Hoe kan je makkelijk eelt verwijderen?

Gebruik regelmatig puimsteen om dode huidcellen te verwijderen. De steen kan gebruikt worden na een relaxend voetbad of nog beter is eventjes naschrobben als je een van de hieronder beschreven natuurlijke methodes toegepast hebt.
Hoe kan je makkelijk eelt verwijderen?
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Eelt op de voetzolen zijn likdoorns of verharde stukken huid die meestal opduiken op de tenen en zijkanten van de voet. Vervelende eeltplekken ontstaan door wrijving of druk op de huid van handen en voeten. De huid beschermt zichzelf en probeert hierdoor de vorming van blaren of zweertjes te voorkomen, die kunnen infecteren. Aanvankelijk veroorzaakt eelt weinig last, maar na verloop van tijd kan het voor heel wat hinder zorgen en van je dagelijkse activiteiten een pijnlijke zaak maken. Hoe kan je dan eelt verwijderen?

Vaak maakt men de vergissing om eelt te gaan afscheuren of afsnijden in een poging om die verharde, onaantrekkelijke vlekken op te huid te verwijderen. Dit kan pijnlijk zijn en bovendien wondjes veroorzaken die vlug ontsteken, waardoor er nog meer problemen op de huid van de voet ontstaan.

Dit artikel neemt een kijkje naar de bestaande alternatieven om likdoorns en eelt op onschadelijke wijze te behandelen. Bedenk dat deze methodes enige tijd en geduld vragen, maar het resultaat is zonder twijfel een soepele en gezonde huid.

Er bestaan verschillende natuurlijke middeltjes die je thuis kan toepassen om eelt en huidproblemen aan te pakken. Handel niet op eigen houtje als je te kampen hebt met diabetes of bloedcirculatiestoornissen, maar raadpleeg eerst een arts. Zo niet, lees dan het volgende artikel en ontdek hoe je op een veilige en natuurlijke manier eelt op handen en voeten kan aanpakken.

Tips om op natuurlijke wijze eelt te voorkomen en te behandelen

Voeten
  • Alvorens te denken aan behandelen, neem je het beste even de tijd om je schoenen te bekijken. Vervang schoenen die knellen of wrijving veroorzaken om de vorming van eelt en likdoorns tegen te gaan én te genezen. Vaak is het een te nauwe schoen die de groei van eelt veroorzaakt aan de tenen, zijkanten of achterkant van de voet. Blijf je de knellende schoen dragen, dan zal het vrijwel onmogelijk zijn om eelt volledig te verwijderen. Kies een schoen die comfortabel zit en ruimte laat voor luchtcirculatie. In een volledig afgesloten schoen draag je bovendien beter altijd een goede sok.
  • Tijdens de dagelijkse verzorgingsroutine worden de voeten vaak over het hoofd gezien! Toch is het van belang altijd de voeten schoon en droog te houden. Heb je vaak last van zweterige en klamme voeten, kies dan voor een anti-transpirant en draag katoenen sokken van goede kwaliteit.
  • Een zware dag achter de rug? Trakteer je voeten op een ontspannend voetbad gevuld met warm water en een beetje zeep. Laat je voeten een tiental minuten weken in het warme water en merk onmiddellijk het relaxende effect van een voetbadje.

Eelt verwijderen, een aantal natuurlijke middeltjes

Puimsteen

Start deze behandeling door je voeten ongeveer twintig minuten in warm water te weken. Is de huid van de voet voldoende zacht, gebruik dan de puimsteen om de eeltplek af te “schuren” of te “schaven”. Dit doe je door de steen heen en weer over de verharde plekken te bewegen.

Spoel regelmatig voeten en steen om de dode huidrestjes te verwijderen. Bij hardnekkige eeltvorming kan je deze behandeling verschillende malen herhalen tot je opnieuw gezonde, roze huid ziet. Wees voorzichtig dat je niet met de puimsteen over gezonde huid gaat schuren om het ontstaan van wondjes te voorkomen.

Eelt verwijderen met een natuurlijke behandeling met knoflook en citroen

Knoflook en Citroen

Hiermee verwijder je de dode huidcellen en maak je de eeltvlek tegelijkertijd zachter, zodat hij makkelijker verwijderd kan worden.

Meng een theelepeltje gedroogde kamille met het sap van een citroen en één uitgeperst teentje knoflook. Breng de pasta aan op de verharde huid en laat dit ongeveer twintig minuten inwerken. Spoel vervolgens goed na met warm water en een neutrale zeep.

Natriumbicarbonaat (zuiveringszout)

Een goedkoop en eenvoudig middeltje om die pijnlijke en vervelende eeltplekken te vermijden is baking soda of zuiveringszout.

Los eerst drie eetlepels zuiveringszout op in warm water en laat je voeten een half uur van dit ontspannende badje genieten.

Behandeling met ui, citroen en zout

Ui

De volgende huisremedie is ideaal om naast dode huidcellen ook bacteriën te verwijderen die zich kunnen innestelen in verharde huid. Het citroensap en de ui zorgen voor een diepe reiniging van de huid en maken die eveneens zacht. Het zout heeft een schurend effect, waardoor de dode huid makkelijker loskomt op volledig natuurlijke wijze.

Snijd eerst een schijfje ui en plaats het op de eeltplek. Sprenkel er daarna enkele druppels citroensap bovenop en een snufje zout. Bedekken met een verbandje gedurende de hele nacht. Herhaal de procedure tot de eeltplekken volledig verdwenen zijn.

Eelt verwijderen met tomaat

Eelt verwijderen met tomaat is een andere verrassende manier om korte metten te maken met eelt op een natuurlijke manier. De ingrediënten maken de huid zachter, waardoor de dode huidcellen makkelijker afgeschuurd kunnen worden.

Je hebt hiervoor enkel pulp van een tomaat nodig. Breng dit aan op de verharde gedeeltes van de voet en laat het gedurende heel de nacht bedekt met een verbandje. Je kan deze behandeling herhalen tot je opnieuw roze, gezonde huid ziet verschijnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.