Jaboticaba: voordelen en hoe je het kunt consumeren

We gaan je laten zien wat jabuticaba is, een exotische vrucht die opvalt door zijn voedingsdichtheid en fytochemische inhoud.
Jaboticaba: voordelen en hoe je het kunt consumeren
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 27 oktober, 2022

De Jaboticaba is een exotische vrucht met een hoog vitamine C-gehalte dat verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren. Het bevat ook veel hoogwaardige antioxidanten, zodat de opname ervan in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding meer dan aan te bevelen is. We hebben het hier over een kleine vrucht met een paarse schil, die gemakkelijk verkrijgbaar is in landen als Brazilië.

Voor we beginnen, moeten we benadrukken dat groenten regelmatig in de voeding aanwezig moeten zijn. Deze voedingsmiddelen hebben een hoge voedingsdichtheid, zodat ze in staat zijn het risico te verkleinen op tekorten die in de loop der jaren eindigen in het ontstaan van chronische en complexe ziektebeelden. In het algemeen is het echter goed voorrang te geven aan groenten boven vruchten.

Wat is jaboticaba?

Jaboticaba
De jaboticaba is ongewoon omdat hij op de bast van de boom groeit.

Zoals we al vermeld hebben, is de jaboticaba een exotische vrucht uit Zuid-Amerika die aanzienlijke doses vitaminen, antioxidanten en vezels bevat. Het ontspruit in de stengel van een plant en niet in de bloemen. Het is zelfs in de supermarkt te vinden in de vorm van meel. Het wordt meestal rauw gegeten of gebruikt voor de bereiding van verschillende taarten en gebakjes.

Laten we het nu hebben over de belangrijkste voordelen ervan. Deze vrucht kan de werking van het immuunsysteem helpen stimuleren. Het is bewezen (Engelse link) dat vitamine C doorslaggevend is om de aangeboren en adaptieve processen van de afweer van het lichaam te helpen.

Bovendien helpt het je lichaam om de symptomen te beheersen bij het oplopen van een infectie of pathologie veroorzaakt door virussen, door de niveaus op peil te houden.

Het kan zelfs positief zijn bij het voorkomen van het ontstaan van sommige chronische en complexe ziekten, zoals bepaalde vormen van kanker. Dit komt door de werking van antioxidanten.

TUSSENKOP

Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in de weefsels van het lichaam. Deze werking is de sleutel tot het vermijden van problemen in de cel- en DNA replicatie. Dit staat in een studie (Engelse link) gepubliceerd in C urrent Pharmaceutical Design.

Tenslotte is het de moeite waard te wijzen op het vermogen van deze vrucht om constipatie te voorkomen. Dit gebeurt dankzij de vezels, die het volume van de ontlastingsbolus vergroten en een grotere activering van de mechanoreceptoren van de spijsverteringsbuis veroorzaken.

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat deze stof kan helpen bij de behandeling van verschillende darmproblemen, waardoor op middellange termijn een betere gezondheidstoestand bereikt wordt.

Voedingswaarde van jaboticaba

Vanuit voedingsoogpunt levert jaboticaba ongeveer 58 calorieën per 100 gram product. Daarom kan het zonder probleem opgenomen worden in een hypocalorisch dieet met als doel gewichtsverlies.

De meeste macronutriënten die het concentreert zijn echter eenvoudige suikers. Meer bepaald levert het 15,3 g koolhydraten per 100 g voedsel. Deze elementen zullen niet al te problematisch zijn, zolang ze opgenomen worden in de context van een gevarieerde voeding en zolang regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan wordt.

Wat micronutriënten betreft is de concentratie van kalium, calcium, fosfor, magnesium en vitamine C uitstekend. Het heeft ook een hoge dosis zink. Dankzij al deze stoffen wordt in het interne milieu een toestand van homeostase gehandhaafd, die ervoor zorgt dat de fysiologische processen zich goed en efficiënt ontwikkelen.

Hoe kun je het consumeren?

Recepten bereiden met jaboticaba
Je kunt allerlei recepten bereiden met jaboticaba, van smoothies tot taarten en zelfs ijs.

Als het gaat om het consumeren van jaboticaba zijn verschillende opties mogelijk. Het rauw gebruiken is een alternatief om te overwegen. Het is echter ook erg lekker als het gebruikt wordt bij de bereiding van geleien, sappen, mousses, of gebak. Je kunt het product zelfs in poedervorm krijgen om het toe te voegen aan smoothies, yoghurt, of brood.

Let erop dat je de schil van de vrucht niet wegwerkt. Hier zit het grootste deel van de vezels in geconcentreerd. Als alleen het vruchtvlees gebruikt wordt, zou je een sterkere verandering van de bloedsuikerspiegel ondervinden. Dat kan zich op middellange termijn vertalen in problemen in verband met de werking van de alvleesklier.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
IJzerrijke voeding tegen hoofdpijn en vermoeidheid

Jaboticaba, een vrucht met positieve gezondheidseigenschappen

Zoals je gezien hebt, is de jaboticaba een exotische vrucht die opvalt door zijn voedingsdichtheid. Het is een vrucht die opgenomen kan worden in het kader van een gevarieerde voeding om op middellange en lange termijn een goede gezondheidstoestand te behouden.

De aanwezigheid van exotische vruchten in routines is namelijk meestal aan te bevelen, omdat ze een bron van hoogwaardige antioxidanten zijn.

Tenslotte moet opgemerkt worden dat het altijd beter is de vrucht rauw te eten dan in de vorm van smoothies of door alleen van het sap te profiteren. Anders zou de vezel verwaarloosd worden.

Deze stof is van vitaal belang voor de verbetering van de darmwerking. Maar het kan ook de snelheid verminderen waarmee glucose in de bloedbaan komt, wat op middellange termijn het ontstaan van metabole pathologieën tegengaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.