Hoe lang overleeft het coronavirus op oppervlakken?

Er is nog geen definitief onderzoek naar hoe lang het coronavirus op oppervlakken overleeft. Beschikbare informatie suggereert dat het tussen 3 uur en 9 dagen kan blijven zitten.
Hoe lang overleeft het coronavirus op oppervlakken?

Laatste update: 21 mei, 2020

Wetenschappers hebben hard gewerkt om SARS-CoV-2, een virus dat ook bekend staat als COVID-19 of gewoon het coronavirus, volledig te begrijpen. Veel aspecten zijn echter nog onzeker. Een daarvan is dat we nog steeds niet precies weten hoe lang het coronavirus op oppervlakken kan overleven.

Dit probleem is niet onbelangrijk, omdat het een direct invloed heeft op de verspreiding van de ziekte. We moeten echter eerst één ding verduidelijken. Volgens het beschikbare bewijs (link in het Engels) zal het aanraken van een object waar het virus op zit je niet automatisch infecteren, maar het verhoogt het risico erop.

Dit komt omdat, als een persoon het oppervlak waar het coronavirus op zit aanraakt, het op zijn of haar hand kan blijven zitten. Vervolgens kan het in het lichaam binnendringen als die hand het gezicht aanraakt en het virus in contact komt met de slijmvliezen van:

  • de ogen
  • neus
  • mond

In de slijmvliezen kan het virus zich vermeerderen en zo tot problemen leiden. Daarom is het belangrijk om oppervlakken te desinfecteren en vaak je handen te wassen.

Hoelang overleeft het coronavirus op oppervlakken?

Het coronavirus op oppervlakken voorkomen door schoon te maken

De vraag is dus: hoe lang overleeft het coronavirus op oppervlakken? Helaas zijn er nog steeds geen volledig geverifieerde gegevens over dit onderwerp. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zelfs verklaard dat het niet bekend is hoe lang SARS-CoV-2 op objecten overleeft.

Echter, gebaseerd op het gedrag van andere virussen, zijn experts van mening dat het coronavirus relatief lang op verschillende oppervlakken actief kan blijven. Dit hangt ook af van omgevingsfactoren zoals:

  • materiaal van het oppervlak
  • temperatuur
  • de vochtigheid

Veel virussen blijven tussen enkele uren en enkele dagen zitten, afhankelijk van het type oppervlak waarop ze zich bevinden. Het coronavirus lijkt hierop geen uitzondering te zijn en daarom moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om besmetting te voorkomen.

Wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp

Een onderzoek (link in het Engels) gepubliceerd de Journal of Hospital Infection analyseerde beschikbare informatie over het gedrag van andere coronavirussen zoals SARS en MERS.

Op basis hiervan wezen ze erop dat SARS-CoV-2 tussen enkele uren en enkele dagen kon overleven, afhankelijk van het type oppervlak en de omgevingsfactoren.

Volgens dat onderzoek kon het virus op oppervlakken zoals metaal, glas en plastic vier tot vijf dagen blijven zitten. Onder gunstige temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden zou het echter tot wel negen dagen actief kunnen blijven.

Een andere studie (link in het Engels), gepubliceerd in The New England Journal of Medicine en uitgevoerd door wetenschappers van een Amerikaans federaal laboratorium, gaf aan dat de duur van ‘overleven’ van het coronavirus op oppervlakken varieert:

  • tot vier uur op koperen oppervlakken.
  • tot drie dagen bij plastic en roestvrij staal.
  • Op karton overleeft het maximaal een dag.

Hoe lang blijft het in de lucht?

Draag een gezichtsmasker als je naar buiten moet

Hoe lang het virus in de lucht kan blijven is van cruciaal belang om te begrijpen. Zo heb je namelijk een beter begrip over de overdracht tussen mensen en hoe dit kan worden voorkomen.

Een recente en relatief zorgwekkende ontwikkeling verscheen in een rapport dat beschikbaar was voordat het werd gepubliceerd. Dit betekent dat het een soort concept is dat de schrijvers later zouden kunnen aanpassen of corrigeren. De onderzoekers waarschuwen in dit concept-verslag dat ze de informatie nog steeds aan het verwerken zijn.

De gegevens in het concept suggereren dat het virus tot drie uur in de lucht kan blijven nadat het is verneveld. In de geneeskunde wordt gezegd dat een besmettelijk organisme in aerosole vorm verkeert wanneer deeltjes of kleine druppeltjes vloeistof die het virus bevat in de lucht zweven.

Het onderzoek van de New Journal of Medicine dat we eerder noemde vermeldt ook dat ze het virus drie uur na verneveling in de lucht hebben gedetecteerd. Meer onderzoek hiernaar is echter nog nodig voordat er conclusies getrokken kunnen worden.

Het goede nieuws over het coronavirus op oppervlakken

Het is ook belangrijk om het aanraken van oppervlakken of objecten op openbare plaatsen die veelvuldig contact hebben, zoals leuningen, liftknoppen of deurklinken te vermijden.

  • Je kunt je handen beschermen met wegwerphandschoenen.
  • De belangrijkste aanbeveling is om je handen vaak te wassen te wassen met zeep.
  • Vermijd ook om je gezicht aan te raken met je handen.
  • Het is ook erg belangrijk dat als iemand moet hoesten of niezen, hij zijn mond en neus bedekt met een zakdoek of elleboog.

Tegen deze zeer invasieve achtergrond is het goede nieuws dat je het virus heel eenvoudig kunt verwijderen met simpele middelen en reinigingsmaatregelen. 

  • Het is raadzaam om gewone oppervlakken regelmatig schoon te maken met alcohol of een ontsmettingsmiddel dat alcohol bevat.
  • Een verdunning van twee eetlepels bleekmiddel of chloor in een halve liter water is ook goed.

Het is een goede gewoonte om dit iedere twee of drie uur uit te voeren op openbare plaatsen of werkplekken. In huis kun je het beste dagelijks de schoonmaak doen.

Als degenen die daar wonen vaak naar binnen en naar buiten gaan, is het het beste om schakelaars, deurklinken en gemeenschappelijke ruimtes regelmatig te desinfecteren.

Je kunt voorwerpen die je hebt gekocht met een papieren doek oppakken en ze desinfecteren. In deze gevallen is het nemen van alle voorzorgsmaatregelen het beste wat we kunnen doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.