Hoe kun je grijs haar kleuren: trucs voor zowel donker als licht haar

Ontdek de verschillende opties die je hebt om je grijze haar te kleuren, of je nu donker of licht haar hebt.
Hoe kun je grijs haar kleuren: trucs voor zowel donker als licht haar

Laatste update: 09 april, 2024

Grijs haar kleuren is het ideale alternatief om te pronken met natuurlijk maar mooi grijs haar. In het bijzonder wordt dit een alternatief voor mensen met veel grijs haar, dat verschijnt door een tekort in de productie van melanine dat niet altijd gerelateerd is aan leeftijd.

Op sociale netwerken zie je steeds vaker influencers en publieke personen die op natuurlijke wijze pronken met hun grijze haar. Als je weet waar we het over hebben, blijf dan lezen, want we gaan je vertellen hoe je deze ongelooflijke resultaten kunt bereiken.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Heb je kort golvend haar? Probeer een van deze 15 trendy kapsels!

Hoe grijs haar te kleuren als je donker haar hebt

Verberg grijs haar met deze huismiddelen

Grijs haar in donker haar zoals zwart haar valt veel meer op, dus is het nodig om een goed proces te hebben om de haren te kleuren en ze sterker te accentueren. Om dit te bereiken zijn er verschillende alternatieven, van chemische producten zoals kleurstoffen, tot natuurlijke producten zoals henna of rozemarijn.

Hier vertellen we je hoe je grijs haar in donker haar kunt kleuren met meer details.

1. Donker grijs haar kleuren met henna

Henna is een pigment dat gewonnen wordt uit de gelijknamige plant en gebruikt wordt om het haar en zelfs de huid te kleuren. Het is een natuurlijk en zuinig product dat in poedervorm op de markt wordt gebracht en volgens experts (Spaanse link) wordt gewonnen uit de bladeren van de plant. Naast kleuren helpt het de haarstrengen te beschermen en te hydrateren.

Om dit effect te bereiken, volg je de stapsgewijze instructies die we je hier gaan geven:

 • Meng drie eetlepels hennapoeder in een kom met een eetlepel citroensap tot je een gladde, goed gemengde pasta krijgt.
 • Breng het aan over je hele haar, van de aanzet tot de punten, en laat geen ruimte over zonder product.
 • Als je klaar bent, bedek je je haar met een plastic kapje en laat het twee tot drie uur zitten.
 • Spoel je haar na deze tijd uit met veel lauw water totdat de extra kleurstof volledig is verwijderd.

2. Gebruik rozemarijn om grijs haar te kleuren

Rozemarijn is een aromatische plant met een breed scala aan toepassingen in huis en in het dagelijks leven. Volgens professionele publicaties (Spaanse link) wordt deze plant beschouwd als een krachtige antioxidant en hepatoprotectief.

Onder de vele toepassingen vinden we dat het bijdraagt aan het pigmenteren van het haar, haaruitval voorkomt, overtollig talg reguleert en roos tegengaat. We vertellen je hoe je het kunt gebruiken om grijs haar te ontkleuren.

 • Neem vijf takken rozemarijn en snijd ze in kleine stukjes.
 • Breng een halve liter water aan de kook, voeg de rozemarijnstukjes toe en doe een deksel op de pan.
 • Zodra het water het kookpunt bereikt, zet je het uit en laat je het afkoelen.
 • Neem een zeef om de rozemarijntakjes te verwijderen en laat de bereiding een nacht rusten.
 • Als je je grijze haar donkerder wilt maken, voeg dan vijf druppels etherische olie van rozemarijn en een kopje appelciderazijn toe aan de bereiding. Laat het preparaat in dit geval nog eens 12 uur rusten.
 • Als je het preparaat klaar hebt, breng het dan, afhankelijk van de mate van pigmentatie die je wilt, na het wassen van je haar aan vanaf de aanzet tot in de punten.
 • Spoel het na vijf minuten uit met veel water.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Zwemmen en schoonheid: Bescherm je haar, huid en nagels tegen chloor

Hoe kun je licht grijs haar kleuren?

Vrouw met grijs haar voor de spiegel

Een van de voordelen die licht haar heeft ten opzichte van grijs haar is dat het van nature niet zo opvalt. Er zijn echter minder opties voor het kleuren van grijs haar, tenminste als het gaat om natuurlijke opties. Laten we eens kijken naar de alternatieven voor het kleuren van grijs haar in dit geval!

1. Gespecialiseerde producten om grijs haar te kleuren

Er zijn een aantal gespecialiseerde producten op de markt voor haarverzorging en styling. Daaronder zijn er bepaalde kleurversterkende producten. Die worden zo genoemd omdat ze helpen om de kleur van grijs en gekleurd haar te behouden.

Deze producten variëren van shampoos tot conditioners, behandelingen en maskers. Hun secundaire, maar zeer belangrijke functie is voorkomen dat gedepigmenteerde lokken (natuurlijk of chemisch) geel worden. In het specifieke geval van licht haar zijn er assortimenten die gaan van een paarse tint voor extra licht haar, tot parelmoer en zilver voor blond haar.

De juiste manier om deze producten te gebruiken is heel eenvoudig en bestaat uit het na elkaar aanbrengen van shampoo, treatment en conditioner. Maskers moeten minder vaak worden gebruikt omdat ze de gewenste tint kunnen veranderen.

2. Een kleurbad of semi-permanente tint

Dit is een andere manier om grijs haar te kleuren op licht haar en, net als in het vorige geval, hangt het specifieke product af van de lichte tint die je als basis hebt of de highlights die je je grijze haar wilt geven: goud, as, iriserend, platina, grijs of violet.

Deze producten kun je thuis maken en het effect zal vervagen bij elke wasbeurt. Je kunt het echter vernieuwen met een nieuw kleurbad wanneer je maar wilt. We zullen je de stap-voor-stap handleiding geven om je grijze haar op deze manier te kleuren:

 • Giet de hele inhoud van het kleurbad in een kom en meng het met de meegeleverde ontwikkelvloeistof.
 • Als het mengsel klaar is, dat wil zeggen vrij van klontjes en volledig gemengd, ga dan aan de slag.
 • Verdeel je haar in vier porties, zodat je het beter kunt hanteren.
 • Doe handschoenen aan en bescherm je rug, gezicht en kleding, want dit product is erg pigmenterend.
 • Breng het met je handen of met behulp van een borstel over je hele haar aan, zonder ook maar één centimeter zonder product achter te laten.
 • Laat het product 10 tot 20 minuten inwerken, afhankelijk van het kleurniveau dat je wilt verkrijgen.
 • Eindig met spoelen met veel lauw water en geniet van je grijze haar.

Zo eenvoudig is het om grijs haar te kleuren!

Nu weet je hoe je je grijze haar kunt kleuren, afhankelijk van of je donker of licht haar hebt. Het hangt allemaal af van je keuzes en verwachtingen welke methode je gebruikt.

In ieder geval moedigen we je aan om goed voor je grijze haar te zorgen om te voorkomen dat het geel en droog wordt, zodat je er met meer zelfvertrouwen en gemoedsrust mee voor de dag kunt komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alcalde, M. & del Pozo, A. (2002) Coloración del cabello (II). Coloración vegetal. Offarm. Vol. 21. Núm. 8. Pág, 189-192. https://www.elsevier.es
 • López, M. (2008) El romero. Planta aromática con efectos antioxidantes. Offarm. Vol. 27. Núm. 7. Pág, 60-63. https://www.elsevier.es/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.