Huidirritatie door wrijving: verzorging en behandelingen

Huidirritatie door wrijving, ook wel 'schuren' genoemd, is een typisch letsel dat optreedt wanneer de huid gedurende een lange periode of snel tegen een bepaald voorwerp wordt gewreven.
Huidirritatie door wrijving: verzorging en behandelingen
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 28 juni, 2023

Huidirritatie door wrijving blijkt uit het verschijnen van pijnlijke uitslag die vaak gepaard gaat met jeuk en bloedingen.

In de meeste gevallen verdwijnt de laesie na het vermijden van contact met datgene wat de wrijving veroorzaakt. Soms verloopt de genezing echter moeizaam door een infectie. Daarom is het raadzaam om er goed mee om te gaan en enige verzorging toe te passen om de genezing te versnellen. Laten we het eens nader bekijken.

Wat is een schaafwond of wrijvingsletsel?

De huidirritatie veroorzaakt door wrijving of wrijven wordt ook wel een ‘abrasie’ of ‘excoriation’ genoemd. Volgens een publicatie (Engelse link) in het tijdschrift Offarm zijn dit laesies of verwondingen die optreden op de meest oppervlakkige structuren van de huid.

In het bijzonder tasten ze de hoornlaag van de opperhuid aan, d.w.z. de meest oppervlakkige laag die beschermt tegen elke vorm van agressie. Hoewel dit weefsel flexibel is en bestand tegen verschillende fysische en chemische stoffen in de omgeving, kan het worden aangetast door voortdurend schuren (Engelse link) tegen elementen die het verzwakken.

Dit resulteert in een nogal aspecifieke huiduitslag. Om een paar voorbeelden te noemen: het gebeurt vaak bij luieruitslag bij baby’s of bij veel neus snuiten bij verkoudheid.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vlinderhuid: extreme kwetsbaarheid van de huid

Hoe ontstaat huidirritatie door wrijving?

Huidirritatie
Het voortdurend wrijven van de huid tegen elementen zoals kleding kan wrijvingsuitslag veroorzaken.

Huidirritatie door wrijving wordt, zoals de naam al zegt, veroorzaakt door het direct en voortdurend wrijven van de huid tegen een voorwerp. Dit kan overal op het lichaam gebeuren. Het treedt bijvoorbeeld op als de huid tegen kleding of schoenen schuurt. Ook komt het meestal voor op de dijen bij het lopen.

Risicofactoren

Hoewel de oorzaak zoiets simpels is als voortdurend wrijven over de huid, is het een feit dat er veel factoren zijn die dit kunnen veroorzaken. In feite is de irritatie die het oplevert meer typisch op bepaalde plekken van het lichaam of bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten.

Enkele risicofactoren zijn de volgende:

  • Het beoefenen van sporten zoals hardlopen of fietsen. Dit zijn bewegingen waarbij verschillende lichaamsdelen vaak tegen elkaar, tegen de fiets of tegen de kleding zelf schuren.
  • Het dragen van nauwsluitende kleding.
  • Deelnemen aan duursporten of langdurige activiteiten.
  • Overmatig transpireren.

Zuigelingen en jonge kinderen zijn vatbaarder voor Huidirritatie door wrijving, vooral als ze een luier dragen, omdat die het vocht in het gebied en de wrijving bij het bewegen vergroot.

De symptomen van huidirritatie door wrijving

Huidirritatie door wrijving wordt gekenmerkt door uitslag of irritatie in het getroffen gebied. Het is meestal mild en veroorzaakt niet al te veel pijn. Als het wrijven echter aanhoudt en het letsel zich verdiept, kunnen zich blaren of korsten vormen. In dat geval kun je ook pijn, bloedingen en steken ervaren.

Dit komt vaak voor op plekken die zwak zijn of de neiging hebben om vochtig te zijn. Bijvoorbeeld op de liezen, voeten (of hielen), dijen, oksels en tepels.

Mogelijke complicaties

Zonder goede behandeling kunnen schuurplekken tot complicaties leiden. Zelfs als de uitslag zich niet naar andere delen van het lichaam verspreidt, kunnen er namelijk bloedingen, blaarvorming of korsten optreden.

Hierdoor woekeren bacteriën in het gebied en dringen de huid binnen. Zo kan het zich ontwikkelen tot een huidinfectie, met andere symptomen als warmte, zwelling, pijn en pus tot gevolg.

