Hoe kun je thuis rozenbottels kweken?

Het is een plant van eenvoudige verzorging, zeer gewild voor decoratief gebruik. Maar hij heeft ook heilzame eigenschappen voor de huid en is geschikt voor de gastronomie.
Hoe kun je thuis rozenbottels kweken?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 01 november, 2022

De rozenbottel is een plant die inheems is in Europa, maar over de hele wereld erg populair is. Dat komt door zijn onderhoudsgemak en decoratieve esthetiek. Thuis rozenbottels kweken is een eenvoudige klus, maar het vereist aandacht voor enkele specifieke stappen en een substraat met de juiste voedingsstoffen.

Bovendien heeft deze plant meervoudige voordelen voor het cosmetische universum. Dankzij zijn eigenschappen die gunstig zijn voor de elasticiteit van de huid, wordt het veel gebruikt bij de uitwerking van huidproducten. Door thuis rozenbottel op de juiste manier te kweken en goed onderhoud te plegen kun je verschillende jaren van de plant genieten.

Wat is rozenbottel?

Dit is een wilde roos waarvan de bloemen door miljoenen mensen gewaardeerd worden vanwege hun kleur en esthetiek. Maar de rozenbottel heeft ook zeer heilzame eigenschappen voor de huid en wordt vaak gebruikt op het gebied van de gastronomie.

De belangrijkste kenmerken maken van de plant een hoge plant, want ze kan tot 2 meter hoog worden. Deze groei gaat gepaard met de vorming van struiken met doornen en lange stengels.

In het algemeen bloeit ze tijdens de warme maanden in de lente of in de zomer, terwijl ze haar bladeren verliest. De rozen bieden behalve hun schoonheid ook eigenschappen die ze populair maken in de cosmetica.

De geur van haar bloemen wordt herkend aan de gelijkenis met appels. Een ander voordeel is dat het thuis kweken van rozenbottels een eenvoudige klus is, en daarom kiezen veel mensen deze plant voor hun tuin of terras.

5 stappen om rozenbottels thuis te verzorgen en te kweken

Rozenbottels
Rozenbottel wordt zeer gewaardeerd in de wereld van de cosmetica. Veel bekende merken maken producten met deze plant voor de huid.

Rozenbottels zijn gemakkelijke planten om te kweken. Je hebt er alleen een paar basisgereedschappen en het nodige substraat voor nodig om ze te laten groeien.

Maar ondanks het gemak waarmee ze te planten zijn, is het belangrijk op bepaalde details te letten. Bijvoorbeeld de grootte van de stekken of het voedzame aspect van de grond. Bescherming tegen plagen en bedreigingen is een ander detail om rekening mee te houden.

1. Haal stekken of zaden

De eerste stap voor de kweek van de rozenbottel, en van elke plant, is kiezen hoe je de plant gaat kweken. Hoewel je de zaden in elke kwekerij of speciaalzaak kunt krijgen, is het in het geval van het thuis kweken van rozenbottels aan te bevelen stekken te gebruiken.

2. Rozenbottels thuis kweken: graaf de stengel in

Deze stekken moeten ongeveer 25 centimeter lang zijn, zodat het ene deel ingegraven is en het andere aan de oppervlakte. Begraaf de stengel daarom tot ongeveer 15 centimeter en laat er ongeveer 10 centimeter van boven de grond uitsteken.

Wat de bak betreft, is het belangrijk om plastic potten te gebruiken met een minimum hoogte van 20 centimeter. Anders kan de worteluitzetting nadelig beïnvloed worden.

3. Zorg voor voedingsstoffen uit het substraat

De sleutel om thuis rozenbottels te kweken is een substraat dat rijk is aan voedingsstoffen, met een goed percentage organisch materiaal en een neutrale pH-meting. Wat de bodembestanddelen betreft, kun je compost, gewassen zand, of wormengietsel gebruiken.

4. Controleer de kwaliteit van de bodem

Dit is een plant die bestand is tegen meerdere ondergronden, dus hij kan overal geplant worden. Wel is het belangrijk dat hij groeit in grond die weinig neiging heeft tot waterophoping of waterverzadiging, hoewel hij vocht en vruchtbaarheid moet vasthouden.

