Hoe snel van neten af te komen

Neten zijn eitjes van luizen, die zich met zeer hoge snelheden voortplanten. Blijf lezen om erachter te komen hoe je snel van neten af kunt komen.
Hoe snel van neten af te komen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Met de zomer in aantocht en temperaturen die omhoog gaan, is het gebruikelijk dat neten zich verspreiden. Neten zijn niets meer dan eitjes van luizen, die zich in het haar van hun gastheer nestelen. Kinderen zijn gevoelig voor infecties. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk van neten af te komen om te voorkomen dat ze zich verspreiden.

Wat neten zijn en hoe ze zich verspreiden

Haar vol met luizen

De eitjes die luizen leggen worden neten genoemd. Ze leggen ze op de hoofdhuid, meestal in de nek of kruin van het hoofd en achter de oren. In feite komt dit, omdat deze gebieden warmte afgeven die de eitjes van luizen nodig hebben om te incuberen.

Vrouwelijke luizen produceren een zeer sterke lijm, die helpt om de neten op hun plaats te houden. Het maakt het moeilijk om ze weg te wassen of te krabben. Als de luizen hun eieren leggen, duurt het bovendien ongeveer een week voordat ze uitkomen, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid.

Het is daarom erg belangrijk om ze zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat ze zich verspreiden. Op die manier verspreiden ze zich niet naar andere kinderen. In feite bewegen luizen zo snel dat ze van het ene hoofd naar het andere kunnen gaan wanneer de hoofden elkaar aanraken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Op natuurlijke wijze hoofdluizen bestrijden met azijn

Snelle behandeling om van neten af te komen

Middel om van neten af te komen

Zodra je de aanwezigheid van neten opmerkt, moet je actie ondernemen. Luizen jeuken omdat ze zich met bloed voeden, dus je merkt misschien dat je kind aan zijn hoofd krabt.

Om snel en efficiënt van neten af te komen, moet je een luizenbehandeling gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld bekende farmaceutische producten zoals FullMarks. Het is kleurloos en geurloos en geeft kinderen geen ongemakkelijk gevoel.

Bovendien kan het in slechts vijf minuten neten en luizen verwijderen. Op die manier hoef je geen schadelijke pesticiden te gebruiken. Nadat je een product op het haar van je kind hebt aangebracht, moet je een specifieke shampoo gebruiken om neten en dode luizen te verwijderen.

Vervolgens moet je een luizenkam gebruiken om neten en luizen uit het haar te verwijderen. Zorg er ook voor dat je een luizenkam op nat haar gebruikt, zodat je het niet beschadigt. Het is heel eenvoudig te gebruiken: haal het stuk voor stuk door het haar van de wortel naar de uiteinden.

Houd er bovendien rekening mee dat de meest effectieve kammen van roestvrij staal zijn gemaakt. Ze zijn beter dan plastic en verwijderen gemakkelijker luizen en neten.

Tips om hoofdluizen op afstand te houden

Hoewel het waar is dat er geen manier is om luizen en neten 100% te voorkomen, kunnen periodieke haarcontroles helpen om de infectie op tijd te stoppen en de behandeling sneller te beginnen. Daarnaast kun je ook de volgende tips volgen:

  • Om luizen en neten te voorkomen, moet je altijd een luizenkam bij de hand hebben om het haar van je kind minstens één keer per week te kammen, zelfs als het kind niet met luizen besmet is. Was het vervolgens grondig met warm water.
  • Controleer het hoofd van je kind met een helder licht. Besteed ook speciale aandacht aan de meestvoorkomende probleemgebieden: de kruin, nek en achter de oren.
  • Deel geen andere kinderaccessoires zoals hoeden, kammen, borstels of handdoeken met andere kinderen.
  • Was het haar van je kind regelmatig.

Zoals je kunt zien, is het niet moeilijk om neten en hoofdluis kwijt te raken. Je moet echter de juiste producten gebruiken en de instructies volgen. Preventie kost niet veel tijd, maar let ook op waarschuwingssignalen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.