Is het goed om spraakassistenten te gebruiken in de gezondheidszorg?
Spraakassistenten zijn een technologische bijdrage met een immense waarde. Door hun eenvoud en toegankelijkheid zijn ze beschikbaar voor miljoenen gebruikers over de hele wereld. Ze hebben ook het potentieel om een buitengewone bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg.
Een van de interessantste aspecten van spraakassistenten is dat ze alle een telezorgdienst voor ouderen bieden. Dit is heel nuttig, want het draagt bij tot de verbetering van hun kwaliteit van leven.
Dit is echter een technologie die nog voor grote uitdagingen staat. Is de informatie die ze geven überhaupt te vertrouwen? Hebben ze ook nadelen? We beantwoorden deze vragen hieronder.
Wat zijn spraakassistenten?
Spraakassistenten zijn apparaten die aanwezig zijn in smartphones. Ze zitten ook in tablets of luidsprekers, en kunnen geïmplementeerd worden in elk decoratief voorwerp in huis.
Zoals de naam al zegt, zijn ze spraakgestuurd. De gebruiker hoeft alleen maar een sleutelwoord te zeggen om ze te activeren. Zo reageren ze op elk verzoek, of het nu is om informatie te verkrijgen of om instructies te geven om een handeling uit te voeren.
Voor hun werking is een internetverbinding nodig. Zo is het mogelijk om elke soort twijfel op te lossen, van het weer tot de beste manier om een dieet te organiseren. Ze kunnen ook gebruikt worden om voorwerpen te bedienen zoals de televisie, gloeilampen, verwarming, enz.
Spraakassistenten voor gezondheid
Er zijn momenteel verschillende spraakassistenten. Daartoe behoren die van Google, van Amazon (Alexa) en van Apple (Siri). Ze worden respectievelijk geactiveerd met trefwoorden als “OK Google”, “Alexa” of “Hey Siri.” Zowel die van Google als die van Amazon Alexa hebben verschillende functionaliteiten die met gezondheid te maken hebben.
Het interessantste van dit alles? Ze kunnen gratis gedownload worden. Ze bieden allerlei informatie, zoals tips voor lichaamsbeweging en mogelijke diagnoses. Hun meest in het oog springende functies in verband met gezondheid zijn als volgt:
- Mediktor. Dit biedt een benaderende diagnose van wat iemand kan hebben, op basis van vragen en antwoorden. Het dient als oriëntatie, maar vervangt in geen geval een medisch consult.
- Nagusi Bot. Dit is een dienst die speciaal op ouderen gericht is. Het helpt hen om veelvoorkomende problemen, zowel lichamelijke als psychosociale, te overwinnen.
- Aiva. Dit is experimenteel en wordt door gehospitaliseerden gebruikt om te communiceren met het gezondheidspersoneel of om activiteiten uit te voeren zoals het aanzetten van de televisie, enz. Er is geen voorkennis voor nodig.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
4 negatieve effecten van je mobiele telefoon die je nog niet kende
De voordelen van het gebruik van spraakassistenten voor de gezondheid
Het gebruik van spraakassistenten voor de gezondheid heeft interessante voordelen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, snel, en handig. Ze zijn heel geschikt voor iemand die ziek is of beperkingen heeft door leeftijd of andere aandoeningen. Laten we eens kijken naar hun meest opvallende voordelen.
Een cursus is niet nodig
Spraakassistenten zijn heel gemakkelijk te gebruiken en vereisen dus geen opleiding om ze te gebruiken. Het is voldoende om tegen ze te spreken, ze iets te vragen, of ze een commando te geven om een antwoord te krijgen. Ze kunnen vanaf het eerste moment gebruikt worden, zonder enig probleem. Ook zijn ze ideaal voor mensen die niet erg vertrouwd zijn met nieuwe technologieën.
Ze beschikken over automatisch leren
Spraakassistenten zijn uitgerust met de nodige functies, zodat ze ook leren van de persoon die ze gebruikt. Hoe meer ze gebruikt worden, hoe nauwkeuriger de resultaten zijn die ze de gebruiker bieden. Ze herkennen ook de manier van spreken van de persoon. Kortom, ze verbeteren hun functionaliteit naarmate ze gebruikt worden.
