Ik neem afstand want ik hou van mezelf
Er is geen reden waarom van iemand anders houden in de weg zou staan van het van jezelf houden, maar het is altijd een goed idee om, als je een relatie hebt, je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten, zodat jij en je partner niet gekwetst zullen raken. Dus bedenk dat de zin ‘ik hou van mezelf’ een belangrijke is om te onthouden.
Voordat je er een oprecht en welgemeend “Ik hou van je” uit gooit, moet je eerst iedere dag een moment nemen waarop je iedere dag tegen jezelf zegt: “Ik hou van mezelf en ik weet dat ik het verdien om gelukkig te zijn.”
Het is niet makkelijk om deze twee intieme delen van het leven te scheiden. Ze zijn beide ingewikkeld, jouw wensen en die van je partner, maar je moet zeker je eigen zelfvertrouwen en identiteit in de gaten houden.
Als je het wel eens hebt meegemaakt dat je afscheid moest nemen van iemand van wie je hield, omdat je merkte dat de relatie pijnlijk en destructief was, dan weet ik zeker dat je weet hoe moeilijk het is om deze beslissing te nemen.
Iets wat echter iedereen moet weten, vooral tieners die hun eerste relaties aan gaan, is dat authentieke liefde geen pijn doet. Liefde moet mooi, troostend en wijs zijn. Zodat “Ik hou van je” en “Ik hou van mezelf” niet als water en olie zijn.
Laten we hier eens over reflecteren.
Ik hou genoeg van mezelf om van jou te houden met mijn hele ziel
Mensen die niet van zichzelf houden, zullen het moeilijk vinden om oprechte en gezonde relaties te onderhouden. Natuurlijk is niemand van ons een zelfontwikkelde wijsgeer als het gaat om liefde, relaties en het wederzijdse begrip dat respecteert en authentiek geluk opbouwt.
Liefde ontstaat iedere dag, maar alleen als beide partijen het willen. Als ze er niet alleen op uit zijn om hun eigen verlangens te stillen.
Mensen die niet van zichzelf houden
- Mensen die niet van zichzelf houden, proberen om hun emotionele wensen en hun tekortkomingen te vullen met anderen.
- Het is onmogelijk om je eigen zelfvertrouwen en identiteit te verzorgen als je een romantische relatie hebt met iemand die niet van zichzelf houdt. Je zal al je energie erop richten om voor die persoon te zorgen, om die persoon gelukkig te maken.
- Soms, als je verliefd wordt op iemand die niet van zichzelf houdt, denken we dat we ze kunnen redden. Dat wij het antwoord zijn op al hun problemen en dat we het licht zijn in hun donkere tunnel. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je uiteindelijk emotioneel uitgeput raakt, waarbij je jezelf vergeet.
Ik hou genoeg van mezelf om van je te houden op de manier die je verdient
Een volwassen relatie is een bewuste relatie. Niemand chanteert de ander, er is geen “van mij en van jou” en helemaal geen “omdat ik het zeg”.
In een volwassen relatie kun je “Ik hou van mezelf” zeggen, omdat je weet dat als je je compleet voelt. Dat je niet bang bent om alleen te zijn. Als je weet hoe je jezelf gelukkig kan maken. Alleen dan zal je in staat zijn om het beste uit jezelf te halen om aan de ander te geven.
Als ik van mezelf hou, zal ik je niet dwingen om:
- Je angsten te kalmeren.
- Mijn tekortkomingen aan te vullen.
- Me dagelijks te redden.
- Me lucht te geven iedere keer dat ik moet ademen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Sta jezelf toe gelukkig te zijn
Ik vergeef je, maar ik verlaat je
Zoals we besproken hebben in het begin van dit artikel, hebben de meeste van ons wel eens iemand verlaten van wie ze hielden op een bepaald moment. De reden voor die afstand kan ontrouw, vermoeidheid of de realisatie dat onze partner niet van ons houdt op de manier die we verdienen zijn geweest.
- Dus, ongeacht wat de oorzaak is van de verbroken relatie, het moet gebeuren vanuit vergiffenis. Dit kan moeilijk zijn, het kan lijken alsof je hart breekt omdat het zo’n pijn doet. Dit is echter de enige manier om dit hoofdstuk af te sluiten.
- Je eigen liefde en waardigheid zijn de ware voedingsstoffen voor het hart. Ze helpen je om altijd op een volwassen manier te reageren tijdens de meest ingewikkelde momenten.
- Zonder zelfvertrouwen kun je in een giftige relatie blijven hangen alleen maar omdat je angst hebt om je partner te verlaten, zelfs als hij of zij je ongelukkig maakt, omdat je nog banger bent om alleen te zijn.
Je moet ervoor zorgen dat je niet in zo’n situatie terechtkomt. Zelfliefde is wat je de persoonlijke kracht geeft die je helpt iets achter je te laten als het geen toekomst heeft, als het je niet langer steunt en als het je meer tranen geeft dan geluk.
Vergeet het niet: je bent nooit egoïstisch door er iedere dag aan te denken dat je van jezelf houdt en het verdient om gelukkig te zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Armogathe, Jean-Robert. (2006). Pascal e o amor-próprio. Kriterion: Revista de Filosofia, 47(114), 223-236. https://dx.doi.org/10.1590/S0100-512X2006000200003
- Martín López-Andrade, Laura. (2009). Erotomanía, amor y enamoramiento: Contradicciones. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 29(1), 157-169. Recuperado en 19 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0211-57352009000100012&lng=es&tlng=es.
- Sellés, Juan Fernando. (2013). Del amor personal humano al divino: Un estudio desde la antropología trascendental de L. Polo. Veritas, (28), 85-111. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-92732013000100004
-
Castro, K., Planellas, I., & Kirchner, T. (2014). Predicción de conducta autodestructiva en adolescentes mediante tipologías de afrontamiento. Universitas Psychologica, 13(1).
-
Buganza, J. (2009). Reflexiones en torno al concepto de felicidad a partir de Francesco María Zanotti. En-claves del pensamiento, 3(5), 83-1000.