Hoe weet je of een ei nog vers is?

Weet jij hoe je een vers ei van een oud ei kan onderscheiden? Dat gaan we in dit artikel uitleggen.
Hoe weet je of een ei nog vers is?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ieder persoon eet op zijn minst driehonderd eieren per jaar. Het is absoluut één van de meest geconsumeerde eiwitbronnen. Daarom is het goed voor je om te weten hoe je een slecht ei herkent. Mensen eten bijna overal ter wereld eieren in grote hoeveelheden, maar kun je een onderscheid maken tussen een vers ei en een slecht ei?

Soms kan er een slecht ei in de doos zitten zitten. Hieronder laten we zien hoe een oud ei er uitziet en nog wat andere interessante feiten.

Het uiterlijk van de eierschaal is een belangrijke factor

De eierschaal biedt bescherming aan de inhoud van dit voedzame eiwit tegen verontreinigingen van buitenaf. Eigenlijk zijn er enkele microben die, onder bepaalde omgevingsomstandigheden, door de eierschaal kunnen komen en in de dooier kunnen groeien.

Daarom is het belangrijk om het uiterlijk, de samenstelling en de textuur van een eierschaal te controleren.

  • Een gezond ei heeft een sterke schaal en zal geen rare vlekken hebben.
  • Als je een klein gaatje of een scheurtje ziet, dan kun je dat ei beter niet kopen of eten.
  • Zachte schalen zijn meer geneigd om zeer kleine verontreinigingen toe te laten. Bovendien ontbinden eieren met zachte eierschalen sneller.

Hagelsnoer en eiwit

eierschaal met dooier
Een teken dat je helpt om precies te weten hoe vers een ei is is door de conditie van het hagelsnoer. De hagelsnoeren zijn de flexibele witachtige formaties die de dooier in het midden van het ei houden.

Wanneer je een ei openbreekt en de schaal verwijdert en merkt dat de kleverige vloeistof compleet en gemakkelijk te zien is, dan heb je een vers ei. Hoe meer hagelsnoer, hoe verser het ei.

Het onderzoeken van het eiwit is ook een belangrijke factor. Als het eiwit gemakkelijk te verspreiden is, dan betekent dit dat het ei niet meer vers is. Het probleem met het controleren van de hagelsnoer en het eiwit is echter dat je een ei open moet breken om het te controleren.

In de supermarkt zullen kopers slechte eieren natuurlijk moeten beoordelen zonder ze te breken.

De dooier is een goede indicator

Een ander element waarmee je rekening moet houden is de dooier. De dooier mag niet los zitten en moet dus bij de rest van de vloeistof blijven. Beweeg het ei rond om te zien of de dooier aan het eiwit blijft hechten.

Je hebt een oud ei wanneer de dooier beweegt met een kleine beweging. Ook moet de dooier er goed uitzien:

  • helder
  • compact
  • heel

Elke onregelmatigheid in de dooier of het eiwit die duidt op verontreiniging of ontbinding, betekent dat er een gebrek aan versheid is in dit basisvoedingsmiddel.

Andere tekens die erop wijzen dat een ei niet vers meer is

schaaltje eiwit en eigeel
De geur van een ei is misschien wel het meest duidelijke teken van een oud ei. Als een ei een vieze, rotte geur afgeeft, dan moet je het weggooien omdat het aan het ontbinden is.

Glas met watertest

Een glas van medium formaat is alles wat je nodig hebt om een ei te testen.

  • Vul eerst het glas met water, tot net onder de bovenkant van het glas.
  • Plaats het ei daarna in het water.

Het is eenvoudig, als het ei zinkt, is het nog vers. Aan de andere kant is een ei niet vers meer als het in het water drijft. Het kan zelfs ongeschikt zijn om te eten. Het eten van een oud ei kan de gezondheid van de consument in gevaar brengen.

Welke gevaren kan een ei opleveren voor het menselijk lichaam?

rieten mandje met eieren
In augustus 2017 vond in Nederland een enorm eierschandaal plaats. Het schandaal was het gevolg van een grootschalige besmetting van kippen en eieren door een insecticide genaamd Fipronil. De besmette eieren haalden echter niet alle Europese landen, zoals Spanje, omdat de mensen voorzichtig waren.

Naast de schadelijke insecticiden, is salmonella een steeds grotere bedreiging voor de mens met betrekking tot het eten van slechte eieren. Deze infectie is het gevolg van een gevaarlijke ziekteverwekker die vanuit het darmkanaal van de kop op de eierschaal terecht komt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.