Ze maken spraakcommunicatie mogelijk
Het feit dat ze alleen spraakinteractie vereisen maakt ze zeer veelzijdig. Je hoeft niets aan te raken en geen enkel proces uit te voeren. Je praat er gewoon tegen. Dit is geweldig voor mensen die slechtziend zijn of een beperkte mobiliteit hebben. Het is ook geweldig voor mensen die niet gewend zijn om technologische hulpmiddelen te gebruiken.
Ze geven onbeperkt informatie
Spraakhulpmiddelen zijn een oneindige bron van informatie. Ze maken alle gegevens beschikbaar die op het internet te vinden zijn. Bovendien bieden ze een zeer snel antwoord. Je hoeft ze alleen maar te vragen, en in een paar seconden krijg je antwoord op je vragen.
Spraakassistenten zijn nuttig in noodgevallen
Ze bieden ook de mogelijkheid om een noodoproep te doen. Bij een ongeluk of behoefte aan hulp is het voldoende ze opdracht te geven met de hulpdienst of een familielid te communiceren om de oproep te doen. Dit is van onschatbare waarde in gevaarlijke situaties.
Ze verbeteren de geestelijke gezondheid
Een van de meest opvallende aspecten van spraaktoestellen is dat ze helpen de geestelijke gezondheid te verbeteren. Een studie (Engelse link) van de Universitat Pompeu Fabra wees uit dat deze technologie nuttig was om de gebruikers te motiveren zich te ontwikkelen en meer persoonlijke voldoening te voelen.
In feite hielp het om verschillende negatieve emoties zoals angst, schuldgevoel, walging of nervositeit te verminderen. Ook bevorderde het de beoefening van gezonde gewoonten en strategieën om persoonlijke doelen te bereiken.
Interactie met zorgpersoneel
Spraakassistenten hebben functies ontwikkeld die de communicatie tussen de patiënt en de arts moeten vergemakkelijken. In veel gevallen is het mogelijk een medische afspraak aan te vragen of relevante gegevens door te sturen die tijdens consulten verkregen zijn. Ook de interactie in de intramurale omgeving rukt op.
Mogelijke nadelen van spraakassistenten voor de gezondheidszorg
Hoewel spraakassistenten een grote vooruitgang betekenen en diensten van onschatbare waarde verlenen, zijn ze niet zonder nadelen. Eén in het bijzonder verdient speciale aandacht. Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in de Annals of Family Medicine geven deze apparaten niet altijd kwaliteitsinformatie.
Hoewel ze in staat zijn een grote verscheidenheid aan informatie te verzamelen, weten ze geen onderscheid te maken tussen informatie die van de hoogste kwaliteit is en die welke onbetrouwbaar is. Anderzijds is gebleken dat ze in sommige gevallen, zoals bij zelfmoordpogingen, niet altijd voldoende hulp bieden.
Bovendien hebben ze de neiging een vorm van inbreuk op de privacy te vormen, omdat ze gegevens beluisteren die dan voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
mobiele apparaten met de hoogste straling
Laatste aanbevelingen
Spraakassistenten voor de gezondheidszorg zijn niet meer weg te denken. Het is niet meer dan normaal dat ze zich zullen blijven ontwikkelen en steeds betere diensten zullen verlenen. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat ze in de niet al te verre toekomst in de gezondheidszorg geïntegreerd zullen worden. Dit zal een efficiëntere opvolging van behandelingen mogelijk maken.
Het is slechts een kwestie van tijd voor ze meer gepersonaliseerde zorg gaan bieden. Hun technologie zal in de loop van de tijd zeker verbeteren om betrouwbaarder informatie te garanderen en een voortdurende bron van gegevens over onze gezondheidstoestand te worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Laura Aymerich-Franch, Iliana Ferrer, Investigating the use of speech-based conversational agents for life coaching, International Journal of Human-Computer Studies, Volume 159, 2022, 102745, ISSN 1071-5819, https://doi.org/10.1016/j.ijhcs.2021.102745. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1071581921001634).
- Hong, G., Folcarelli, A., Less, J., Wang, C., Erbasi, N., & Lin, S. (2021). Voice Assistants and Cancer Screening: A Comparison of Alexa, Siri, Google Assistant, and Cortana. Annals of family medicine, 19(5), 447–449. https://doi.org/10.1370/afm.2713.
- Vidal, E., Acuña, J., Rosas, D., & Castro, E. (2020). Asistente de voz autónomo: Un soporte de adherencia a tratamientos médicos. Rev. Ibérica Sist. Technol. Inf, 105-113.