Is het mogelijk lief te hebben zonder te lijden?

Liefhebben is altijd de moeite waard. Soms brengt het echter meer leed dan geluk. Leer hier de sleutels om pijn te vermijden en voor een gezonde liefde te zorgen.
Is het mogelijk lief te hebben zonder te lijden?

Laatste update: 10 februari, 2022

Veel mensen hebben slechte ervaringen opgedaan in hun emotionele relaties. Denk aan alle paren die aan een pijnlijk einde zijn gekomen en die nu sceptisch zijn als het erom gaat weer verliefd te worden. Is het mogelijk lief te hebben zonder te lijden? Laten we deze vraag nader onderzoeken.

Emotionele relaties, geluk en lijden

Las diferencias entre querer y amar son múltiples
De meeste deskundigen wijzen erop dat je niet van iemand kunt houden zonder ook van zijn of haar verleden te houden, en dat ze dus innig met elkaar verbonden zijn.

Er wordt vaak gezegd dat we, als we verliefd worden, bijzonder kwetsbaar zijn. Er is geen grotere gebeurtenis dan je aangetrokken voelen tot een andere persoon dan liefhebben en bemind worden. Het gaat erom iemand te ontmoeten met wie we een bijzondere eenheid ervaren, zowel lichamelijk als emotioneel.

We kunnen het niet ontkennen. Als we van iemand houden, zijn we vatbaarder en kwetsbaarder. We zijn ook vaak bang voor veel dingen, vooral om door hem of haar in de steek gelaten te worden. Hoe onbedoeld en eenvoudig het ook is, elk woord of gebaar kan ons kwetsen.

Als we verliefd worden, wordt ons geluk geassocieerd met een bepaalde persoon. Als deze persoon ons niet de genegenheid toont die we verwachten, ons afwijst, of ons geen toewijding en oprechtheid kan geven, lijden we. Het is een duidelijke realiteit die we helaas allemaal wel eens ervaren hebben.

Evenwicht

Nu, sommige mensen kunnen deze realiteit beter aan, en anderen storten gewoon in en zijn veel kwetsbaarder en veel meer gekwetst. Liefhebben is een emotionele explosie waarbij we van het meest absolute geluk naar het meest troosteloze verdriet kunnen gaan.

De beste manier om het te benaderen is een persoonlijk evenwicht te bewaren en, vooral, niet 100% van de verantwoordelijkheid voor ons geluk op onze partner te projecteren.

Om lief te hebben moeten we sterk zijn, ons gevoel van eigenwaarde behouden en een goed zelfbeeld hebben. Je kent waarschijnlijk mensen die alleen gelukkig zijn als ze een partner hebben. Als ze alleen zijn, voelen ze zich echter in de steek gelaten en zwak. Dit is niet goed. We moeten ook weten hoe we van onze eenzaamheid en onze onafhankelijkheid kunnen genieten. De sleutel is evenwicht.

Dit artikel zal je zeker bevallen:
De sleutels tot een liefdevolle relatie

Hoe lief te hebben zonder te lijden?

Is het mogelijk lief te hebben zonder te lijden? Wel, allereerst moeten we verduidelijken dat het onvermijdelijk is dat als iets belangrijk voor ons is, dat het onvermijdelijk is dat we lijden als er iets mee gebeurt.

We houden van onze ouders, kinderen, en partners, en daarom maken we ons zorgen en lijden we voor hen. Dit is normaal en te verwachten. Essentieel is echter dat het lijden redelijk is en ons niet in een depressie laat vervallen, bijvoorbeeld.

We moeten leren het lijden te beheersen om ons niet te laten vallen. We moeten ons gevoel van eigenwaarde overeind houden en ons niet laten vernietigen door de onvermijdelijke moeilijkheden in het leven. Sommige mensen zijn kwetsbaarder dan anderen. Er zijn mensen die vanwege hun persoonlijkheid of vroegere ervaringen bijvoorbeeld slechter tegen een verraad of verlating kunnen.

In feite ken je waarschijnlijk mensen die in een ernstige depressie zijn geraakt nadat hun huwelijk mislukte of nadat hun relatie stuk liep. Daarom moeten we sterk zijn en onszelf beschermen.

We moeten ook optimistisch zijn. Als je relatie niet lukt, moet je beseffen dat je vroeg of laat de juiste persoon voor je zult vinden. Liefde is iets dat altijd de moeite waard is – vergeet dat niet. Laten we echter eens kijken naar wat je kan helpen om “niet te vallen” in het lijden van de liefde.

1. Liefhebben moet, boven alles, geluk bieden

Hierover moeten we duidelijk zijn. Als je vaak in tranen wakker wordt, is er iets ernstigs aan de hand in je leven.

Als wat je relatie je biedt meer lijden dan geluk is, moet je reageren. Het belangrijkste in deze wereld ben jij en je integriteit, en op tijd weten hoe te reageren voorkomt verder lijden. Het kan soms moeilijk zijn om te bereiken, maar het is de moeite waard om je af en toe af te vragen: “Ben ik echt gelukkig?”

2. Houd je gevoel van eigenwaarde goed beschermd

Jezelf omhelzen

Laat je door niemand controleren of manipuleren. Als je merkt dat je niet meer jezelf bent en dat de ander voor jou beslist of jouw geluk in zijn zak heeft, dan is het tijd om de situatie te veranderen.

Reageer. Als je een sterk gevoel van eigenwaarde hebt en als je van jezelf houdt, geniet van wie je bent, en voel je trots op je persoonlijkheid, dan voorkom je veel leed. Laten we eens naar een voorbeeld kijken:

Een jongen wijst een meisje af. Deze afwijzing dompelt haar in een depressie, en ze denkt dat ze voor geen enkele andere man deugt, en dat niemand ooit haar lief zal hebben. Haar vriendin, die een goed zelfbeeld en een sterk gevoel van eigenwaarde heeft, reageert echter anders op een afwijzing: “Als deze man me verlaten heeft, is dat omdat hij me niet verdiende en niet waardeerde wat ik waard ben. Ik weet zeker dat ik iemand anders zal vinden die van me houdt en me respecteert om wie ik ben.”

3. Kijk altijd uit naar je innerlijke groei

Om op een gezonde manier iemand lief te hebben, moet je eerst jezelf waarderen en voelen dat er dingen in je zijn die de ander ook waardeert. Als je jezelf liefhebt en respecteert, zul je als een volwassen mens ook een ander kunnen liefhebben en respecteren.

Denk bijvoorbeeld aan de mensen die vooral jaloers zijn. Jaloezie wordt veroorzaakt door onzekerheid. De mensen die het manifesteren denken dat hun partner elk moment met iemand beter kan vertrekken, omdat ze zichzelf niet echt waarderen.

Het beste is om van volwassen en evenwichtige mensen te houden, mensen die zeker van zichzelf zijn en in staat zijn geluk en optimisme te brengen – mensen die in staat zijn om als echtpaar dag na dag te groeien. Dit is de beste manier om lijden in de liefde te voorkomen.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Manieren om over ghosting heen te komen

Conclusie

We weten dat liefde soms een zekere mate van lijden met zich meebrengt. Maar soms is het de moeite waard om als koppel te groeien. Als je merkt dat dit niet mogelijk is, is het altijd beter om een situatie die alleen maar verdriet brengt niet te verlengen. Onthoud: liefhebben is altijd de moeite waard, en je verdient het om bemind te worden.

Dit zijn tips die misschien niet in alle gevallen werken. Als je professionele hulp nodig hebt, raden we je aan naar een specialist in geestelijke gezondheidszorg te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.