5 alternatieve manieren om eierschalen te gebruiken

In plaats van je eierschalen weg te gooien, kun je ze ook voor verschillende andere doeleinden gebruiken om alles uit de voedingsstoffen te halen die erin zitten. Hier 5 alternatieven voor het weggooien van je eierschalen.
5 alternatieve manieren om eierschalen te gebruiken

Laatste update: 08 augustus, 2018

Heb je ooit gehoord van de alternatieve manieren om eierschalen te gebruiken?

Het is ochtend. Je wordt wakker, gaat naar de keuken, zet het koffiezetapparaat aan en begint je dag. Later, na een fijne douchebeurt en jezelf te hebben opgemaakt, besluit je om een lekker ontbijt voor jezelf te maken: “Wat als ik eens eieren klaar maak?

Geloof het of niet, maar naast het feit dat het een voedzaam en heerlijk product is, hebben eieren een aantal tamelijk bijzondere alternatieven waarvoor je ze kan gebruiken.

Je bent waarschijnlijk al bekend met het idee hoe gezond het is en dat het wordt aanbevolen om eieren te eten in een uitgebalanceerd dieet. Bovendien ken je vast vele (zo niet alle) mogelijke manieren om ze te bereiden in de keuken en de voordelen ervan voor jou.

Heb je er echter wel eens bij stilgestaan waar je eieren nog meer voor zou kunnen gebruiken, behalve om jezelf ermee te voeden?

Mocht je het nog niet weten: de eierschaal is een van de meest verbazingwekkende technische ontwerpen die de natuur tot nu toe heeft gemaakt.

Alternatieven voor je eierschalen

Het lijkt zo fragiel, maar toch is een eierschaal heel solide en is het perfect om organisch materiaal (het kippenembryo) te isoleren van de buitenwereld.

Dat is nog niet alles. Eieren hebben namelijk ook nog eens hoge waarden van groepen aminozuren en moleculen die belangrijk zijn voor het behoud en de verzorging van DNA-strengen.

Vijf alternatieve manieren om eierschalen te gebruiken

1. Je kleding witter maken

Eierschalen om je kleding te wassen

Ja, dat lees je goed. Nu weten wij ook wel dat je waarschijnlijk geheel zonder problemen naar bleekmiddel zou kunnen grijpen voor dit huishoudelijke klusje.

Eierschalen zijn echter een veel natuurlijker alternatief.

Het is heel eenvoudig: doe de eierschalen in een waszak of een ander goed afgesloten netje en plaats het in de wasmachine om je kleding witter te maken. Het werkt bijvoorbeeld perfect om vlekken uit je kleding te halen.

2. Als voeding voor je planten

De heilzame voedingsstoffen van eieren zijn erg goed, maar niet alleen voor mensen.

 • Via een vrij eenvoudige methode kun je eierschalen gebruiken als alternatieve bron van verschillende voedingsstoffen voor je planten.
 • Het enige wat je nodig hebt is een glazen houder/pot, warm water, eierschalen en een beetje zonlicht.
 • Met deze ingrediënten kun je een zeer effectieve cocktail van voedingsstoffen maken, die je kan gebruiken om voor je planten te zorgen.

Bewater je planten met deze oplossing om ze te voeden en je tuin sterker te maken.

3. Zelfgemaakt krijt

Eierschalen om krijt mee te maken

Ingrediënten

 • 1 eetlepel bloem (10 g)
 • 1 kop zeer heet water (250 ml)
 • 5 gemalen eierschalen
 • Kleurstof (optioneel)

Bereiding

 • Meng de bloem met het hete water in een kom en voeg 1 eetlepel van de gemalen eierschalen toe.
 • Meng dit goed en laat het tot een dikke pasta vormen.
 • Voeg de kleurstof naar keuze toe en meng alle ingrediënten nogmaals goed.
 • Plaats het mengsel in mallen.
 • Laat het drie dagen drogen.

4. Bestrijding van ongedierte en andere dieren

Als de aanwezigheid van knaagdieren, slakken of zelfs katten je helemaal gek maken omdat ze je tuin vernielen, dan bieden eierschalen een directe oplossing.

Verpulver simpelweg wat eierschalen en verspreid dit in je tuin. Je zal merken hoe het ongedierte steeds meer uit je tuin zal verdwijnen en je bovendien niet meer zal lastigvallen.

5. Als een manier om goede energie te kanaliseren

Eieren

Een van de laatste van onze alternatieve manieren om eierschalen te gebruiken is voor het kanaliseren van positieve energie.

Voor sommige mensen is het behouden van de juiste balans tussen de gedachten en de ziel een uitdaging. Deze uitdaging zorgt ervoor dat steeds meer mensen hier meer de focus op leggen.

Eieren zijn een ideaal hulpmiddel voor het kanaliseren van positieve energie.

Mensen die dit in de praktijk toepassen, verzekeren ons dat het ei de eigenschap heeft om slechte energie te blokkeren. Het ei werkt dus als een filter, maar dan voor de geest.

Waar wacht je nog op? Probeer deze alternatieve manieren om eierschalen te gebruiken eens uit! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.