Water verwijderen uit je oren: 4 tips

Hoewel het op het eerste zicht niet zo vervelend kan zijn, is het heel belangrijk om water uit je oren te verwijderen. Dit kan immers gehoorproblemen en infecties voorkomen
Water verwijderen uit je oren: 4 tips
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Er zal zeker een moment in je leven geweest zijn dat je naar het zwembad of strand geweest bent en om de een of andere reden water in je oren hebt gekregen. Leer met 4 gemakkelijke tips hoe water verwijderen uit je oren het gemakkelijkst gaat.

Het gevoel is één van de meest oncomfortabele gevoelens die we kennen. Het zorgt er immers voor dat we niet meer in staat zijn om goed te horen. Om nog maar te zwijgen van het constante en overweldigende geruis.

Wat het nog erger maakt, is het feit dat het heel moeilijk is om water uit je oren te verwijderen. De situatie zal al snel resulteren in een serie van pirouettes en acrobatische kunsten in een poging het water uit je oren te krijgen.

Hoewel het misschien moeilijk is om te geloven, zijn er veel trucs en huismiddeltjes die heel effectief zijn. Deze helpen dan ook om in een oogwenk je probleem op te lossen.

Er wordt dikwijls gezegd dat op je oren tikken of op die zij slapen het water uit je oren zal verwijderen. Dat werkt echter niet altijd.

Om je hierbij effectief te helpen, hebben we besloten om je de 4 meest efficiënte oplossingen te geven die water verwijderen uit je oren kinderspel maken.

Water verwijderen uit je oren: de tips

Water in je oren is een vaak voorkomend probleem, voornamelijk in de zomer. Daarom zijn er duizenden tips en strategieën gecreëerd om gemakkelijk van dit probleem af komen.

Zo bestaan er speciale druppels in de supermarkt. De formule hiervan is vergelijkvaar aan die van alcohol, zodat deze kunnen helpen om het water uit je oren te krijgen.

Het is ook heel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat, wanneer het water niet gemakkelijk uit je oren komt en gepaard gaat met andere symptomen, het beter is contact op te nemen met je dokter om te zien wat er exact aan de hand is.

Deze symptomen kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid

1. Vacuüm effect

Water in je oren kan gemakkelijk verwijderd worden

Het is heel gebruikelijk dat we bang worden wanneer we water in onze oren hebben. We beginnen dan ook heel gemakkelijk aan de andere kant tegen ons hoofd te tikken.

Hoewel deze techniek soms werkt, is een effectievere techniek om je handpalm over het oor waar water in zit te leggen. Door daarna druk uit te oefenen, zul je een vacuüm creëren die het water zal helpen ontsnappen uit je gehoorgang.

Het is hierbij heel belangrijk dat je hoofd opzij buigt en je niet te veel druk uit oefent. Hierdoor kan het water immers nog dieper in je oor komen.

2. Hou je hoofd aan een kant schuin

Er zijn vele opties voor deze truc:

  • Je kan je hoofd naar één kant buigen en op de achterkant van je nek of je andere oor tikken. Als je met je hand tikt, zal het water wat vast zit los komen en uit je oor lopen.
  • Indien het water heel diep zit, is een andere manier om te springen terwijl je je hoofd scheef houdt. Het springen zal extra druk uitoefenen, wat het water zal doen ontsnappen.
  • Indien bovenstaande truc een extra zetje nodig heeft, kan je terwijl je tikt of sprint je oorlel naar beneden trekken. Dit zal je gehoorgang openen en het water helpen om te ontsnappen.

3. Slaap op de kant waar het water zit

Slapen op het oor waar water in zit help het water in je oren te verdwijnen

Deze tip is relatief simpel en effectief. Je moet gewoon gaan slapen op het oor waar het water in zit. Op die manier laat je de zwaartekracht zijn werk doen.

Je kan je hoofd licht buigen, zodat het parallel komt met je bed. Dit zal je gehoorgang loodrecht op je bed plaatsen, waardoor je het water helpt om te ontsnappen.

4. Haardroger

Een haardroger gebruiken werkt ideaal om het water in je oren te helpen ontsnappen. Door de warmte zal het immers verdampen.

De beste manier hiervoor is om je haardroger op de laagste stand te zetten. Hou deze op een respectabele afstand van je hoofd, zodat je je oren niet verbrandt. Hou dit zo gedurende een aantal minuten.

Op die manier zal het water in je oor verdwijnen door de wind van de haardroger. Of de haardroger kan het water opwarmen en laten verdampen door zijn warmte.

Water verwijderen uit je oren: de huismiddeltjes

Boricated Alcohol

Druppels alcohol helpen tegen water in de oren

Deze alcoholoplossing is heel efficiënt in het opnemen van water. Het is dan ook zeer effectief in situaties waarbij je water in je oren hebt. Je doet gewoon enkele druppels in je oor en laat deze daar 5 minuten zitten. Draai daarna je hoofd naar de andere kant om het vocht er weer uit te laten lopen.

Als je dit type alcohol niet hebt kan je altijd alcohol van de apotheek gebruiken zonder enig probleem. Denk er altijd aan dat het water in je oren laten kan leiden tot infecties.

Azijn en alcohol

Water verwijderen uit je oren gaat hiermee enorm effectief. Mix de alcohol met de azijn en doe enkele druppels in je oor. Wacht 5 minuten en draai je hoofd naar de andere kant om het water op een efficiënte manier te kunnen verwijderen uit je oren.

Dit zal het water wat in je oren zit op een veel gemakkelijkere manier verwijderen en het residu wat binnen achter blijft laten verdampen.

Deze tip is ook heel goed om oorsmeer te verwijderen.

Peroxide

Enkele druppels peroxide helpt water uit je oren verwijderen

Je gebruikt peroxide net zoals alcohol: enkele druppels peroxide in het oor waar het water in zit zijn genoeg. Laat dit zitten gedurende 5 minuten.

Daarna draai je je hoofd naar de kant waar het water in zit, zodat het water voor eens en voor altijd wordt verwijderd. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Swimmer’s Ear (Otitis Externa). (2018). American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery Foundation. Last reviewed August 2018.
  • Ear infections. Paediatr Child Health. 2009;14(7):465–468. doi:10.1093/pch/14.7.465
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Middle ear infection: Overview. 2009 Jun 29 [Updated 2019 May 9]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279381/
  • Qureishi A, Lee Y, Belfield K, Birchall JP, Daniel M. Update on otitis media – prevention and treatment. Infect Drug Resist. 2014;7:15–24. Published 2014 Jan 10. doi:10.2147/IDR.S39637

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.