Is het slecht om elke dag je haar te wassen?

Hoe vaak zou je eigenlijk je haar moeten wassen? Sommige mensen doen het iedere dag, anderen zeggen dat om de paar dagen beter is. Maar wat is nu waar?
Is het slecht om elke dag je haar te wassen?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Om de gewenste look te krijgen, kun je iedere dag je haar wassen, waarbij je producten gebruikt die het haar kunnen beschadigen en de hoofdhuid uit kunnen drogen, zoals shampoos, conditioners en verschillende soorten behandelingen.

Ook al is het wassen van je haar inderdaad essentieel als je ervoor wilt zorgen dat het er gezond, fris en glanzend uit komt te zien, toch zijn er een aantal dingen die we op willen merken.

We moeten onthouden dat alles in overvloed slecht is. Het haar behandelen met zo’n strikte reinigingsroutine is niet alleen onnodig, maar het kan het ook uitdrogen en beschadigen. De meeste haarverzorgingsproducten die vrouwen gebruiken bevatten grote hoeveelheden chemische stoffen, die je haarvezels kunnen beschadigen.

Maar maak je niet ongerust! We hebben dit artikel geschreven om de vraag te beantwoorden of het slecht is om elke dag je haar te wassen en je te helpen om deze verwarrende situatie onder controle te houden.

Is het goed om shampoo te gebruiken?

Ja, maar niet te vaak.

Er is een groot verschil tussen het haar wassen met een aantal natuurlijke producten en het wassen met commerciële producten. De laatsten bevatten een hoop chemicaliën en ook al hebben ze een natuurlijke basis, zoals aloëvera of kokosolie, ze bevatten ook andere ingrediënten die ze een speciale geur of kleur geven en ook conserveringsmiddelen om de houdbaarheid te verlengen.

Dus denk er eens over na: een hoop ingrediënten in je shampoo zijn er mogelijk alleen maar zodat jij, de consument, besluit om het te kopen. Deze elementen doen in de realiteit echter niks om de gezondheid van je haar te verbeteren.

Moet je het gebruik van shampoo vermijden?

Vrouw met gewassen haar

Nee, je hoeft niet alle shampoos die je hebt weg te gooien.

Eerlijk gezegd hoef je zulke extreme dingen helemaal niet te doen. We raden je simpelweg aan om het aantal keren dat je je haar per week wast en de hoeveelheid shampoo die je per keer gebruikt te verminderen. Daarnaast bevelen we aan om volledig natuurlijke shampoos te gaan gebruiken.

Dus, hoe vaak zou je je haar moeten wassen?

Dit onderwerp is redelijk controversieel onder dermatologen en personen die zich specialiseren in schoonheid. Sommige zeggen dat het belangrijk is om het haar elke dag te wassen om de gezondheid van je haar en hoofdhuid te behouden, terwijl anderen vinden dat je je haar maar één keer per week hoeft wassen.

Een goed compromis tussen deze twee tegenovergestelde meningen zou zijn om het haar om de dag te wassen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je niet teveel shampoo gebruikt en daardoor voorkom je dat giftige stoffen zich ophopen op de hoofdhuid.

Je kan dezelfde producten als altijd gebruiken, maar je doet er goed aan om de hoeveelheid te verminderen. Op deze manier kan je doorgaan met je dagelijkse routine, zonder dat je je hoofd bedekt met chemicaliën.

Ten slotte…

Rood haar met highlights

Als je wilt dat je haar er gezond en mooi uit blijft zien, zorg er dan voor dat je niet te veel reinigingsproducten gebruikt, maar sla ook niet de andere extreme kant door, door het helemaal niet meer te wassen. Probeer om een routine te krijgen die voor jou werkt en eentje die ervoor zorgt dat je je haar af en toe wast.

Sommige personen vinden het echter moeilijk om oude gewoontes achter zich te laten en veel personen worden blootgesteld aan extreme omstandigheden in hun dagelijkse omgeving (stof, zon) of andere factoren die vereisen dat ze hun haar vaker moeten wassen.

In dit geval raden we aan om natuurlijke behandelingen te gebruiken, zoals zelfgemaakte haarmaskers, die in plaats van je haar beschadigen, het voeden en revitaliseren.  Wellicht ook interessant voor jou

Tips en natuurlijke maskers voor prachtig haar
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Tips en natuurlijke maskers voor prachtig haar

Prachtig haar willen we allemaal. Met onze natuurlijke behandelingen wordt je haar mooier én sterker! Leer ze kennen in ons nieuwste artikel.
De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.