Interstitiële cystitis verlichten met natuurlijke remedies

Het overwinnen van interstitiële cystitis is niet eenvoudig en kan veel ongemak en frustratie veroorzaken bij degenen die er last van hebben. Ontdek in dit artikel enkele natuurlijke remedies om interstitiële cystitis te verlichten en je medische behandeling aan te vullen.
Interstitiële cystitis verlichten met natuurlijke remedies

Laatste update: 17 december, 2019

Helaas zijn de mogelijke oorzaken van interstitiële cystitis momenteel onbekend en is een effectieve behandeling niet gegarandeerd. De behandeling van deze aandoening houdt meestal veranderingen in de levensstijl in, evenals het onder controle krijgen van stress. Stress en angst zijn namelijk vaak de oorzaak van interstitiële cystitis.

Blijf daarom lezen om meer te weten te komen over wat interstitiële cystitis precies is en om enkele natuurlijke remedies te ontdekken die je symptomen kunnen helpen verlichten.

Wat is interstitiële cystitis?

Interstitiële cystitis is een chronische ziekte die ongemak en pijn in de blaas veroorzaakt en ervoor zorgt dat de persoon die er last van heeft vaak moet plassen. Symptomen kunnen per persoon een beetje variëren, maar over het algemeen treft het vooral vrouwen.

Deze aandoening heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van de vrouwen die er last van hebben. Het kan ook pijn tijdens geslachtsgemeenschap en slaapstoornissen veroorzaken. Dit is naast de belangrijkste symptomen, die de blaas uit zijn evenwicht brengen. Tot slot is het meestal van invloed op je humeur en kan het gepaard gaan met angst, stress of depressie.

Natuurlijke remedies om interstitiële cystitis te verlichten

De natuurlijke behandelingen om interstitiële cystitis te verlichten zijn voornamelijk gebaseerd op het voorstellen van enkele veranderingen in dieet en stressmanagement. Bovendien kan fysiotherapie ook effectief zijn, maar altijd onder medisch toezicht.

Aan de andere kant moeten patiënten ook psychologische hulp zoeken als ze ook last hebben van angst en depressie. Een optie is cognitieve gedragstherapie, evenals therapieën die helpen bij het ondersteunen van ontspanning.

1. Veenbessen

Interstitiële cystitis verlichten met veenbessen

Ten eerste kun je veenbessensap drinken of veenbestabletten innemen om interstitiële cystitis te verlichten. Dit is vooral handig voor mensen die regelmatig aan deze aandoening lijden.

Veenbessen, ook bekend als cranberry’s, hebben bepaalde eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van cystitis. Daarnaast helpen ze ook om het immuunsysteem te versterken.

De voordelen van deze rode vrucht in de strijd tegen cystitis zijn te danken aan het aanzienlijke anthocyanidine-gehalte. Deze stoffen helpen voorkomen dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten.

2. Extract van grapefruitzaad

Extract van grapefruitzaad is een natuurlijk ingrediënt dat steeds populairder wordt en dat kan helpen om infecties te bestrijden. Het kan je ook helpen om interstitiële cystitis te verlichten zonder de bijwerkingen van conventionele antibiotica.

De zaden van deze citrusvrucht bevatten naast antioxidanten ook antimicrobiële eigenschappen die de vermeerdering van bacteriën en schimmels helpen verminderen. Daarom kan het een belangrijk supplement zijn voor het versterken van je immuunsysteem.

3. Berendruif of uva-ursi

De derde natuurlijke ingrediënt om interstitiële cystitis te verlichten is de berendruif. Deze ongewone vrucht is een effectieve natuurlijke remedie om interstitiële cystitis en urineweginfecties in het algemeen te helpen voorkomen en verlichten. Het wordt echter aanbevolen om het in de vroege stadia van de infectie in te nemen en altijd onder medisch toezicht.

Je kunt het beste de berendruifbladeren mengen met andere natuurlijke remedies. Je kunt het ook innemen als thee of in capsules of tabletten. In het laatste geval moet je altijd de door de fabrikant aangegeven dosis innemen.

Hoeveel moet je drinken bij interstitiële cystitis?

Veel water drinken is goed

Mensen die last hebben van deze aandoening moeten vaak plassen. Daarom kiezen sommigen ervoor om de vochtinname te verminderen, wat kan helpen wat van het ongemak te verlichten. Dit is echter contraproductief.

Het drinken van voldoende water gedurende de dag helpt echter ook om gifstoffen die in de urine zitten te verdunnen, wat in hogere concentraties voor meer last kan zorgen. Ook zorgt het jezelf gehydrateerd houden voor een goede darmtransit. Constipatie kan de symptomen verergeren.

Enkele laatste tips om interstitiële cystitis te verlichten

Vergeet tot slot deze laatste twee tips niet. Het zijn veel gebruikte aanbevelingen om deze en vergelijkbare aandoeningen te helpen verlichten en mogelijk voorkomen.

  • Draag ten eerste altijd ondergoed gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen.
  • Zorg bovendien altijd voor de juiste hygiëne van je intieme zone wanneer je naar het toilet gaat. Dat wil zeggen, veeg altijd van voren naar achteren af (richting je anus).

In dit artikel heb je het een en ander geleerd over enkele nuttige natuurlijke remedies en adviezen die je kunnen helpen de aandoening te verlichten. Op zijn minst zal het je helpen je kwaliteit van leven wat te verbeteren.

Deze natuurlijke middelen zijn het proberen waard, vooral omdat zo verder ook geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als je vragen hebt, stel deze dan aan je eigen vertrouwde arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.