Hoe moet je je oren schoonmaken?

Oren zijn organen die we soms negeren als het aankomt op hygiëne. Toch is het belangrijk om je oren soms grondig schoon te maken.
Hoe moet je je oren schoonmaken?

Laatste update: 26 januari, 2019

Er kunnen op verschillende manieren blokkades ontstaan door oorsmeer, die ongemakken, zoals vreemde geluiden, kunnen veroorzaken en dus je optimale gehoor beïnvloeden. En daarom moet je je oren schoonmaken om het teveel aan oorsmeer dat zich opgestapeld heeft, te verwijderen.

Wanneer je oren echter volledig gezond zijn, dan maken ze zichzelf op een natuurlijke manier schoon.

De volgende symptomen geven je aan dat oorsmeer zich opgestapeld heeft in je oren:

  • Pijn of verminderd gehoor
  • Piepend geluid of abnormale geluiden in je oor
  • Jeuk en stinkende uitscheiding

Thuisremedies om je oren schoon te maken

Oorontsteking

Gelukkig bestaan er vele natuurlijke, huisgemaakte methoden om overtollig oorsmeer dat je oren verstopt op een effectieve manier te verwijderen. De meest voorkomende thuisremedies zijn:

Massage om oorsmeer los te maken

Door masseren kan je het oorsmeer dat je gehoorgang blokkeert losmaken. Masseer het gebied achter je oor en trek je oor in verschillende richtingen, terwijl je je mond steeds opent en sluit.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide, of zuurstofwater, kan gebruikt worden voor zowel het behandelen van pijn aan de oren als voor het verwijderen van overtollig oorsmeer, dat zich opgestapeld heeft en je gehoorgang blokkeert. Hieronder leggen we je uit hoe dit toe kunt passen:

Meng een halve kop waterstofperoxide met een halve kop warm water en vul een spuitje met deze oplossing. Leg je op je zij en vul je oor ermee. Laat het drie tot vijf minuten inwerken. Laat de vloeistof er vervolgens uit lopen en reinig vervolgens je oren door dit proces te herhalen, maar enkel met warm water.

In plaats van zuurstofwater kan je er ook voor kiezen om babyolie of mineraalwater te gebruiken.

Olijfolie

Deze remedie is identiek aan de vorige, maar je maakt gebruik van warme olijfolie. Laat het vijftien minuten inwerken en herhaal het proces drie keer per dag gedurende drie tot vier dagen.

Fles warm water

Dit is een makkelijke, maar zeer effectieve thuisremedie. Het enige wat je hoeft te doen is een fles nemen en die te vullen met warm water. Plaats de fles met warm water gedurende vijftien tot dertig minuten rechtstreeks op het aangedane oor. Het oorsmeer zal hierdoor verzachten en makkelijker schoon te maken zijn.

Uitspoelen

In de winkel kan je makkelijk tubes vinden om je oren uit te wassen. Doe dit met water op lichaamstemperatuur. Zorg ervoor dat je ieder oor na de behandeling grondig droogt.

Je oor schoonmaken met een infusie van kamille

Voor deze behandeling meng je twee eetlepels kamillebloemen in een kop water. Maak er een infusie van en hou het warm. Zorg ervoor dat je de infusie goed zeeft, zodat er geen resten van de bloemetjes achter blijven.

Voordat je de infusie gebruikt, laat je eerst drie druppels olijfolie in je oren vallen. Laat dit gedurende een vijftal minuten inwerken. Maak je oor vervolgens schoon met de infusie die je net bereid hebt.

Indien de problemen blijven aanhouden, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan je oren op een meer grondige manier schoonmaken.

Voorzorgsmaatregelen voor het schoonmaken van je oren

Inneroor met smeer
  • Wanneer je iets vreemds of storends in je oren voelt, reinig ze dan nooit door er een vreemd voorwerp in te steken. Wattenstaafjes zijn afgeraden. Ze zouden het probleem namelijk erger kunnen maken, door de oorsmeer nog dieper in je oor te duwen.
  • Wanneer je een geperforeerd trommelvlies hebt, reinig je oren dan nooit met deze thuisremedies! Dit zou ernstige schade aan je oor kunnen aanbrengen.
  • Reinig je oren nooit met vloeistof onder druk. Je zou je trommelvlies namelijk kunnen beschadigen of perforeren. Onthoud ook dat je je oren niet al te vaak moet schoonmaken, want dat kan infecties veroorzaken.
  • Gebruik geen enkele van bovenvermelde remedies bij kinderen jonger dan 12 jaar oud. Dit kan voor ernstige problemen zorgen, omdat hun oren nog veel delicater zijn. Als je een vermoeden hebt dat er zich een verstopping voordoet, raadpleeg dan een specialist.

Onthoud…

Je moet goed weten dat oorsmeer noodzakelijk is. Het beschermt je oor immers tegen stof, micro-organismen en andere vreemde substanties, die je gehoorgang zouden kunnen binnendringen om er schade aan te brengen.

Daarom is het uitwassen van je oren enkel aangeraden wanneer het echt nodig is (als er zich echt een verstopping heeft voorgedaan als gevolg van een opstapeling van oorsmeer).

Wanneer je zeer frequent verstoppingen krijgt, raadpleeg dan een oorspecialist. Hij of zij zal kunnen bepalen welke behandeling het beste is om je probleem op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clegg, A. J., Loveman, E., Gospodarevskaya, E., Harris, P., Bird, A., Bryant, J., … Coppin, R. (2010). The safety and effectiveness of different methods of earwax removal: A systematic review and economic evaluation. Health Technology Assessment. https://doi.org/10.3310/hta14280


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.