Hoe maak je suikervrije havermout-yoghurtkoekjes
Deze suikervrije havermout-yoghurtkoekjes zijn heerlijk en voedzaam. Ze zijn ook zeer betaalbaar en gemakkelijk te maken. Er is dus geen excuus om ze niet te proberen!
Suikervrije havermout-yoghurtkoekjes
Koekjes zijn een klassieker. Sommige zijn zoet, andere zijn eenvoudig. Je moet ze gewoon in huis hebben. Ze zijn een perfecte middagsnack samen met een kopje koffie of thee of om je ontbijt wat op te leuken.
De recepten die we hier gaan delen bevat echter geen suiker of kunstmatige zoetstoffen, wat betekent dat dit waarschijnlijk een ander soort koekje is dan je normaal gesproken gewend bent.
Daarom hebben we besloten om twee recepten te delen: één die geen suiker bevat en één die honing bevat. Als je namelijk iets zoets aan je koekjes wilt toevoegen, kun je honing als zoetstof toevoegen. Maar je kunt ook met extracten zoals vanille suiker vervangen.
Beide recepten zijn echter voedzaam, omdat ze zijn gemaakt van haver en yoghurt, wat gezonde keuzes zijn. Probeer ze uit!
Lees ook eens:
Vier ontbijten met havermout om je metabolisme te versnellen
Suikervrije havermout-yoghurtkoekjes
Ingrediënten
- 200 gr. havervlokken
- 4 eieren
- 1 snufje zout
- 45 gr. yoghurt (dik)
- 1 theelepel olijfolie
- 1 theelepel vanille-extract
- Gemalen kaneel
Bereiding
- Verwarm eerst de oven voor op 180 ºC
- Doe vervolgens de eieren met de vanille in een kom en klop dit met een garde. Voeg daarna geleidelijk de yoghurt toe terwijl je blijft roeren. Zorg er eerst wel voor dat je de yoghurt goed hebt laten uitlekken zodat deze goed dik is.
- Voeg daarna ook de olijfolie en het zout toe en blijf mengen.
- Voeg tot slot de haver en de kaneel toe en roer goed. Het moet uiteindelijk een licht vloeibaar deeg worden. Je moet het echter nog wel kunnen vormen.
- Vet nu een bakplaat in en maak koekvormpjes van het deeg. Omdat het licht vloeibaar is, moet je een lepel gebruiken om het deeg op te scheppen en vervolgens de koekjes te vormen met je handen of de lepel.
- Zet tot slot de bakplaat in de oven en bak de koekjes 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Haal ze dan uit de oven, laat ze afkoelen en…. geniet ervan!
Ook een lekker recept:
Havermoutgehaktballen met kaas en tomatensaus
Havermout-yoghurtkoekjes met honing
Ingrediënten
- 1 kopje gewone yoghurt
- 1 kopje havervlokken
- 3 eetlepels boter of margarine
- 2 eieren
- 1 kopje havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- 5 eetlepels honing
Bereiding
- Verwarm eerst de oven voor op 200 ºC.
- Doe dan de boter (op kamertemperatuur) en de honing in een kom en klop alles tot het goed gemengd is.
- Voeg daarna de havervlokken, de havermout en het bakpoeder toe en blijf mengen. Als je wilt kun je kaneel toevoegen om meer smaak aan je koekjes te geven.
- Voeg vervolgens het kopje yoghurt en de eieren toe. Meng goed tot je een glad deeg krijgt.
- Vet dan een bakplaat in en maak koekvormpjes uit het deeg. Plaats ze zo op de bakplaat zodat ze niet in elkaar overgaan.
- Als je klaar bent met het vormen van al je koekjes, zet je de bakplaat in de oven en bak je ze ongeveer 20 minuten op 200 ºC.
- Haal ze daarna uit de oven, laat ze afkoelen en…. geniet ervan!
Enkele extra’s voor je suikervrije havermout-yoghurtkoekjes
- Je kunt chiazaden of andere zaden aan beide recepten toevoegen. Daarnaast kun je ook gehakte noten of zelfs rozijnen toevoegen, vooral aan het tweede recept.
- Houd er rekening mee dat deze koekjes niet veel zullen rijzen in de oven. Daarom, hoe dunner je ze maakt, hoe knapperiger ze zullen zijn.
- Hoewel we aanbevelen om natuurlijke yoghurt te gebruiken, kun je ook kiezen voor gearomatiseerde yoghurt om nog lekkerdere koekjes te maken.
- Als je dit liever wilt, kun je de koekjes ook veel groter maken, om er een soort pannenkoeken van te maken. Op deze manier kun je toevoegen wat je maar wilt (jam, kaas, enz.). Zo kun je er op vele verschillende manieren van genieten.
Tot slot moet je nog weten dat deze koekjes ideaal zijn bij het ontbijt en lunch, evenals snacks tussen de maaltijden door. Serveer ze met natuurlijk vruchtensap voor een gezonde, heerlijke en voedzame combinatie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gómez, A., Irelda, C., Walls, C., Moreno, E. R., Rodriguez, P., Teresa, A., … Moreiras, G. V. (2017). Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena Autores Fundación Española de la Nutrición, FEN-2017. Retrieved from https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES 2017/INFORME AVENA_FEN_v2_2017.pdf
- Huevo. (n.d.). Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf