Huismiddeltjes voor likdoorns

29 juli 2015

Voeten hebben een gecompliceerde structuur. De mensenvoet is een wonderlijke techniek en is gemaakt om tegen een hoop slijtage te kunnen. En dat is maar goed ook, want ze zijn de meest gebruikte en misbruikte onderdelen van ons lichaam. Ze zijn goed ontwikkeld, maar soms kunnen ze alle spanning niet aan.

De meeste volwassenen hebben wel eens een probleem met hun voeten. De meestvoorkomende klachten zijn likdoorns en eelt, gebieden van de huid die hard zijn geworden om het gevoelige weefsel van de voeten te beschermen tegen frictie en druk. In dit artikel zullen we een aantal huismiddeltjes opnoemen voor likdoorns en eelt.

Huismiddeltjes uit de keukenkast

Baking soda

Eén van de beste manieren om likdoorns en eelt te behandelen, is je voeten onderdompelen in warm water. Dit maak dode huidcellen zachter en helpt je om je voeten te genezen. Voeg drie eetlepels toe aan een emmer of kuip en laat je voeten er een tijdje in weken. Je kan het eelt ook masseren met een mengsel van drie delen baking soda en één deel water.

Kamillethee

kamille-thee

Je voeten in verdunde kamillethee laten weken is verzachtend en zal tijdelijk de pH van onze huid veranderen om zweterige voeten te drogen. De thee zal vlekken achterlaten op je huid, maar deze kan je makkelijk schoonmaken met wat water en zeep.

Maïzena

Sprenkel een beetje maïzena tussen je tenen om dit gebied droog te houden en te voorkomen dat je huid verslechterd. Vochtigheid kan eelt of likdoorns erger maken en ze kunnen een broedplaats voor schimmels worden.

Azijn

Maak een wattenschijfje nat met azijn en druk het op de voet en op de eelt of likdoorns en maak dit tijdelijk vast met een verbandje, tape o.i.d. Laat het er de hele nacht opzitten. Wrijf over het gebied met een puimsteen zodra je wakker wordt.

Huismiddeltjes uit je lade

Puimsteen

Puimstenen worden gebruikt om pannen te schrobben en ze zijn ook goed voor het schoonmaken van je voeten. Schrob je eelt en likdoorns met een puimsteen, nadat je je voeten twintig minuten in warm water hebt laten weken.

Huismiddeltjes uit je vriezer

IJs

Harde eelt kan erg pijnlijk zijn. Plaats een ijszak op het gebied als je harde eelt op de zolen van je voet hebt. Dit zorgt ervoor dat de zwelling minder wordt en het zal de pijn een beetje verlichten.

Huismiddeltjes uit je koelkast

Citroenlimonade

limonade

Maak een mengsel met één eetlepel citroenlimonade en vijf of zes fijngemalen aspirines. Breng het mengsel rechtstreeks aan op je eelt en wikkel je voet in een plastic zak. Houd je voeten hier tien minuten in. De zuur zal het eelt verzachten. Wrijf op het gebied met een puimsteen nadat je de zak eraf gehaald hebt.

Bekijk Ook