Hoe zorg je voor de navel van je baby?

Om de navel van je baby te verzorgen, heb je alleen een beetje water en zeep nodig en moet je de plek goed afdrogen. In het verleden schreven artsen antiseptische crèmes voor, maar tegenwoordig zijn deze alleen bedoeld voor gevallen met bevestigde infecties.
Hoe zorg je voor de navel van je baby?

Laatste update: 01 oktober, 2021

Weet jij hoe je op de juiste manier voor de navel van je pasgeboren baby zorgt? De navel is dat grappige ronde ding dat we allemaal in onze buik hebben, hoewel elke navel een andere en unieke vorm heeft. Het is eigenlijk een litteken dat ontstaat na het doorknippen van de navelstreng, de verbinding tussen de baby en de moeder tijdens de zwangerschap.

De navelstreng zorgt ervoor dat zowel voedingsstoffen als gassen tijdens de zwangerschap kunnen worden uitgewisseld tussen moeder en baby. Met andere woorden, het is het gebied dat de moeder met haar baby verbindt. 

Kort na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt om de foetus los te maken van de placenta. Het wordt echter niet vlak bij de buik van de baby afgeknipt. In plaats daarvan zal de arts of verpleegkundige ongeveer een centimeter overlaten. Het duurt vervolgens een paar dagen voordat dit stukje eraf valt. Dit gebeurt vanzelf waarna de navel overblijft.

Veel moeders maken zich hier zorgen over, omdat de navel van de baby in die eerste levensdagen bepaalde zorg nodig heeft om goed te kunnen genezen. Anders is er een risico dat er ontsteking ontstaat. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je de navel van de baby moet verzorgen.

Hoe zorg je voor de navel van je baby?

Hoe zorg je voor de navel van je baby

Zoals we al zeiden, is de navel een litteken dat ontstaat nadat de navelstreng van de baby wordt doorgeknipt. Het is daarom een delicaat gebied, waar een verhoogd risico op een infectie bestaat. Het is essentieel om er aandacht aan te besteden en een goede hygiëne te handhaven.

Als de baby en de moeder de eerste dagen in het ziekenhuis zijn opgenomen, zullen de verpleegkundigen er waarschijnlijk voor zorgen. Maar meestal zijn het de nieuwe ouders die voor de navel van hun baby moeten zorgen.

Allereerst is het erg belangrijk om je handen grondig te wassen voordat je dit gebied aanraakt. Onze handen zijn een grote bron van ziektekiemen, dus dit is de eerste van de essentiële stappen die je moet volgen.

Zodra je je handen goed hebt gewassen, kun je het proces starten. Hoewel ouders jarenlang desinfecterende vloeistoffen hebben gebruikt, zoals alcohol of waterstofperoxide, zijn deze niet nodig. Je moet het gebied gewoon reinigen met water en zeep.

De procedure

Om de navel van je baby schoon te maken, kun je een steriel gaasje gebruiken. Was de navel voorzichtig met het gaasje gedrenkt in water en een beetje neutrale zeep. Vervolgens moet je het gebied laten luchten en het droogdeppen. Een paar seconden is genoeg. Lucht bevordert namelijk het genezingsproces van de navel.

Het is belangrijk op te merken dat je de navel van je baby minstens één keer per dag moet schoonmaken. In het geval dat je baby een zeer vieze luier heeft, moet je het proces herhalen. Daarnaast kun je de navel het beste niet bedekken. Als je dat toch doet, zorg er dan voor dat het gebied goed droog is.

Wanneer worden andere producten gebruikt voor de navel van je baby?

De navel schoonmaken met water en zeep

Experts raadden lange tijd het gebruik van antibiotische of desinfecterende crèmes aan om de navelstreek te behandelen. Men dacht dat dit het risico op infectie (Spaanse link) zou verminderen. Inmiddels weten we echter dat dit niet het geval is.

In feite zorgden deze producten ervoor dat de navelstreng er langer over deed om eraf te vallen. Daarom worden antibiotische crèmes en antiseptica alleen gebruikt als er al een infectie aanwezig is of als het risico erg hoog is. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waar geen goede hygiënische omstandigheden zijn.

Wat zijn de risico’s voor de navel van je baby?

Omdat het om een genezingsproces gaat, wordt de navel van je baby blootgesteld aan mogelijke infecties. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande stappen te volgen. Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van dit risico om de symptomen te kunnen herkennen en eventuele problemen tijdig te behandelen.

Wanneer de navel geïnfecteerd raakt, kan deze rood of gezwollen lijken. De baby kan zelfs koorts krijgen. Een ander teken van infectie is bloed in het gebied of een stinkende afscheiding.

Als een van deze symptomen optreedt, moet je naar de kinderarts gaan om de navel goed te laten nakijken. Hetzelfde geldt als de navelstreng niet vanzelf loslaat in de eerste 12 tot 15 dagen na de geboorte.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castro Curi, Sabina, and Greicith Ruiz Ramirez. “EFICACIA DE LA CLORHEXIDINA EN PREVENCIÓN DE ONFALITIS NEONATAL.” (2018).
  • Tello Escobar, Jennifer Gabriela. Proceso de atención de enfermería en el recién nacido con onfalitis. BS thesis. BABAHOYO, UTB 2018, 2018.
  • Cubero Rego, María de los Ángeles, et al. “Las infecciones de la piel y partes blandas en el recién nacido.” Revista Cubana de Pediatría 89.4 (2017): 1-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.