Is het bierdieet een gezond dieet?
Zoals alle alcoholhoudende dranken heeft ook bier een slechte reputatie die grotendeels onterecht is. Deze drank kan eigenlijk vele voordelen voor je lichaam hebben. Het is dus de moeite waard om eens een soort bierdieet uit te proberen.
Vanwege het alcoholgehalte wordt het consumeren van veel bier afgeraden. Je kunt echter een gematigde hoeveelheid bier consumeren zonder dat het schadelijk is. De beste aanbeveling voor elk dieet is echter alcoholvrij bier.
Het klinkt misschien vreemd om te praten over een dieet dat gebaseerd is op deze bekende drank. Dit is niet verrassend, omdat bier, zoals we in het begin al zeiden een slechte reputatie heeft. Het wordt namelijk geassocieerd met alcoholisme.
Wetenschappelijk bewijs toont echter aan dat deze drank erg waardevol voor je kan zijn. In dit artikel vertellen we je daarover meer.
De bierbuik is slechts een mythe
Vrijwel iedereen associeert de consumptie van bier met een toename in de taille, in de volksmond beter bekend als de ‘bierbuik’. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben echter uitgewezen dat bier niet gerelateerd is aan een groter wordende taille.
Dit suggereert dat de zogenaamde bierbuik in plaats daarvan optreedt als gevolg van een hoge inname van vet, in combinatie met vochtretentie. Het bovenstaande impliceert dat degenen die een bierbuik ontwikkelen deze krijgen ongeacht of ze bier drinken of niet.
Degenen die hier al last van hebben kunnen echter meer last hebben van overmatige consumptie van bier omdat dit gasvorming veroorzaakt.
Obesitas ontstaat niet door het drinken van een biertje
Het feit dat een persoon met overgewicht bier drinkt, wil nog niet zeggen dat dat het de drank is die hun zwaarlijvigheid veroorzaakt.
Er is onderzoek gedaan om te proberen een verband te vinden tussen obesitas en bier. Volgens de resultaten is er echter geen bewijs dat je aan zult komen als je normale hoeveelheden bier drinkt.
Ja, het kan zijn dat een persoon die bier drinkt zwaarlijvig is, maar de obesitas is afhankelijk van specifieke metabole condities of een hoge calorie-inname. Dit laatste ontkracht de mythe dat bier je dik maakt, omdat alcoholvrij bier maar heel weinig calorieën bevat.
Moet ik bier drinken als ik op dieet ben?
Onlangs heeft het ‘bierdieet’ meer aandacht gekregen in de media. Dit is even een goed moment om iets duidelijk te maken: wanneer we het hier hebben over de term ‘bierdieet’, bedoelen we niet het nuttigen van een dieet op basis van bier.
Integendeel, we bedoelen dat je een klein beetje bier mag consumeren als je op dieet bent om af te vallen. Dit moet uiteraard met mate en bij voorkeur alcoholvrij zijn.
Zoals we al zeiden, wordt een matige consumptie van bier tijdens een dieet aanbevolen om af te vallen. Dit is te danken aan de voordelen die we hieronder zullen bespreken.
Voedingswaarde en lage calorieën
Allereerst kun je bier met mate drinken terwijl je op dieet bent zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je aankomt:
- Elk standaard flesje bier (33 cl) bevat 148 calorieën.
- Als je kiest voor alcoholvrij bier, dan krijg je slechts 68 calorieën per flesje binnen.
Alcoholvrij bier wordt daarom het meest aanbevolen. Niet alleen omdat het minder calorieën bevat maar ook omdat je geen alcohol consumeert, wat in feite de oorzaak is van de slechte reputatie van bier.
Het is ook belangrijk aan te geven dat bier rijk is aan mineralen en vitamines (vooral B-complex) en het heeft een vochtafdrijvende werking.
Enkele factoren om te overwegen als we het hebben over het ‘bierdieet’
Het ‘bierdieet’ is geen dieet op zich
We raden je aan om de consumptie van bier op te nemen in het dieet dat je aan het doen bent om af te vallen. Bier mag in geen enkel geval je voedsel vervangen. Geniet er gewoon van als een drankje dat wat vitamines, mineralen en antioxidanten bevat.
Als je zin hebt om iets te drinken, is alcoholvrij bier veel gunstiger voor je lichaam en bevat ook veel minder calorieën dan frisdrank of vruchtensap. Onthoud dat deze dranken, zelfs de light-versies, een hoog suikergehalte hebben en te veel calorieën bevatten.
Gebruik het met mate en combineer het niet met calorierijk voedsel
Wat als ‘gematigd’ wordt beschouwd is een dagelijkse consumptie van 2 tot 3 glazen alcoholvrij bier voor mannen en tussen 1 en 2 glazen alcoholvrij bier voor vrouwen. Als je meer dan dat drinkt is dit waarschijnlijk niet erg gezond.
Het lijkt voor de hand liggend, maar we moeten het benadrukken: als je bier combineert met calorierijk vet voedsel, dan zul je door deze combinatie vrijwel zeker aankomen.
Gebruik het om te hydrateren na het sporten
Wist je dat bier een goede optie is om na het sporten je lichaam te hydrateren en minerale zouten weer aan te vullen? Uiteraard drink je dit met mate, en bij voorkeur de alcoholvrije versie.
Bier bevat onder andere maltodextrine, een bepaald soort koolhydraat dat het herstel van vloeistoffen na lichamelijke activiteit bevordert.
De gezondheidsvoordelen van bier en het ‘bierdieet’
Volgens onderzoeken bevorderen de micronutriënten in bier de cardiovasculaire gezondheid omdat deze zouden helpen om schade te herstellen. Ook bevat het polyfenolen, selenium en flavonoïden, die de gezondheid van de botten helpen bevorderen.
Tot slot kan het consumeren van bier bijzonder gunstig zijn voor de gezondheid van vrouwen. Het heeft namelijk ontstekingsremmende, antioxiderende en antivirale eigenschappen. Ook zou het de oestrogene activiteit verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- He X., Rebholz CM., Daya N., Lazo M., Selvin E., Alcohol consumption and incident diabetes: the atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. Diabetologia, 2019. 62 (5): 770-778.
- Bishehsari F., Magno E., Swanson G., Desai V., Voigt RB., et al., Alcohol and gut derived inflammation. Alcohol Res, 2017. 38 (2): 163-171.