Interessante weetjes over snurken

Vind jij het ook zo irritant, je wilt gaan slapen en je partner ligt al lekker te snurken? Hier wat weetjes over snurken.
Interessante weetjes over snurken

Laatste update: 12 december, 2018

Wist je dat snurken erfelijk is? Dit is dan ook de reden waarom ongeveer 70% van de mensen snurkt, hoewel veel van deze mensen niet elke dag snurken. In dit artikel bespreken we een paar interessante weetjes over snurken.

  •  “Ik snurk niet.”
  • “Mijn man snurkt en daarom kan ik niet slapen.” 
  • “Ik moet mijn partner wakker maken zodat hij stopt met snurken.

Al deze dingen heb je waarschijnlijk weleens gehoord, gelezen of zelf gezegd. De geluiden die we tijdens het slapen produceren zijn best vreemd. Het kan dus helemaal geen kwaad om er iets meer over te weten.

Weetjes over snurken die je aandacht zullen trekken

Het is vrij algemeen bekend dat mensen die met hun gezicht naar boven slapen eerder zullen snurken dan mensen die op hun zij of buik slapen. Blijf echter doorlezen als je nog een paar interessante feiten over ’s nachts snurken te weten wilt komen.

Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat er drie voorname factoren zijn die zullen bepalen of iemand ’s nachts zal snurken of niet. Er kan bij een persoon sprake zijn van één, twee of alle drie van deze factoren. De redenen waarom mensen het doen zijn:

Als je tijdens het slapen dus niet het geluid van een neushoorn of nijlpaard wilt maken, zou je:

  • Wat meer aandacht moeten besteden aan je figuur.
  • Een goed dieet moeten aanhouden.
  • Moeten stoppen met roken.
  • Meer moeten bewegen.
  • Moeten proberen wat minder wijn te drinken bij het avondeten.

Het voordeel hiervan is dat het veranderen van deze gewoontes er niet alleen voor zal zorgen dat je niet meer zult snurken, maar ook je algehele leefkwaliteit aanzienlijk zal verbeteren.

Weetjes over snurken die je aandacht zullen trekken

Snurken door allergieën

Nog een mogelijke reden waarom je man, vrouw, vriend of vriendin problemen heeft met snurken kan zijn, dat hij/zij last heeft van allergie of andere neusproblemen. Hierdoor is het vaak zo dat ze het in de winter of lente misschien meer doen dan in de zomer.

Dit komt ten eerste doordat we sneller ziek worden wanneer het buiten koud is (we hebben last van een verstopte neus) en ten tweede doordat de lentebloesem en warme lentedagen ervoor zorgen dat het aantal pollen toeneemt en er een grotere kans bestaat op seizoensallergie.

Dit zijn de perfecte omstandigheden voor nachtelijk gesnurk, wat nog erger wordt als er ook nog sprake is van een van de bovengenoemde factoren.

Volume van snurken

Het volume van iemands gesnurk kan liggen tussen de 50 en 100 decibel. Dit klinkt misschien vreemd, maar dit is ongeveer gelijk aan het geluid dat een drilboor produceert. Het is dus ook zeker niet gek als je behoefte hebt om in een andere kamer te gaan slapen wanneer je partner naast je ligt te snurken! Het is net of ze naast je huis aan het bouwen zijn.

Vereniging voor snurkers

Wist je ook dat er zoiets bestaat als een snurkvereniging? De British Snoring & Apneu Association bevindt zich in Engeland (ze moeten daar wel heel veel snurken) en volgens deze organisatie kan het slapen naast iemand die snurkt ervoor zorgen dat je over je hele leven tot wel twee jaar slaap kunt mislopen.

Daarnaast zou het ook andere problemen kunnen veroorzaken zoals:

  • slaapapneu
  • stemmingsproblemen
  • prikkelbaarheid
  • concentratieproblemen
  • nachtmerries

Elk van deze problemen zou op den duur zelfs de voornaamste reden kunnen zijn om te gaan scheiden. Wanneer een van de twee partners binnen de relatie snurkt, bestaat er een grotere kans dat deze twee mensen uiteindelijk uit elkaar zullen gaan.

Volgens mensen aan het hoofd van deze organisatie is dit bijvoorbeeld een goede reden om in aparte kamers te slapen.

Wanneer je de volgende keer bij je ouders langsgaat, vraag dan eens of ze snurken. Waarom? Omdat het namelijk erfelijk is. Bij zeventig procent van de mensen die snurken, doen de ouders het ook. Dit geldt ook vaak voor naaste familie, zoals ooms, tantes en grootouders.

Cijfers over snurken

Cijfers over snurken

De meeste mensen denken dat mannen meer snurken dan vrouwen en deze mensen hebben 100% gelijk. Het verschil is echter niet zo groot als je misschien zou denken. Van de mannen snurkt namelijk 40% en van de vrouwen 30%.

Ga dus niet in een kamer vol met je schoonfamilie klagen over het gesnurk van je partner, want dan verklapt hij wellicht wel dat jij eveneens snurkt!

Andere cijfers wijzen uit dat 45% van alle volwassenen minstens een nacht per week snurkt en dat 25% van deze mensen tussen de twee en drie keer per week snurkt.

Een ander interessant gegeven is dat mensen vaak ‘weigeren’ te accepteren dat ze snurken. Alsof zij kunnen weten of ze tijdens het slapen snurken of niet. Wellicht doen ze het zo luidruchtig dat ze er zelf wakker van worden.

Als je jonge kinderen hebt en een daarvan snurkt, maak dan een afspraak bij de dokter. Dit kan namelijk een teken zijn van hyperactiviteit of ADD. Als je kind maar een keer in de zoveel tijd snurkt, dan kan dit simpelweg het gevolg zijn van een verstopte neus of komen doordat ze extreem moe zijn van de dagelijkse bezigheden van die dag.

Zelfs baby’s kunnen soms snurken, hoewel je het geluid dat ze maken bijna niet kunt horen. Naarmate ze ouder worden, wordt ook het geluid harder.

Hoewel er geen duidelijk verband bestaat tussen iemands land van herkomst en snurken, concluderen onderzoekers dat Italianen meer snurken dan alle andere Europeanen. Als je er dus over nadenkt om op vakantie te gaan in dit prachtige land, vergeet dan niet om een paar oordopjes mee te nemen of zorg ervoor dat de muren van je hotelkamer lekker dik zijn.

Oorzaak van Snurken

Effect van zingen op snurken

Per toeval werd ook ontdekt dat zingen kan zorgen dat je ’s nachts minder snurkt. Deze ontdekking werd gedaan door een Britse koordirigente die jarenlang last heeft gehad van het gesnurk van haar man. Zij stelde voor dat haar man twintig minuten per dag ging zingen en nam contact op met een dokter die enkele ondersteunende activiteiten voorstelde.

Daarna voerden ze met twintig vrijwilligers drie maanden lang onderzoek uit en de resultaten waren echt verbluffend. Vocale oefeningen verbeteren en versterken je stembanden en keel, waardoor lucht beter door kan stromen en je niet meer (of veel minder) zult snurken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Does Snoring Intensity Correlate with the Severity of Obstructive Sleep Apnea?
  • Singing Exercises Improve Sleepiness and Frequency of Snoring among Snorers—A Randomised Controlled Trial*

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.