Alles over smegma en waarom het voorkomt

Het verschijnen van een witte, stinkende substantie op de geslachtsdelen kan vaak voorkomen, vooral als gevolg van slechte hygiënische gewoonten. Deze substantie wordt smegma genoemd. Lees hieronder alles over smegma en waarom het voorkomt.
Alles over smegma en waarom het voorkomt
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 25 april, 2021

Genitale hygiëne, zowel bij mannen als bij vrouwen, is erg belangrijk om nare geuren en mogelijke infecties te voorkomen. Een van de gevolgen van slechte hygiëne is het verschijnen van smegma.

Hoewel de opbouw van smegma vaker voorkomt bij mannen, kan het ook voorkomen bij vrouwelijke geslachtsorganen. Deze substantie verschijnt onder normale omstandigheden. Een te grote hoeveelheid kan echter nare geuren produceren, wat betekent dat het erg ongemakkelijk kan zijn.

Smegma: wat is het?

Het is een natuurlijke lichaamsafscheiding waarvan de belangrijkste functie is om de penis en vagina vochtig te maken om geslachtsgemeenschap te vergemakkelijken.

  • Bij mannen verschijnt het meestal in de balanopreputiale sulcus, net onder de eikel van de penis. Het wordt uitgescheiden door de klieren van Tyson of door de hirsuties coronae glandis (ook bekend als hirsutoïde papillomen).
  • Bij vrouwen verschijnt deze afscheiding rond de clitoris en tussen de grote schaamlippen en de kleine vagina.

Een kleine opeenhoping van smegma veroorzaakt meestal geen nare geur. Het wordt problematisch wanneer het zich mengt met andere lichaamscomponenten.

Wanneer dit gebeurt, wordt de smegma wit, met een kaasachtige consistentie en een nogal vieze geur. Enkele van de stoffen die met smegma kunnen worden gemengd om deze kenmerken te verkrijgen, zijn onder andere:

  • dode huidcellen
  • prostaatafscheidingen
  • witte bloedcellen
  • geslachtshormonen

Deze afscheiding komt heel vaak voor bij mannen die aan phimosis, ook wel fimosis genoemd, lijden of die niet besneden zijn. Dit komt omdat in beide situaties de eikel wordt bedekt door de voorhuid. Hygiëne kan dus behoorlijk ingewikkeld zijn.

Je kunt ook dit artikel lezen:
Hygiënetips vóór en na orale seks

Kan smegma complicaties veroorzaken?

Een man die aan smegma lijdt door phimosis

Situaties zoals phimosis bevorderen de opbouw van smegma en de resulterende geur.

De belangrijkste effecten van smegma op het leven van degenen die eraan lijden, zijn psychologisch. Wanneer de geslachtsdelen een vieze geur afgeven, kunnen mensen zich onzeker voelen over het hebben van seks, omdat dit gênant kan zijn.

Enkele microscopische analyses hebben de aanwezigheid van bacteriën in dit smegma aangetoond (Engelse link). Daarom kan overmatige opbouw van smegma tot infecties leiden. Bovendien kan het bij mannen leiden tot een aandoening die balanoposthitis wordt genoemd, een ontsteking van de eikel en voorhuid.

Aan de andere kant kan smegma na verloop van tijd verharden, wat betekent dat de voorhuid of schaamlippen met elkaar kunnen verkleven. Dit is behoorlijk pijnlijk en vereist medische interventie.

Jarenlang werd de aanwezigheid van smegma in verband gebracht met de ontwikkeling van penis- of baarmoederkanker. Echter, verschillende studies hebben aangetoond dat deze relatie niet bestaat (Engelse link). Dit betekent dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat smegma kankerverwekkend is.

De behandeling en preventie

Een vrouw met een vieze genitale geur

Vrouwen produceren ook smegma en kunnen de gevolgen ondervinden van de vieze geur.

In de meeste gevallen vereist de opbouw van smegma geen specifiek behandelings- of preventiemechanisme. Doordat dit probleem meestal te wijten is aan slechte hygiëne van de geslachtsorganen, hoef je het gebied alleen maar af en toe te wassen met warm water en zeep om de opeenhoping te verwijderen.

Daarom moeten mannen en vrouwen die vatbaar zijn voor overmatige productie van smegma goede dagelijkse hygiënische gewoonten hebben. Het is belangrijk dat ze hun geslachtsdelen dagelijks wassen om vieze geurtjes te voorkomen, vooral na het hebben van seks.

Je moet niet vergeten dat het lichaam tijdens en na de seks smerende vloeistoffen en geslachtshormonen aanmaakt, die deel uitmaken van de stoffen waaruit smegma bestaat. Gebruik milde zeep en schrob de plek niet te hard om mogelijke irritatie van de eikel en de vagina te voorkomen.

Aan de andere kant, wanneer deze stof verschijnt als gevolg van phimosis of een andere afwijking, moet je zo snel mogelijk naar de arts. Hij of zij zal mogelijk plaatselijk aan te brengen antibiotica en andere crèmes voorschrijven om deze te behandelen. Deze medicijnen helpen bij het reguleren van de functie van de klieren van Tyson.

Ook als je een complicatie krijgt door de opeenhoping van smegma, moet je naar een arts gaan. Alleen een arts kan deze situatie oplossen en aangeven welke behandeling moet worden gevolgd.

Dit artikel kan je ook interesseren:
De verschillende soorten vaginale afscheiding

Genitale hygiëne is essentieel

Het voorkomen van vieze genitale geuren en de verschillende aandoeningen die deze kunnen veroorzaken, is meestal eenvoudig en bijna altijd gerelateerd aan hygiëne. Je moet niet vergeten dat dit een vochtige plek is, wat betekent dat het de verspreiding van micro-organismen kan bevorderen die slechte geuren veroorzaken.

Het verschijnen van smegma heeft meestal geen ernstige gevolgen voor iemand. In feite is het nemen van een paar hygiënemaatregelen voldoende om de substantie te verwijderen en vieze geuren te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.