Huismiddeltjes voor likdoorns

Voeten hebben een gecompliceerde structuur. De mensenvoet is een wonderlijke techniek en is gemaakt om tegen een hoop slijtage te kunnen. En dat is maar goed ook, want ze zijn de meest gebruikte en misbruikte onderdelen van ons lichaam. Ze zijn goed ontwikkeld, maar soms kunnen ze alle spanning niet aan.
Huismiddeltjes voor likdoorns

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste volwassenen hebben wel eens een probleem met hun voeten. De meestvoorkomende klachten zijn daarbj likdoorns en eelt. Dat zijn gebieden van de huid die hard zijn geworden. Dat is namelijk een natuurlijke reactie om het gevoelige weefsel van de voeten te beschermen tegen frictie en druk. Maar in dit artikel zullen we een aantal huismiddeltjes opnoemen voor likdoorns en eelt.

Huismiddeltjes tegen likdoorns uit de keukenkast

Baking soda

Een van de beste manieren om likdoorns en eelt te behandelen, is je voeten onderdompelen in warm water. Dit maakt dode huidcellen zachter. Het helpt je bovendien om je voeten te genezen. Voeg drie eetlepels toe aan een emmer of kuip. Laat daarna je voeten er een tijdje in weken. Je kan het eelt daarnaast ook masseren met een mengsel van drie delen baking soda en één deel water.

Kamillethee

kamille-thee

Je voeten in verdunde kamillethee laten weken is verzachtend. Het zal bovendien tijdelijk de pH van onze huid veranderen om zweterige voeten te drogen. De thee zal daarna wel vlekken achterlaten op je huid. Maar deze kan je echter makkelijk schoonmaken met wat water en zeep.

Maïzena

Sprenkel een beetje maïzena tussen je tenen om dit gebied droog te houden. Zo kun je namelijk voorkomen dat je huid verslechterd. Vochtigheid kan eelt of likdoorns immers erger maken. Ze kunnen bovendien een broedplaats voor schimmels worden.

Azijn

Maak een wattenschijfje nat met azijn. Druk het vervolgens op de voet en op de eelt of likdoorns. Maak daarna tijdelijk vast met een verbandje of tape. Laat het er de hele nacht opzitten. Wrijf ten slotte over het gebied zodra je wakker wordt.

Huismiddeltjes uit je lade

Puimsteen

Puimstenen worden gebruikt om pannen te schrobben. Ze zijn daarnaast ook goed voor het schoonmaken van je voeten. Schrob je eelt en likdoorns met een puimsteen, nadat je je voeten twintig minuten in warm water hebt laten weken.

Huismiddeltjes uit je vriezer

IJs

Harde eelt kan erg pijnlijk zijn. Plaats een ijszak op het gebied als je harde eelt op de zolen van je voet hebt. Dit zorgt er immers voor dat de zwelling minder wordt. Dat zal de pijn vervolgens een beetje verlichten.

Huismiddeltjes uit je koelkast

Citroenlimonade

limonade

Maak een mengsel met één eetlepel citroenlimonade en vijf of zes fijngemalen aspirines. Breng het mengsel vervolgens rechtstreeks aan op je eelt en wikkel je voet daarna in een plastic zak. Houd je voeten hier tien minuten in. De zuur zal het eelt verzachten. Wrijf ten slotte op het gebied met een puimsteen nadat je de zak eraf gehaald hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Murphy GA. Lesser toe abnormalities. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 83.
  • Morales, E., Garibay, A. R., & de Sousa, I. C. V. D. (2012). Hiperqueratosis epidermolítica. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.020
  • Aschner, J. L., & Poland, R. L. (2008). Sodium Bicarbonate: Basically Useless Therapy. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2007-2400

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.