding goed gereinigd worden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek enkele huisremedies om luizen te verwijderen

Hoe een infectie met schaamluis wordt gediagnosticeerd en behandeld

Vrouw met schaamluis bij de dokter

De diagnose van schaamluis is heel eenvoudig, omdat het meestal voldoende is om het genitale gebied te observeren. Ze zijn meestal zichtbaar voor het blote oog. Ook is het klinische beeld zeer karakteristiek. Een arts heeft daarom meestal geen ander aanvullend bewijs nodig.

De aandoening behandeld worden met bepaalde crèmes, shampoos en lotions die de insecten doden. De meeste mensen hebben vaak meer dan één behandeling hiermee nodig om alle luizen te doden. Het is ook essentieel om alle kleding, handdoeken en lakens goed te reinigen.

Het belangrijkste is echter dat je je bewust bent van de noodzaak om de mensen in je omgeving, vooral seksuele partners, te waarschuwen, omdat het zeer besmettelijk is.

Conclusie

Schaamluizen zijn dus kleine insecten die jeuk veroorzaken in gebieden waar haar zit, vooral op de geslachtsdelen. Ze worden meestal via geslachtsgemeenschap overgedragen, maar kunnen zich ook via kleding of andere stoffen zoals lakens verspreiden.

Als je vragen hebt over de infectie, dan moet je je arts raadplegen. Ze geven de meest geschikte behandeling aan en enkele aanbevelingen om van het probleem af te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.