Huismiddeltjes om een koortslip snel te genezen

Door een laag van vaseline aan te brengen op het getroffen gebied, houden we het vrij van bacteriën en versnellen we het genezingsproces.
Huismiddeltjes om een koortslip snel te genezen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een koortslip is een uitbraak die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus type 1, wat over het algemeen wordt opgelopen door kussen of nauw contact hebben met een persoon die een actieve uitbraak heeft. Eenmaal besmet met het herpesvirus blijft het in het lichaam voor de rest van je leven. Uitbraken kunnen worden geactiveerd door koorts, infectie, stress, zonnebrand en voedselallergieën. Maar er zijn wel manieren om een koortslip snel te genezen.

Volgens informatie van de website MedLine Plus heeft bijna iedereen het herpesvirus in zijn lichaam voordat ze volwassen zijn. De uitbraak komt over het algemeen in vijf fasen: tintelingen, blaren, drainage, korstvorming en genezing. De derde fase is de meest besmettelijke, wanneer de blaar barst en de vloeistof eruit vloeit.

Natuurlijk is het het beste om uitbraken te stoppen voordat ze zich voordoen tijdens de eerste fase. Als de blaar echter al is ontstaan, zijn er veel huismiddeltjes die je kunnen helpen dit probleem te bestrijden en de koortslip snel te genezen.

Tips tegen een koortslip

Bedek je koortslip

Veel mensen maken de fout om de koortslip met make-up te bedekken. Dit kan echter de genezing vertragen en zorgen dat de blaar langer blijft zitten.

In plaats van gebruik te maken van make-up, moet je een dun laagje vaseline aanbrengen om het vrij te houden van bacteriën en het genezingsproces te versnellen. Probeer ook zonnebrandcrème te gebruiken als je naar buiten gaat om verdere schade te voorkomen.

Lippenbalsem

Er zijn veel balsems op de markt die docosanol bevatten, dat het genezingsproces versnelt. Als je veel wordt blootgesteld aan wind of leeft in een droog klimaat, gebruik dan een lippenbalsem om de vorming van blaren te voorkomen.

Droge Lippen

Voedingsmiddelen om een koortslip snel te genezen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die het aminozuur lysine bevatten. Dat kan helpen bij de bestrijding van koortsblaasjes. Voedingsmiddelen zoals melk, vis, vlees en peulvruchten bevatten allemaal lysine.

Anderzijds kan voedsel dat een aminozuur genaamd arginine bevat juist gunstig zijn voor het virus. Arginine kan worden gevonden in chocolade, pinda’s, gedroogde vruchten en amandelen.

Zwarte thee

Als je al een koortslip hebt, plaats dan een theezakje met zwarte thee direct op de zere plek en wrijf zachtjes gedurende enkele minuten. Deze oplossing vermindert de pijn en helpt de blaar genezen.

Knoflook

Knoflook

Knoflook staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen, die een groot aantal virussen bestrijden. Om een koortslip te bestrijden, kun je een teentje knoflook doormidden snijden en het direct op de plek plaatsen.

Melk

Melk bevat zoals eerder gezegd lysine, een aminozuur dat de genezing van een koortslip versnelt. Dompel gewoon een watje in wat melk en dep dat daarna op de koortslip. Deze oplossing gebruik je bovendien best bij de eerste tekenen van een uitbraak.

Tomaten en aloë vera

Voor de dagelijkse reiniging kun je tomatensap gedurende een paar minuten aanbrengen, gevolgd door aloë vera. Aloë bevat vele ingrediënten die zeer gezond zijn voor de huid en kunnen daarnaast helpen een blaar snel op te laten drogen.

Limoenen

Limoen

Limoenen bevatten antibacteriële en antivirale eigenschappen die kunnen helpen om een koortslip snel te genezen. Om de voordelen hiervan te verkrijgen hoef je slechts een paar druppels van het sap driemaal daags rechtstreeks op het getroffen gebied aan te brengen.

Honing en azijn

Zowel honing als azijn bezitten antivirale eigenschappen die helpen een koortslip te bestrijden. Meng een eetlepel honing met een beetje azijn en breng direct op de zere plek aan met een watje.

Preventie en zorg

Het is heel belangrijk om tandenborstels, handdoeken en alle items die in contact zijn gekomen met een actieve koortslip weg te doen. Het is waarschijnlijk dat ze zijn besmet met het virus en later gebruik kan nieuwe blaren veroorzaken.

Voorkom indien mogelijk het opnieuw gebruiken van kopjes, vorken of andere bevuilde items. Houd een desinfecterende handzeep beschikbaar om de handen te reinigen en bacteriën en virussen te elimineren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.