Hoe kun je planten in de kerstversiering verwerken?

Het garneren van kerstversieringen met planten raakt nooit uit de mode. Deze traditie varieert van eenvoudige details tot vrij uitgebreide decoraties, waarbij natuurlijke stukken zeer relevant zijn.
Hoe kun je planten in de kerstversiering verwerken?

Laatste update: 06 december, 2023

Met een beetje creativiteit is het mogelijk om kerstversiering te maken met planten en andere materialen, geschikt om de ogen van de gasten op je kerstbijeenkomsten te boeien.

Lichtjes, strikken en vruchten zijn enkele elementen die versierd kunnen worden met planten die, seizoensgebonden of niet, de sfeer van feestvieren en delen in zulke mooie data verlevendigen. Laten we eens kijken hoe je daar je voordeel mee kunt doen.

Hebben planten een plaats in de kerstversiering?

Een plant op zichzelf verhoogt de kerstsfeer. De trend is echter om ze aan te vullen met accessoires die zinspelen op het seizoen, wat de elegantie van de inrichting in huis, op kantoor, of waar dan ook, verhoogt.

Bovendien verhogen planten het welzijn, filteren ze de lucht en creëren ze een natuurlijke omgeving die de kwaliteit van de decoratie overstijgt, zoals besproken (Spaanse link) in een artikel van ABC. Vooral in een seizoen waarin back-to-back bijeenkomsten gebruikelijk zijn, zou het goed zijn om te profiteren van de voordelen van plantensoorten.

In potten, hangend en soms gemengd met kunstmatige versies, “stelen” de planten blikken tussen de kerstversiering.

Tips om planten toe te voegen aan kerstversiering

Om met planten te decoreren is het niet nodig om alleen een natuurlijke boom te gebruiken en die te vullen met bollen. Maar er zijn andere manieren om ze in Kerstmis te verwerken, en dat laten we je nu zien.

De onvermijdelijke kerstster

Kerstversiering
De kerstster is altijd een klassieker geweest in de kerstversiering.

De taxonomische benaming van deze tropische struik is Poinsettia en sinds de oudheid wordt hij beschouwd als de karakteristieke plant van Kerstmis. Volgens de Acta Biológica Marisiensis (Spaanse link) vertoont de soort kleurvariaties in het koude seizoen, maar het zijn de zachtrode schutbladeren die haar haar sierwaarde geven, voordelig voor de bloemenindustrie.

Kerststerren worden in de handel gebracht met groeivertragende middelen, zodat ze hun gezonde en decoratieve uiterlijk behouden. Verder zijn er naast rood ook wit, geel en violet. Als je relatief kleine exemplaren kiest, kun je ze in potten midden op tafel zetten, op het balkon of uit een vaas steken.

Kransen op deuren

Kerstkransen zijn nauw verwant aan de advent. Zoals een National Geographic publicatie uitlegt (Spaanse link), symboliseren deze versieringen het geloof en de eeuwige liefde voor God, en de zorg voor anderen.

Ze bestaan uit een cirkel van sparrentakken om het groen, geassocieerd met hoop en leven, te benadrukken. Ze dragen 4 kaarsen voor elke zondag, een rood lint en appels als belofte van verlossing.

Het plaatsen van deze kransen in de ruimte van je keuze is een prachtige manier om het huis te versieren voor Kerstmis.

Centerpieces

Het houden van de tafel met een centraal ornament samengesteld uit planten is een methode om de eetkamer deze feestdagen te verfraaien. Met welke materialen maak je de aankleding?

  • Manden. Rieten manden vullen met hulst, dennenappels en sparrenstukjes werkt. Als de afmetingen het toelaten, voeg dan kerststerren toe.
  • Snoep. een glazen schaal gevuld met lekkers, zoals rode en witte stokken, ziet er perfect uit als je de buitenkant van de basis omringt met een strook maretak.
  • Plantenstengels. ze zijn dunner dan takken, waardoor ze ideaal zijn voor kleine tafels. Een stengel met bessen accentueert bijvoorbeeld een middenstuk.
  • Kaarsen. geef de voorkeur aan kleine monsters van sierplanten, maak een fontein met een grote, aangenaam ruikende kaars in het midden. Serveer takken met vruchten en bloemen en voeg kleurrijke ballen, glitters en sterren toe.

Mini-dennen

Mini-kerstboom met een kleine kerstman
De kleine dennenboompjes kunnen verspreid worden in de hoeken van het huis om overal de feestelijke sfeer te brengen.

Naast de kerstboom geven kleine dennen in hoeken van het huis meer kerstsfeer. Op een salontafel, op een boekenkast of in een bar, deze miniatuurboompjes garanderen een fantastische touch in de decoratie.

Als je de voorkeur geeft aan kunstmatige dennen, kun je modellen vinden die baden in een soort sneeuw. Ze geven een meer bijzonder effect.

Ornamenten met dennennoten

Slingers ontworpen met matte dennennoten zien er geweldig uit op ramen, kozijnen of op een tafel. Ze vallen op door hun natuurlijkheid en hun aanpassing aan elke kerstesthetiek.

Transparante vazen zijn geweldig om planten in kerstdecoraties te verwerken

Transparante vazen lenen zich voor decoratie, als je bovenin het boeket van je keuze zet en de bodem vult met gouden, rode of groene ballen, wat noten en stukjes spar. Door de vazen te verlichten zien ze er magisch uit.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ontdek hoe je kerstcadeaus op een leuke manier kunt bezorgen

Romantiek met maretak

Hoe kun je planten in de kerstversiering verwerken
De tradities die verbonden zijn met maretak met Kerstmis zijn onontkoombaar voor een klassieke versiering.

Als je onder een maretak met een speciaal gezelschap bent, moet je om een kus te stelen niet wachten. Dit is wat literatuur, televisie en volksverhalen suggereren; vandaar het gebruik van maretak als onderdeel van kerstversiering. Viscumalbum als onderdeel van de kerstversiering.

Het tijdschriftArchitectural Digest vermeldt (Spaanse link) dat men gelooft dat deze plant geluk aantrekt; een waardevol gegeven als je hem toevoegt als onderdeel van Kerstmis. Wat zijn enkele manieren om hem te gebruiken? Haak de maretak bijvoorbeeld aan de bovenkant van de deur, onder een of andere lijst of als delen van slingers die aan het plafond zijn gerangschikt.

Bladeren: een buitengewone bron voor kerstversiering

Een beroep doen op droge takken geldt ook bij het gebruik van planten voor kerstversiering. Sommige mensen geven zelfs de voorkeur aan dit alternatief, omdat het koude weer veel plantensoorten aantast.

Het loof van dennen- en eucalyptusbomen wordt gebruikt om bloemencomposities samen te stellen, met linten, kleuren of papieren exemplaren die kransen, manden en slingers aanvullen.

Is het mogelijk om voor kerstversiering planten te gebruiken die niet op het seizoen zinspelen?

Dat het Kerstmis is betekent niet dat alle planten in de decoratie een allegorie op het seizoen zijn. Conventionele verse bloemstukken zijn dus ook prima.

Tenslotte werken Perzische viooltjes, lelies en sneeuwklokjes goed voor kerstavondversiering. Maar ook rozen spelen een hoofdrol in deze festiviteiten; het geheim is om kleuren, geuren en aspecten te kiezen die zich lenen voor het motief van de setting.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.