Hoe maak je een stadstuin in een kleine ruimte

Het is belangrijk om een paar dingen te weten over tuinieren, om een stadstuin te creëren. Zo kun je het maximale uit je dakterras of balkon halen om thuis lekker van deze groene ruimte te kunnen genieten.
Hoe maak je een stadstuin in een kleine ruimte

Laatste update: 28 januari, 2021

Ondanks de enorme groei van steden en de technologische vooruitgang, is het creëren van een stadstuin populairder dan ooit. Het is echter belangrijk om een aantal dingen te overwegen als je maar een kleine ruimte hebt om je tuintje te maken.

In het artikel van vandaag zullen we je meer vertellen over een eenvoudige aanpak om een tuin in de stad te maken. We geven je ook enkele praktische tips over hoe je onder andere fruit, groenten en aromatische planten kunt kweken.

Zo kun je gaan genieten van de groene ruimte en zelfs dingen groeien waarmee je je gezin op een zo gezond mogelijke manier kunt voeden. Je zult je ook geweldig voelen, daar het creëren van een tuin in de stad een zeer lonende activiteit is.

Hoe maak je een stadstuin in een kleine ruimte

Selecteer zorgvuldig de plek

Welk tuingereedschap heb je nodig voor een stadstuin

Het nieuwe tuinproject dat je gaat ondernemen, kan een beetje lastig zijn. Het is daarom belangrijk dat je zorgvuldig de plek van je tuintje selecteert. Houd er rekening mee dat het succes van je planten afhankelijk is van het licht dat ze ontvangen. Onthoud ook dat zonnige plekken de zaadontwikkeling versnellen.

Je hebt ook een goed afvoersysteem nodig en natuurlijk een waterbron die zo dicht mogelijk bij je tuin is voor irrigatiedoeleinden. Op deze manier kun je wat tijd besparen omdat het je tuinbesproeiingsbehoeften vergemakkelijkt.

Je hebt geen groot stuk land nodig voor een tuin. Een terras of een dakterras kan ook heel geschikt zijn.

Houd er rekening mee dat je met aarde en meststoffen werkt wanneer je de plek voor je tuin selecteert, of het nu op een terras of een patio is. Denk er bijvoorbeeld aan hoe je de ruimte netjes en ingeperkt kunt houden, zodat je geen modder in je huis krijgt iedere keer als je uit je tuin komt.

Tuinierlessen

Leer eerst een beetje over tuinieren voordat je begint met het uitgeven van geld aan zaden en basis-tuingereedschap, zelfs als het alleen wat theorie is. Er zijn zoveel dingen beschikbaar die je maanden werk zouden schelen en je planten verzorgen. Daarom is het beter om wat lessen te volgen of wat literatuur over het onderwerp te lezen.

Je moet bijvoorbeeld ten minste kennis hebben van de volgende beginselen:

  • Hoe de bodem te verzorgen en het gebruik van verschillende meststoffen.
  • Welke maanden geschikt zijn om te zaaien.
  • Hoe water te geven en wanneer te snoeien.
  • De beste manieren om met plagen/ziektes om te gaan.

De verticale stadstuin

Een verticale tuin bespaart ruimte als je weinig plek hebt

Met verticale tuinen is je belangrijkste voordeel dat je de ruimte maximaal kunt optimaliseren. Dit komt omdat het veel minder ruimte inneemt dan een conventionele horizontale tuin. Tegelijkertijd bespaar je tijd aan onderhoud. Dit komt omdat dit soort tuinen zelden onkruid krijgen en je hoeft niet te bukken voor het graven van gaten.

Een ander groot voordeel van het verticaal planten is dat je de blootstelling aan licht en lucht van je planten kunt maximaliseren. Je krijgt ook minder ongedierte en als je daar wel last van krijgt, dan is het gemakkelijker om er mee om te gaan. De beste snelgroeiende gewassen voor een verticale tuin zijn:

  • sla
  • snijbiet
  • spinazie
  • enzovoort

Plant ze tussen de variëteiten die langzamer groeien. Zoals je ziet zijn het balkon, terras of dakterras perfecte plekken voor een stadstuin. Je kunt potten of kweektafels gebruiken. Je kunt zelfs een hydrocultuur-kweeksysteem beginnen (daarbij groeit alles in water zodat er geen grond nodig is).

Originele ideeën

Tegenwoordig stellen sociale netwerken ons in staat om allerlei stadstuinen van over de hele wereld te zien. Het is geweldig hoe we kunnen profiteren van de verbeelding van zoveel mensen die het beste proberen te profiteren van hun kleine ruimtes.

Hier volgen enkele handige tips voor je stadstuin:

  • Profiteer van gebruikte pallets, banden en allerlei soorten containers om op je kweektafels en als potten te gebruiken.
  • Als je nieuw bent in de wereld van het tuinieren, kun je het jezelf gemakkelijk maken. Maak gewoon wat bordjes om je te helpen de namen en kenmerken van elke plant die je hebt te onthouden.
  • Plant aromatische planten. Weinig dingen zijn zo aangenaam als naar je eigen tuin te gaan om wat verse kruiden te halen voor je gerechten.
  • Vraag eens rond en ontdek waar je het meest geschikte substraat kunt vinden voor het type grond dat je gaat gebruiken.
  • Als je vaak van huis bent en je hebt niemand die je planten water kan geven, installeer dan een automatisch irrigatiesysteem.
  • Composteer alle afval dat in je tuin wordt geproduceerd (snoeien, weggegooid fruit, kruiden, enz.). Het voegt natuurlijke voedingstoffen toe aan je grond.

Ben jij er klaar voor om je eigen stadstuin te maken? Je zult niet alleen je eigen biologische voeding kunnen verbouwen zonder pesticiden, maar je zult ook een hobby hebben om te ontstressen! Misschien zijn andere gezinsleden ook wel geïnteresseerd!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
  • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
  • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
  • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.