Infecties vereisen een goede behandeling om te voorkomen dat ze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Dit is vooral belangrijk bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Zorg en remedies om huidirritatie door wrijving te behandelen

Huidirritatie door wrijving lost meestal binnen een paar dagen vanzelf op, tenminste als de uitslag mild is en het wrijven wordt gestopt. Als dat niet het geval is, is het mogelijk dat de schade dieper wordt en dat de complicaties die we hebben aangegeven zich voordoen.

Bovendien is de kans groot dat de huid, als die voortdurend in contact komt met vocht, kapot gaat of opnieuw gewond raakt. Daarom is het nodig om te proberen de geïrriteerde plek vaak af te drogen. Sommige mensen brengen bepaalde lotions of crèmes aan om de ontsteking en pijn in de huid te verminderen.

In een studie (Engelse link) wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat lotion op basis van Sheaboter gunstig kan zijn voor dit type uitslag vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Iets soortgelijks gebeurt met andere producten zoals aloëveragel en producten die kokosolie bevatten.

Als er echter blaren zijn, is het raadzaam om de vloeistof af te voeren om complicaties te voorkomen. Prik daartoe voorzichtig met een gesteriliseerde naald in de randen van de blaren. Hierna moet het gebied zorgvuldig worden schoongemaakt en afgedekt met een niet klevend gaasje. Opgemerkt moet worden dat het belangrijk is om het genezingsproces te controleren op een infectie.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
6 natuurlijke middelen voor een droge huid

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Uitslag op de voet
Het is belangrijk om na te gaan welke voorwerpen huidletsels veroorzaken om het gebruik ervan te verminderen of te elimineren.

Het is meestal niet nodig om een arts te raadplegen bij huidirritatie door wrijving. De verwonding verbetert meestal na een paar dagen, zolang je contact met het wrijvende voorwerp vermijdt. Als er echter symptomen van infectie zijn, zoals pus, roodheid en hevige pijn, kun je het beste naar een deskundige gaan.

Een bezoek aan de dokter is nodig als de laesie op het gezicht of bij de ogen zit. De specialist zal bepalen of het gebruik van antiseptica nodig is om de genezing te versnellen.

Hoe huidirritatie door wrijving te voorkomen

Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen om wrijvingshuidlaesies te voorkomen. Probeer allereerst te stoppen met elke activiteit waarbij je irritatie of steken begint te voelen in welk gebied dan ook.

Dit moet je bijvoorbeeld doen als je tijdens het lopen ongemak voelt in je hiel door je schoenen. Het is ook raadzaam om kleding en schoenen te dragen die goed passen en vocht kunnen opnemen. Als je een sportactiviteit gaat doen, probeer dan de plekken die het meest gevoelig zijn voor wrijving te beschermen.

Hiervoor kun je zachte verbanden gebruiken op de plekken van deze verwondingen. Talkpoeder kan wrijving en vocht verminderen. Gebruik in het geval van de tepels geschikte beha’s of pads om ze te beschermen.

Wat je moet onthouden over huidirritatie door wrijving

Huidirritatie door wrijving is een zeer veel voorkomende vorm van huidletsel. Het belangrijkste kenmerk is uitslag op de plaats waar wrijving is. Hoewel het mild en zelfbeperkend is, kan het compliceren tenzij je de wrijving stopt.

Daarom is het nodig om het gebied schoon te maken, de blaasjes af te voeren en ontstekingsremmende producten toe te passen om de huid te helpen herstellen. Als er symptomen van infectie zijn, kun je het beste naar een arts gaan voor behandeling met antiseptica.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Verma N, Chakrabarti R, Das RH, Gautam HK. Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-κB pathway in LPS-activated J774 macrophage cells. J Complement Integr Med. 2012 Jan 12;9:Article 4. doi: 10.1515/1553-3840.1574. PMID: 22499721.
  • Garrote A. Escoceduras. Prevención y tratamiento. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-escoceduras-prevencion-tratamiento-X0212047X11276589.
  • Berke CT. Pathology and clinical presentation of friction injuries: case series and literature review. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2015 Jan-Feb;42(1):47-61. doi: 10.1097/WON.0000000000000087. PMID: 25549309.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.