Hygiënetips vóór en na orale seks

Hygiëne tijdens geslachtsgemeenschap, zelfs tijdens orale seks, is erg belangrijk. Vandaag ontdek je enkele hygiënetips voor orale seks.
Hygiënetips vóór en na orale seks

Laatste update: 21 januari, 2021

Hygiëne voor en na orale seks is erg belangrijk. Mensen besteden er echter meestal niet genoeg aandacht aan. In dit artikel vind je niet alleen hygiënetips voor orale seks, maar ook de gevolgen als je het niet doet.

Als het gaat om orale seks, negeren mensen de verschillende voorzorgsmaatregelen die we zouden overwegen bij vaginale of anale seks. Een voorbeeld is het niet gebruiken van een condoom of orale barrières.

Hygiënetips vóór en na orale seks

Zoals het artikel Kennisniveau en risicogedrag met betrekking tot seksueel overdraagbare aandoeningen bij vrouwelijke adolescenten aangeeft (Spaanse link), is het risico op het krijgen van een SOA door orale seks groot. Om deze reden is het ook nodig om de kwestie van hygiëne aan de orde te stellen.

Hoewel je misschien denkt dat hygiëne voor en na orale seks hetzelfde is, is het noodzakelijk om je bewust te worden van het belang om dit op de meest geschikte manier voor je gezondheid te doen. Hiervoor gaan we dieper in op verschillende onderdelen waar je meer aandacht aan moet besteden.

 Hygiëne vóór orale seks

Hygiënetips vóór en na orale seks

We beginnen met de hygiëne die je nodig hebt vóór orale seks. Was het gebied heel goed met zeep, of beter nog, met een geschikte zeep voor het intieme gebied. Mannen moeten de testikels en het perineum niet vergeten, vrouwen moeten zich concentreren op de grote en kleine schaamlippen.

Mannen die niet besneden zijn, hopen vaak smegma op, zoals het artikel Mannenbesnijdenis ter vermindering op het risico op infectie met het humaan immunodeficiëntievirus en seksueel overdraagbare aandoeningen aangeeft (Spaanse link). Smegma is een witte afscheiding die onaangename geurtjes kan veroorzaken.

De manier om dit te voorkomen, is door de voorhuid naar achteren te trekken en veel water op de eikel van de penis te gebruiken. Daarna moet je je intieme zone goed afdrogen om te voorkomen dat vocht schimmelvorming mogelijk maakt.

Vrouwen moeten na het goed reinigen van het genitale gebied, inclusief de anus, dit ook goed drogen. Op deze manier kun je problemen, zoals vaginale candidiasis, helpen voorkomen.

Hygiëne na orale seks

Nadat je seks hebt gehad, wil je je intieme gebied misschien niet meteen wassen. Dit is echter wel buitengewoon belangrijk. Op welke manier moet je dit doen? Waarom is het zo belangrijk?

Het is belangrijk om de vorming van bacteriën te voorkomen. Door het genitale gebied te reinigen, wordt de groei van bacteriën voorkomen. Dit vooral als je glijmiddelen, oliën of condooms hebt gebruikt.

Ook vermindert het het risico op cystitis. Dit is een probleem dat vrouwen treft en kan worden vermeden door het genitale gebied na orale seks te wassen. Het is niet goed dat dit gebied vochtig blijft.

Als je buitenshuis seks hebt gehad en er is geen mogelijkheid om je te wassen, kun je wegwerpdoekjes gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je deze altijd bij je hebt.

Gebruik intieme doekjes als je je niet kunt wassen

Hygiënetips voor je mond

Je hebt hier nu enkele hygiënetips gezien die je vóór en na orale seks kunt toepassen. Je moet echter ook speciale aandacht besteden aan mondhygiëne, vooral voordat je seks hebt. De reden is dat de mond een grote bron van bacteriën is.

Het is echter ook erg belangrijk om te onthouden hoe belangrijk het is om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. Het gebruik van condooms of beflapjes zijn middelen die deze besmetting voorkomen.

Ook interessant om te lezen:
Zeven vragen over het vrouwencondoom

Men gelooft nog vaak dat SOA’s zich niet van de geslachtsorganen naar de mond verspreiden. Dit is echter een grote vergissing. Het humaan papillomavirus kan bijvoorbeeld leiden tot mondkanker. Daarom moeten we met betrekking tot hygiëne ook het belang vermelden van een adequate bescherming van jezelf.

We hopen dat dit artikel je in staat heeft gesteld beter te begrijpen waar je op moet letten met betrekking tot hygiëne voor en na orale seks. We moedigen je ook aan om je bewust te worden van het belang van jezelf te beschermen tijdens dit soort intiemen praktijken.

Seksueel overdraagbare aandoeningen komen steeds vaker voor. Als je zonder zorgen van orale seks wilt genieten, vergeet dan niet de beschermingsmethoden te overwegen. Houd jij er rekening mee bij orale seks? Wellicht ook interessant voor jou

5 vragen over seks die je niet durfde te stellen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
5 vragen over seks die je niet durfde te stellen

Het stellen van bepaalde vragen over seks kan moeilijk zijn. Om die reden beantwoorden we in dit artikel 5 vragen over seks.  • Carmona-Lorduy, M., Porto-Puerta, I., Lanfranch, H., Medina-Carmona, W., Werner, L., & Maturana, S. (2018). Manifestaciones bucales de enfermedades de transmisión sexual identificadas en tres servicios de estomatología en Sur América. Universidad y Salud20(1), 82-88.
  • Cháirez Atienzo, Perla, Vega Memíje, María Elisa, Zambrano Galván, Graciela, García Calderón, Alma Graciela, Maya García, Ixchel Araceli, & Cuevas González, Juan Carlos. (2015). Presencia del Virus Papiloma Humano en la Cavidad Oral: Revisión y Actualización de la Literatura. International journal of odontostomatology9(2), 233-238.
  • Valdés García, Luis Eugenio, Malfrán García, María Dolores, Ferrer Savigne, Yoire, & Salazar Aguilera, Enma. (2012). Conocimientos, actitudes y prácticas sexuales en la provincia de Santiago de Cuba. MEDISAN16(1), 1-13. Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012000100001&lng=es&tlng=es.
  • Centers for Disease Control and Prevention. STD Risk and Oral Sex – CDC Fact Sheet. (2020). Recuperado el 7 de enero de 2021. https://www.cdc.gov/std/healthcomm/stdfact-stdriskandoralsex.htm