Luizen en neten verjagen met natuurlijke producten

Luizen zijn zonder twijfel een plaag voor kinderhoofden en een zorg voor moeders. Het is erg waarschijnlijk dat jouw kinderen pediculosis (de wetenschappelijke naam) oplopen wanneer ze naar school, een hobbyclub of het park gaan.
Luizen en neten verjagen met natuurlijke producten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel bespreken we enkele van de doeltreffendste remedies om luizen en neten te verwijderen.

Natuurlijke alternatieven voor chemische remedies

Wanneer je naar de apotheker, drogisterij of supermarkt gaat, zal je een hele reeks aan producten vinden die speciaal ontwikkeld zijn om neten en luizen te doden. Je kan echter nooit 100% zeker zijn hoe schadelijk deze producten voor je kinderen zijn. En dan voornamelijk voor kleine kinderen.

Veel mensen reageren ook allergisch op deze producten of krijgen er huiduitslag van. Dat komt omdat ze te sterk zijn voor de hoofdhuid. Ook zijn ze niet altijd even doeltreffend. De luizen en neten (de eitjes van luizen) komen na de behandeling immers gewoon weer terug.

Controle op Luizen

Daarom kan je misschien beter zelfgemaakte producten gebruiken. Dat zijn dezelfde producten die ook onze ouders en grootouders gebruikten om de parasiet te verwijderen. Die voedt zich niet alleen met ons bloed, maar  zrogtdaarnaast ook voor jeuk en ongemak.

Zelfgemaakte remedies om luizen en neten te verwijderen

Luizen Kammen

Oude remedies zijn erg effectief en zullen je helpen in slechts enkele dagen die onverdraaglijk luizen uit het haar van je kinderen of van jezelf te verwijderen. De bekendste remedies tegen luizen zijn:

Infusies

Spray tegen Luizen
 • Een infusie van eucalyptusbladerenJe kan deze vloeistof bij de kruidenier kopen of zelf thuis maken met enkele van de bladeren (hun karakteristieke aroma helpt ook bij het vrijmaken van een verstopte neus). Kook twee kopjes water met de bladeren en laat het geheel even afkoelen tot het koud of lauw is.
 • Zodra het de ideale temperatuur bereikt heeft, giet je de infusie gewoon over het hoofd van je kind. Masseer de vloeistof langzaam in, zodat het in de haarwortels en hoofdhuid trekt, want daar leven de luizen en leggen ze hun eitjes. Vervolgens kan je het haar uitspoelen of de infusie gewoon laten zitten.
 • Een infusie van rozemarijn: Een erg doeltreffende vloeistof bij luizen. Deze infusie is op dezelfde manier te bereiden als die met eucalyptusbladeren.

Lavendel en azijn

Mayonaise tegen Luizen
 • Lavendelextract: Breng het rechtstreeks op de hoofdhuid aan en neem dan een douche, maar niet wanneer het haar te nat is. Lavendelextract is in heel wat winkels te vinden. Met enkele druppels kom je al een heel eind. Wees wel voorzichtig, want soms worden er mengelingen verkocht die niet werken.
 • Enkel puur lavendelextract is doeltreffend. Breng het extract op de haarwortels aan en masseer je hoofdhuid zachtjes. Vergeet geen handschoenen te gebruiken.
 • Appelazijn: Sommige mensen zeggen dat dit de beste behandeling is om te voorkomen dat luizen zich aan het haar vastklampen. De componenten van deze azijn zijn namelijk agressief voor de insecten, waardoor ze niet enkel doodgaan, maar ook niet meer in de buurt van het haar zullen komen.
 • Ook is deze azijn nog beter om neten te verwijderen, aangezien het er voor zorgt dat ze loskomen van het haar zonder dat je ze eruit hoeft te kammen of zoeken.
 • Wanneer je klaar bent met baden, breng je een mengsel van twee derde water en een derde appelazijn op de hoofdhuid aan. Je kan ook enkele druppels op je droge haar sprenkelen (voor het naar school gaan bijvoorbeeld) om de luizen ver weg te houden. Het enige probleem is dat deze remedie niet fris ruikt, waardoor je kinderen naar salade zullen ruiken.

Oliën

Luizen Uitkammen
 • Aromatische oliën: Veel van deze oliën helpen om luizen en neten te elimineren. Enkele van de meest doeltreffende zijn onder andere kokos-, jasmijn-, geranium- en anijsolie. Ze zijn eenvoudig te vinden en je hoeft alleen enkele druppels op de hoofdhuid aan te brengen. Het goede nieuws is dat deze oliën je haar ook glanzender en gezonder maken.
 • Mayonaise: Breng een of meer eetlepels mayonaise aan op droog haar, zonder het te wassen. Zorg ervoor dat de hele hoofdhuid en de haarwortels bedekt zijn. De olieachtige, zware textuur van de mayonaise zal de luizen binnen enkele minuten doen stikken.
 • Om het effect nog te optimaliseren, kan je een douchekapje opzetten en het zo’n acht uur oplaten. Zodra de acht uur voorbij zijn, verwijder je het douchekapje en was je je haar met warm water.
 • Verdeel je haar vervolgens in stukjes en kam erdoor met een fijne kam. Doe dit voorzichtig, zodat je geen haar uittrekt. Wacht 7 tot 10 dagen voor je deze behandeling herhaalt.
 • Olijfolie: Verwarm een goede hoeveelheid extra vierge olijfolie en zodra het een draaglijke temperatuur bereikt heeft, breng je het op de hoofdhuid en de haarwortels aan na het wassen. Masseer vervolgens de hoofdhuid in cirkels en bedek je hoofd met een douchekapje.
 • Draag dit kapje de hele nacht tijdens het slapen en was de olie ‘s ochtends uit met voldoende warm water. Kam je haar met een fijne kam om alle luizen en neten te verwijderen. Herhaal deze behandeling drie opeenvolgende nachten. Het haar wordt niet alleen luizenvrij, maar ook stralend en zacht.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.