Je hoofd koel houden in een discussie kun je leren!

Hoe vermijd je dat een discussie je slechtste kanten naar boven brengt? Om dat te kunnen, moet je jezelf goed kennen en leren om je gevoelens onder controle te houden.
Je hoofd koel houden in een discussie kun je leren!

Laatste update: 06 januari, 2018

We kunnen ons allemaal een moment herinneren waarop we middenin een discussie onze beheersing verloren. Onze emoties gingen met ons op de loop. Het gevolg was dat we niet meer in staat waren om op een doeltreffende en constructieve manier ons standpunt te verdedigen en ons hoofd koel houden ons niet lukte.

Weten hoe je moet discussiëren – als discussiëren de enige optie is – is niet gemakkelijk. Het is niet iets dat ons wordt aangeleerd. Maar spijtig genoeg zijn er in je persoonlijke leven en in je beroepsleven momenten waarop je geen andere keuze hebt. Dan kun je niet anders dan deze gespannen en ingewikkelde gesprekken op te starten.

Je kan inderdaad leren hoe je met controle en intelligentie en zonder je beheersing te verliezen kunt discussiëren. Op die manier kun je helder denken en ben je klaar om jezelf oprecht uit te drukken.

In dit artikel stellen we je vijf strategieën voor die je zullen helpen om zo veel mogelijk je gevoelens te beheersen.

“Het is onmogelijk om met de onwetende te discussiëren.” – Immanuel Kant

1. Ken de persoon die voor je zit, maar ken vooral jezelf

Je hoofd koel houden door een balans tussen hoofd en hart te zoeken

Anderen kennen is wijsheid, maar jezelf kennen is beschaving.

Maar waarom moet ik mezelf kennen om goed te kunnen discussiëren?

  • Om je beheersing te bewaren, moet je je innerlijke kracht, veiligheid en zelfvertrouwen gebruiken.
  • Als de andere persoon de fout maakt dingen te zeggen als “je weet niet waarover je het hebt” of zelfs “je ego is te groot”, dan zullen die woorden je niet raken omdat je al weet wie je bent.

Wat niet waar is, hoeft je dus niet te kwetsen.

  • Om als winnaar uit een discussie te komen, moet je ook de zwakke punten van de andere persoon kennen.
  • Als je bijvoorbeeld weet dat de persoon tegenover jou een laag zelfbeeld heeft of dat hij/zij onzekerheid uit via agressief gedrag, dan zal dit je helpen om ontspannen en zeker van jezelf te blijven.

Wanneer je weet hoe je met jezelf en met de andere persoon in verbinding komt, dan zal dat je meer controle over de situatie geven.

2. Schakel je negatieve emoties tijdens de discussie

Als je je zelfbeheersing wilt bewaren tijdens een discussie, dan moet je leren om je negatieve gevoelens onder controle te houden. Woede, trots, wrok, razernij, angst… Al deze gevoelens zorgen ervoor dat je defensief gaat reageren.

Op een bepaald moment in het gesprek schakel je over naar de ‘aanvalsmodus’. Precies dan verlies je de controle. Je argumenten zijn niet langer logisch en je verlaagt jezelf tot beschuldigingen en een gesprek dat nergens toe leidt.

Wil je in een dergelijke situatie het gesprek weer in handen nemen, doe dan het volgende:

  • Visualiseer jezelf vanaf de buitenkant. Stel je voor dat je van buitenuit naar de discussie kijkt, op een kalme en vredige manier.
  • Niemand kan je kwetsen. Je voelt je veilig om gewoon jezelf te omhelzen.
  • Denk nu aan de argumenten die je kunt gebruiken zodat de situatie opnieuw een richting uitgaat.

3. Antwoord niet onmiddellijk; geef jezelf de tijd

Geef jezelf de tijd als je je hoofd koel houden wilt

Soms leiden de argumenten tot niets en luisteren de gesprekspartners niet naar elkaar. Dan duurt het meestal ook niet lang voor ze elkaar met lelijke woorden en niet constructieve kritiek gaan bekogelen. Vroeg of laat zullen ze dan dingen zeggen waar ze later spijt van hebben.

Wat heeft het voor zin om je op deze manier te gedragen? Uiteraard heeft dit totaal geen zin.

  • Om ervoor te zorgen dat de discussie productief is en jezelf te beheersen, is het een erg goed idee om je tijd te nemen voordat je een antwoord geeft. Er is geen haast bij.
  • Luister aandachtig naar wat de andere persoon zegt. Analyseer het.
  • Kijk welke impact het op je heeft en denk dan zorgvuldig over je antwoord na.

Onthoud echter wel dat je beter niet op een manier kunt antwoorden die de spanning nog verhoogt. Als je merkt dat de discussie niets opbrengt en het alleen maar een excuus is om elkaar te kwetsen en je negatieve gevoelens te uiten, stop dan het gesprek. Vergeet niet dat sommige discussies de moeite niet waard zijn.

4. Adem diep in en uit

Wanneer je alert bent en je in het midden van de discussie bevindt, dan interpreteren je hersenen het bijna als een bedreiging. Dat is het moment waarop een reeks reacties ontstaat: je hartslag versnelt, je begint te beven, je ademhaling wordt oppervlakkig, je krijgt een droge mond, je maag doet pijn…

Om je beheersing in een discussie op momenten als dit te bewaren, werkt niets beter dan je ademhaling onder controle houden. Een goede manier is diep inademen en traag uitademen.

Een vredige geest redeneert beter.

5. Oefen je innerlijke vrede: maak je klaar voor de dagelijkse uitdagingen van het leven

Innerlijke vrede door mediteren

Ons dagelijkse leven eist veel van ons: op de juiste manier discussiëren, omgaan met frustratie en kritiek, en geconfronteerd worden met de algemene kleine tegenslagen in het leven.

Door onszelf vanbinnen goed voor te bereiden, zullen we klaar zijn om de uitdagingen die van buitenaf op ons afkomen, aan te pakken. Om dit te doen kan het erg goed helpen om de volgende oefeningen uit te voeren:

  • Beoefen mindfulness.
  • Beweeg of doe aan sport.
  • Kanaliseer je emoties in kunst: schrijven, dansen, schilderen…
  • Ontwikkel je innerlijke: voed je zelfvertrouwen, verbeter je zelfbeeld en werk aan je waarden.
  • Oefen in actieve en assertieve dialoog, vergroot je woordenschat, werk aan je logisch denken, beoefen strategieën die je in alle soorten gesprekken kunt gebruiken en je zullen helpen om je zelfverzekerd en ontspannen te voelen.

In het algemeen raden we aan om de toepassing van deze eenvoudige tips niet uit te stellen. We zijn er zeker van dat je een volgende onvermijdelijke discussie doeltreffender en kundiger zult aanpakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.