Huismiddeltjes om vitiligo te behandelen

Hoewel er geen medisch geneesmiddel bestaat voor vitiligo, bestaan er wel een aantal natuurlijke middeltjes die je kunt gebruiken om de vlekken minder zichtbaar te maken of pigmentverlies te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de natuurlijke middelen in dit artikel.
Huismiddeltjes om vitiligo te behandelen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Vitiligo is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een onevenwichtigheid in het immuunsysteem. In het geval van deze ziekte worden pigmentcellen door het eigen lichaam vernietigd, alsof het pathogenen zouden zijn.

Hierdoor ontstaan er witte vlekken of delen op het lichaam waar geen sprake is van pigment. In dit artikel delen we een paar huismiddeltjes die mogelijk kunnen helpen om deze huidaandoening te behandelen.

Wat je moet weten over vitiligo

Vitiligo

Deze aandoening wordt gekenmerkt door witte of bleke vlekken op verschillende delen van het lichaam. Deze vlekken kunnen groter worden of altijd dezelfde grootte blijven. Meestal doen ze zich aan beide kanten van het lichaam voor.

De textuur van de huid blijft hetzelfde en de aandoening is ook niet besmettelijk. Deze aandoening wordt puur en alleen gekarakteriseerd door esthetische en psychologische gevolgen.

Bij bijna de helft van de mensen die een genetische aanleg voor deze aandoening hebben is deze aandoening erfelijk bepaald, hoewel de aandoening wel kan worden opgewekt door andere factoren, zoals:

 • hormonale veranderingen
 • stress
 • zeer ernstige gezondheidsproblemen

Er zijn twee vormen van vitiligo.

1. Symmetrische vitiligo

Dit is de meest voorkomende vorm van vitiligo. In dit geval doen de pigmentloze vlekken zich symmetrisch op beide kanten van het lichaam voor. Deze vorm van vitiligo tast voornamelijk de volgende lichaamsdelen aan:

 • Het gezicht
 • De vingers
 • De oksels
 • De knieën
 • De bekken

De vlekken hebben de neiging om zich op deze delen van het lichaam voor te doen omdat er op deze delen sprake is van veel overgangen tussen verschillende huidsoorten, zoals de oogleden, de randen van de lippen, de oren etc.

2. Gesegmenteerde vitiligo

Vitiligo op de Benen en Armen

Deze vorm komt iets minder vaak voor en doet zich slechts aan één kant van het lichaam voor. Na de verschijning van de eerste vlekken blijft de aandoening zich een paar maanden (maximaal zes) verder ontwikkelen en wordt dan stabiel.

Bij slechts een zeer kleine groep patiënten doet zich na deze periode nog een terugval voor of blijft de aandoening zich nog verder ontwikkelen.

Huismiddeltjes tegen vitiligo

Hoewel er geen medisch geneesmiddel bestaat voor vitiligo, bestaan er wel een paar natuurlijke middeltjes die volgens onderzoek zouden kunnen helpen om de zichtbaarheid van de vlekken te verminderen of pigmentverlies te voorkomen.

Enkele voedingsmiddelen die behulpzaam kunnen zijn om deze aandoening te behandelen zijn:

1. Basilicum

Basilicum

De blaadjes van deze plant bevorderen de aanmaak van melanine en helpen om de natuurlijke pigmentatie van je huid in balans te brengen.

Om de werking van basilicum te bevorderen, is het verstandig om de plant te mengen met een beetje citroensap. Het kan een paar maanden duren voordat de resultaten zichtbaar worden.

2. Kiwi

Dankzij de geweldige eigenschappen die deze vrucht heeft en de voedingsstoffen die ze bevat, is kiwi een goede optie om deze aandoening effectief te behandelen. Om hier van te profiteren, kun je kiwi het beste gewoon opnemen in je dagelijkse dieet.

Eet bijvoorbeeld een kiwi bij het ontbijt, als tussendoortje in de ochtend of als toetje na de lunch of het avondeten. Doordat deze vrucht zo lekker is, kun je kiwi’s ook goed gebruiken om smoothies van te maken.

Kiwi kan helpen om je immuunsysteem te verbeteren en je lichaam beter bestand te maken tegen ziekten. Dit houdt in dat kiwi ervoor zal zorgen dat je immuunsysteem misschien niet langer zal proberen om de pigmentcellen in je lichaam aan te vallen.

3. Aardbeien

Aardbeien

Doordat vitiligo wordt veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem, is het belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die je immuunsysteem sterker kunnen maken en laat dit nu net een van de voordelen zijn die aardbeien bieden.

Deze heerlijke kleine, rode vruchtjes zitten tjokvol vitamines, waaronder ook vitamine C, de vitamine die bekend staat om zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen.

Daarom raden wij aan om meerdere keren per week lekker een paar aardbeien te eten.

4. Zwarte peper

Zwarte Peper

Zwarte peper is niet alleen goed voor je innerlijke, maar ook voor je uiterlijke gezondheid. Capsaïcine is ook in verband gebracht met homeopathische remedies tegen vitiligo.

Wij raden daarom niet alleen aan om zwarte peper vaker te gebruiken als specerij, maar ook om het uitwendig aan te brengen op de aangedane delen van je huid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fitzpatrick TB. (2014). Vitiligo treatments.
  avrf.org/treatments-products/vitiligo-treatments.html
 • Mahesh S, et al. (2017). Homeopathic treatment of vitiligo: A report of fourteen cases. DOI:
  10.12659/AJCR.905340
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Vitiligo.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/diagnosis-treatment/drc-20355916
 • Parsad D, et al. (2003). Effectiveness of oral Ginkgo biloba in treating limited, slowly spreading vitiligo.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12780716

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.