Anderzijds moet de plant veel ruimte krijgen om gezond te kunnen groeien. Ongeveer 3 of 4 meter afstand tot andere planten is voldoende om ze sterk te laten groeien.

5. Kweek thuis rozenbottels tijdens de lente

Het is aan te raden om te planten tijdens de zachte lentedagen en dan tussen 1 en 2 maanden later bij te werken. Op dat moment moet een eerste snoeibeurt gegeven worden om de plant te richten naar de manier waarop je hem wilt laten groeien.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Voorzorgsmaatregelen en voordelen van rozenbottelthee

Hoe je rozenbottels moet verzorgen

Vrouw met heggenschaar
Het snoeien van de rozenbottel moet na elke bloei gebeuren, want door zijn snelle groei verliest hij zijn vorm.

Na het inbrengen van de stekken en het overwegen van de aanvankelijke groei van de plant, moet er worden uitgeplant en een eerste snoeibeurt worden toegepast. De verzorging van rozenbottels houdt daar echter niet op, want ze vereist regelmatig water geven, overvloedig zonlicht, en aandacht voor ongedierte.

Water geven

Rozenbottels zijn goed bestand tegen droogte en ongunstige omstandigheden. Het komt er echter op aan vaak water te geven om de bodemvochtigheid op peil te houden. Je moet ook oppassen dat er te veel water in de buurt van de wortels komt, want dat kan schadelijk zijn.

Kweek rozenbottels thuis: ongedierte

Veel planten kunnen bedreigd worden door ongedierte, zoals spint en bladluizen. Rozenbottels zijn geen uitzondering, dus is het belangrijk organische meststoffen toe te dienen.

Idealiter gebeurt dit in de laatste dagen van de winter. Anderzijds moet je, om allerlei ziekten tegen te gaan, je planten regelmatig besproeien met pesticiden en fungiciden of natuurlijke equivalenten, naast het plaatsen van schimmelwerende middelen.

Snoeien

Dit is een belangrijk aspect bij het thuis kweken van rozenbottels, want als het niet gedaan wordt, kan de plant zich vermenigvuldigen tot hij zijn vorm verliest. Omdat het een plant is met een grote groei, moet het snoeien na de bloei gebeuren. Het is aan te bevelen om een gecontroleerde struikstructuur te krijgen.

Gebruik en voordelen als je thuis rozenbottels kweekt

Het kweken van rozenbottels heeft veel voordelen in verband met huidverzorging, gastronomie en decoratief gebruik.

  • Bloemen: door rozenbottels op de juiste manier te kweken kun je van de schoonheid van de plant genieten. Dit is vooral het geval voor de bloemen, die beroemd zijn om hun schoonheid en eenvoudige verzorging.
  • Koken: bloemen zijn niet alleen nuttig als sieraad, maar ook op gastronomisch gebied. Een studie van de Nationale Universiteit van Córdoba (Spaanse link) wijst uit dat ze belangrijke voedingsstoffen leveren, zoals vitamine C. Dankzij dit en hun zoete smaak worden ze vaak verwerkt in kruidenthee en jam.
  • Cosmetica: rozenbottel heeft gunstige bestanddelen voor de huidverzorging. Zo levert het vetzuren en antioxidanten, die de weefselregeneratie bevorderen. Het wordt vaak opgenomen in huidhydraterende middelen met herstellende eigenschappen.
  • Rozenbottelolie: een product met veel voordelen is rozenbottelolie. Daaronder is de verbetering van littekens, vlekken en striae, dankzij de aanwezigheid van linolzuur en linoleenzuur.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
vier fijne feng shui-tips voor je huis

Een plant die eenvoudig te verzorgen is en meerdere voordelen heeft

Thuis rozenbottels kweken is niet alleen aan te raden voor de schoonheid die deze plant in je tuin of op je terras kan brengen. Ze is ook waardevol om haar mogelijkheden in de keuken en om de weldaden die deze plant aan de huid kan geven.

Wat dit laatste betreft werkt ze als een aanvulling op de traditionele make-up voor de dagelijkse verzorging. Wat de bloemen betreft, kun je van hun voordelen genieten door ze in infusies en zelfs in salades te verwerken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.