Hypothalamische amenorroe: waarom gebeurt dit?

Vrouwen die bezig zijn met een strenge gewichtsverliesroutine of die overmatig trainen, kunnen hypothalamische amenorroe ontwikkelen. Het kan ook worden veroorzaakt door chronische stress.
Hypothalamische amenorroe: waarom gebeurt dit?

Laatste update: 20 september, 2020

Hypothalamische amenorroe is een van de meest overrompelende gezondheidsafwijkingen omdat het vaak voorkomt bij vrouwen met een ogenschijnlijk gezonde levensstijl. Maar het kan gewoon elke vrouw treffen.

Volgens sommige schattingen kan tot wel 30% van de vrouwen ooit in hun leven hypothalamische amenorroe krijgen. Velen van hen realiseren het zich niet eens totdat ze besluiten zwanger te worden. Op dat moment stoppen ze met het innemen van de anticonceptiepil, maar hun menstruatie begint niet meer.

Over het algemeen is hypothalamische amenorroe een aandoening die artsen met succes kunnen behandelen. Je kunt deze toestand heel eenvoudig overwinnen. Je mag afwijkingen in je lichaam echter nooit onderschatten.

Wat is hypothalamische amenorroe?

Hypothalamische amenorroe en de menstruatiecyclus

Hypothalamische amenorroe is een veelvoorkomende aandoening. Het is een ziekte die wordt gekenmerkt door het uitblijven van menstruatie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het wordt veroorzaakt door een afwijking in de hypothalamus, een deel van de hersenen dat de werking van het zenuwstelsel en de hypofyse regelt.

Specialisten beschouwen het als amenorroe als een vrouw drie maanden of langer achter elkaar geen menstruatie heeft gehad, ook als een meisje 15 jaar oud is en nog niet menstrueert. Onder normale omstandigheden mag de menstruatie alleen tijdens de zwangerschap of menopauze stoppen.

Waarom gebeurt dit?

Hypothalamische amenorroe treedt op wanneer de hypothalamus heel langzaam gonadotropin-releasing hormone (GnRH) afgeeft of stopt het af te geven. Dit is de chemische stof die verantwoordelijk is voor het starten van de menstruatiecyclus. Er zijn drie belangrijke redenen waarom dit gebeurt:

  • Stress
  • Extreem gewichtsverlies
  • Overmatige lichaamsbeweging

Hypothalamische amenorroe is een fysiologische reactie op deze gebeurtenissen. Zowel stress, gewichtsverlies als overmatige lichaamsbeweging zorgen ervoor dat de hypothalamus de productie van corticotropine-releasing hormone (CRH) verhoogt.

Dit leidt op zijn beurt tot een toename van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH), dat wordt geproduceerd in de bijnieren. Al deze veranderingen remmen de GnRH-productie in de hypothalamus en stoppen de menstruatiecyclus.

De effecten op het lichaam

Kalender om menstruatiecyclus bij te houden

Het eerste effect van hypothalamische amenorroe op het lichaam is duidelijk de onmogelijkheid of de grote moeilijkheid om kinderen te verwekken. Het GnRH-hormoon speelt echter niet alleen de rol bij het starten van de menstruatiecyclus, het neemt ook deel aan andere functies.

Gonadotropine-releasing hormone of GnRH stimuleert ook de afgifte van andere voor de ovulatie essentiële hormonen:

  • Luteïniserend hormoon (LH)
  • Follikelstimulerend hormoon (FSH)

Het is duidelijk dat als er geen ovulatie is, er ook geen vruchtbaarheid is. Als een vrouw met deze aandoening zwanger wordt, is er een verhoogd risico op abortus of vroegtijdige bevalling.

Wanneer hypothalamische amenorroe op zeer jonge leeftijd optreedt, is er mogelijk geen correcte ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken. Daarom kan een vrouw haar op haar borst of gezicht hebben en bijvoorbeeld een lagere stem hebben.

De hypothalamus en GnRH dragen ook bij aan het reguleren van slaap, honger en lichaamstemperatuur. Om deze reden gaat hypothalamische amenorroe vaak gepaard met uitputting, slapeloosheid, verminderd seksueel verlangen en depressie.

Dingen om rekening mee te houden wat hypothalamische amenorroe betreft

Hypothalamische amenorroe is in verband gebracht met verlies van botmassa. Dit is de reden waarom vrouwen die het hebben meer kans hebben om osteoporose en andere botproblemen te ontwikkelen. Er is ook een verhoogd risico op hart- en spijsverteringsproblemen.

Ook interessant om te lezen:
Tips voor de gezondheid van je gewrichten

Als je de factoren kent die deze aandoening veroorzaken, moet je het volgende onthouden:

  • Lichaamsbeweging: dit is schadelijk als het een hoge intensiteit van de activiteit combineert met onvoldoende energiebijdrage voor dat niveau.
  • Gewichtsverlies: dit is een probleem als je in korte tijd meer dan 5 kilo verliest en/of een Body Mass Index (BMI) van 20 of lager hebt. We raden ook geen streng dieet aan.
  • Stress: als je chronische stress hebt, wordt dit een risicofactor. Soms interpreteert het lichaam de overmatige belasting van lichaamsbeweging als een stressfactor.

Vrouwen die een familiegeschiedenis hebben van hypothalamische amenorroe is ook bekend dat ze deze aandoening vaker zullen ontwikkelen. Genetica speelt dus ook een rol bij dit probleem. 

Als je deze risicofactoren echter in gedachten houdt, kun je het probleem in de meeste gevallen voorkomen en behandelen. Als je vermoedens hebt, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen en diens instructies op te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez-Fernández, J. M., García-Acero, M., & Franco, P. (2013). Neurobiología del estrés agudo y crónico: su efecto en el eje hipotálamo-hipófisis-adrenal y la memoria. Universitas médica, 54(4), 472-494.
  • Barros-Delgadillo, J. C., Trejo-Castañeda, H., Christopher, E., & Gaviño-Gaviño, F. (2010). Diferencia de respuesta a los antagonistas de GnRH en ciclos de hiperestimulación ovárica más inseminación intrauterina. Ginecología y Obstetricia de México, 78(01), 15-28.
  • Fiszlejder, L. (2008). Etiopatogenia de la amenorrea hipotalámica funcional: Interacción de las respuestas hormonales del sistema nervioso central y neuropéptidos periféricos. Revista argentina de endocrinología y metabolismo, 45(2), 75-88.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.