Hoe maak je drie slijmoplossende hoestremedies?
In dit artikel zullen we drie slijmoplossende hoestremedies met je delen. Met natuurlijke ingrediënten bevorder je de eliminatie van slijm en zorg je voor grote verlichting van de klachten bij griep of verkoudheid.
Lees verder om de stapsgewijze recepten te ontdekken, evenals de eigenschappen van de medicinale ingrediënten die ze bevatten. We raden echter altijd aan om je arts te raadplegen en zijn of haar advies te vragen voordat je een behandeling volgt.
Drie slijmoplossende hoestremedies
1. Zoethout en venkel-infusie
De combinatie van natuurlijke slijmoplossers, zoals zoethout en venkel, bevordert de uitdrijving van slijm en hoestverlichting. Zoethout is een natuurlijk huismiddeltje dat je kunt gebruiken om verschillende aandoeningen te behandelen (Spaanse link).
Onder de positieve voordelen kunnen we de slijmoplossende, hoestonderdrukkende, antivirale en verzachtende effecten benadrukken. Het is een antimicrobiële medicinale plant die zeer geschikt is voor de behandeling van alle soorten luchtweginfecties.
Daarnaast is venkel ook een goed slijmoplossend middel en een veel veelgebruikte hoestremedie bij verkoudheid en griep. Daarom kunt je beide planten combineren in een zeer effectieve medicinale infusie. Het is een van de meest populaire slijmoplossende hoestremedies.
Ingrediënten
- 1 theelepel vers geraspte zoethoutwortel (5 g)
- 5 gram venkelzaad (1 theelepel)
- 1 kopje water (250 ml)
Bereiding
- Kook eerst het zoethout en de venkel in een pan met water gedurende vijf minuten.
- Dek daarna de pan af en laat hem 10 minuten staan zodat de infusie kan trekken.
Toepassing
- Drink deze infusie terwijl het nog warm is om optimaal te profiteren van de voordelen.
- Doe dit indien mogelijk op een lege maag, tot twee tot drie keer per dag.
- Mensen met hoge bloeddruk moeten het echter altijd onder medisch toezicht gebruiken, omdat zoethout de bloeddruk kan verhogen.
Je moet ook lezen:
Wat betekent een hoest met groen slijm?
2. Zuidelijke blauwe gomstoom
De stoom helpt bij het openen van de neusholtes en het vloeibaar maken van opgehoopt slijm.
De bladeren van de blauwe gomboom (Eucalyptus globulus) zijn de meest gebruikte medicinale natuurlijke producten voor aandoeningen van de luchtwegen.
Deskundigen bevelen het gebruik ervan aan bij verkoudheid, slijmvorming, hoesten, astma en keelpijn. Ook gebruiken mensen het op de huid om hun bovenrug en borst te masseren.
Ingrediënten
- 2 eetlepels blauwe gombladeren (18 g)
- 4 kopjes water (1 liter)
Bereiding
- Kook eerst de blauwe gombladeren 10 minuten in het water.
- Draai vervolgens het vuur uit en begin de stoom in te ademen, op minstens 30 cm afstand van je gezicht. Je kunt het via je neus en mond inademen.
- Leg hierbij een handdoek of deken over je hoofd om een sauna-effect te creëren.
- Je kunt ook je nek en borst een beetje blootmaken om een direct effect op dat gebied te krijgen.
- Adem de stoom meerdere keren in en verwarm het mengsel indien nodig opnieuw.
- Als je klaar bent, vergeet dan niet om je lekker warm aan te kleden!
- Je kunt deze behandeling desgewenst meerdere keren per dag herhalen.
Waarom stomen met eucalyptus?
Eucalyptus heeft zeer veel positieve effecten. Desalniettemin zijn er ook enkele contra-indicaties en bijwerkingen bij inname. Om deze reden wordt de toepassing van stoom vaak aanbevolen. Dit kan ook gebruikt worden voor kinderen.
Lees verder voor meer informatie:
De 5 beste theeën tegen hoest
3. Gember, honing, Ceylon-kaneel en cayennepeperstroop
De laatste van deze slijmoplossende hoestremedies is een siroop die je thuis kunt maken. Het beste is dat de ingrediënten natuurlijk zijn en veel geneeskrachtige eigenschappen hebben. Deze siroop bevat vier ingrediënten:
- Gember. Deze specerij is slijmoplossend en verwarmt de borst.
- Ceylon-kaneel. Deze specerij is slijmoplossend, ontstekingsremmend en heeft een antivirale werking.
- Cayennepeper. Dit versterkt het immuunsysteem en bestrijdt congestie.
- Honing. Dit is een natuurlijk antibioticum, met een bacteriedodende en antiseptische werking. Bovendien verlicht het hoesten en vergemakkelijkt het de eliminatie van slijm.
Ingrediënten
- 4 eetlepels versgeraspte gember (40 g)
- 1 eetlepel Ceylon-kaneelpoeder (15 g)
- ½ theelepel cayennepeper (2 g)
- 1 kopje honing (340 g)
- 2 kopjes water (500 ml)
Bereiding
- Kook om te beginnen alle ingrediënten, behalve de honing, minstens een half uur in een pan op laag vuur.
- Zeef daarna de medicinale planten uit de vloeistof en breng alleen de vloeistof samen met de honing aan de kook.
- Laat de pan vervolgens 15 minuten onafgedekt op een zeer laag vuurtje staan, zodat het water verdampt en de siroop structuur krijgt.
- Laat het dan afkoelen en bewaar het in een luchtdicht afgesloten verpakking in de koelkast.
Toepassing
- Neem een half uur voor elke maaltijd een eetlepel van deze siroop, eventueel gemengd met wat heet water.
Nu ken je drie zelfgemaakte en gemakkelijke manieren om slijmoplossende hoestremedies te maken. Ze zullen je helpen om deze vervelende ademhalingsaandoening op een effectieve manier te verlichten! We raden echter altijd aan om je arts te raadplegen en al hun aanbevelingen nauwkeurig op te volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
- Gupta, S. kumar, & Sharma, A. (2014). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science.
- Mulyaningsih, S., Sporer, F., Reichling, J., & Wink, M. (2011). Antibacterial activity of essential oils from Eucalyptus and of selected components against multidrug-resistant bacterial pathogens. Pharmaceutical Biology. https://doi.org/10.3109/13880209.2011.553625
- Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
- Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.