Grijs haar natuurlijk behandelen

Veel verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van grijs haar, gaande van stress tot genetische factoren en zelfs emotionele problemen.
Grijs haar natuurlijk behandelen

Laatste update: 28 april, 2019

Sta je voor de spiegel en merk je hier en daar enkele grijze of zilveren haren op? Wanhoop niet te vroeg, want dit hoeft niet te betekenen dat je ouder wordt. Grijs worden staat namelijk niet langer synoniem voor oud zijn. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde namelijk aan dat grijs haar ook kan ontstaan door andere factoren.

Je haarkleur kan door heel wat omstandigheden veroorzaakt worden en onderstaand artikel beschrijft welke factoren het ontstaan van grijs haar kan stimuleren en hoe dit op een natuurlijke wijze kan aangepakt worden.

Waarom komen grijze haren tevoorschijn?

Allereerst: pieker niet over jezelf als je ‘s ochtends in de spiegel kijkt en enkele grijze haren ontdekt. Noem jezelf geen oude knar, vergane glorie, oma of denk niet dat je beste jaren voorbij zijn, maar kies ervoor als een stijlvolle, grijze “Hollywoodster” door het leven te gaan als je niet van geverfd haar houdt.

Of opteer voor een natuurlijke kleurbehandeling die je zelf thuis kan toepassen als je nog niet klaar bent voor de kleur grijs.

Wat doet nu die grijze haardos tevoorschijn komen?

Grijs haar ontstaat als er een opeenstapeling plaatsvindt van waterstofperoxide in de haarzakjes. Het is deze waterstofperoxide die verantwoordelijk is voor het verbleken van de haren naarmate men ouder wordt.

Het lichaam is minder goed in staat deze stof af te breken als gevolg van ouderdom of eventueel andere oorzaken. De opeenstapeling verhindert ook de nieuwe aanmaak van melanine, de stof die zorgt voor de mooie kleur van je haar.

Heb je als vrouw (of man) de gewoonte je haren te bleken, dan wist je waarschijnlijk al dat waterstofperoxide inderdaad een grote rol speelt in het verbleken van de natuurlijke haarkleur. Het blijft toch verrassend te ontdekken dat ook het lichaam deze stof produceert, hoewel in veel mindere mate.

Naarmate we ouder worden, bevat het lichaam meer waterstofperoxide, omdat het steeds minder over de nodige concentratie enzymen beschikt die deze stof kunnen afbreken en splitsen in zijn afzonderlijke elementen.

Grijze haren

Ook slaagt het haar er steeds minder in de aangerichte schade te herstellen, omdat ook andere stoffen zoals het enzym tyrosinase, dat melanine produceert, in steeds mindere mate aangemaakt worden. Natuurlijk speelt leeftijd een belangrijke rol, maar ook genetische factoren kunnen voor vroegtijdig grijs haar zorgen.

Andere omstandigheden die een opstapeling van peroxide en falende enzymenwerking kunnen teweegbrengen zijn:

  • Hormonen
  • Klimaat
  • Genetische stoornissen
  • Verontreiniging van het milieu
  • Giftige stoffen
  • Blootstelling aan bepaalde producten

Grijze haren en stress

Hoe zit het nu met de relatie tussen stress en het tevoorschijn komen van grijze haren? Als kind heb je je ouders vast weleens horen uitroepen dat je streken en kattenkwaad hen gegarandeerd grijs haar zou bezorgen.

Of misschien zeg jij dat nu al tegen jouw kleuters of stugge tieners? Dit toont alvast aan dat men altijd al geloofde dat er een verband bestaat tussen problemen, druk, te veel verplichtingen en het krijgen van grijs haar.

En heb je er bijvoorbeeld al op gelet dat menig president van de Verenigde Staten (kijk naar Barack Obama) zijn ambtstermijn start met een volle, gekleurde haardos en reeds vóór het einde ervan volledig grijs geworden is? Hoewel deze theorie nog niet wetenschappelijk bewezen is, is het toch eens de moeite om hierover na te denken.

Oudere vrouw met rollator

Wat men wel bewezen heeft, is dat stress veranderingen veroorzaakt, zowel aan de buitenkant van het lichaam als binnenin. Stress produceert neurotransitters die aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan het DNA. Een van deze veranderingen is het verbleken van onze haren.

Genetische factoren

Denk eens terug aan het moment dat je ouders de eerste grijze haren kregen. Het hoeft je absoluut niet te verbazen als dit ongeveer op dezelfde leeftijd gebeurde. Het moment waarop de haren beginnen te verkleuren, wordt namelijk ook bepaald door onze genen.

Hadden je ouders of grootouders te maken met voortijdig grijze haren, dan is de kans groter dat dit ook bij jou zo zal zijn.

Kan een onevenwichtig dieet leiden tot grijs haar?

We weten natuurlijk al dat onze voeding in direct verband staat met alles wat gebeurt binnen het lichaam. Vooral voldoende opname van vitamine B12 is belangrijk om te voorkomen dat je grijs wordt vóór de leeftijd van 50.

Voedingswaren die rijk zijn aan vitamine B12 zijn: eieren, zalm, sardienen en tonijn. Anderzijds kan het te vaak eten van gefrituurde snacks en het drinken van te veel koffie het vergrijzingsproces stimuleren.

Ongezonde gewoontes en emotionele problemen maken je vroegtijdig oud

Een aantal ongezonde gewoontes zoals roken, te veel alcohol drinken en niet genoeg bewegen bezorgen je ook veel vroeger wit of grijs haar, evenals depressie en te veel stress in je dagelijks leven. Het gebeurt zelfs af en toe dat het haar de normale kleur terugkrijgt als de stressvolle situatie opgelost raakt.

Oude man met grijs haar

Twee natuurlijke middelen tegen grijs haar

Zie je de eerste grijze haartjes opduiken, dan kan je thuis volgende natuurlijke middelen uitproberen:

Ui om grijs haar aan te pakken

De Universiteit van Bradford (Verenigd Koninkrijk) voerde onderzoek uit naar behandelingen tegen grijs haar en kwam tot de verrassende conclusie dat het helpt om de hoofdhuid regelmatig in te masseren met het sap van een ui.

Deze knol bevat namelijk een enzym dat in staat is om waterstofperoxide af te breken, waardoor de opstapeling in de haarzakjes vermeden wordt.

Experimenteer gerust met deze methode thuis door een ui heel fijn te hakken en er een pasta mee te maken door een beetje water toe te voegen. Masseer de hoofdhuid met deze pasta of gebruik hiervoor gewoon een halve doorgesneden ui.

Grijs haar te lijf gaan met avocado

Avocadopasta

De avocado is rijk aan meer dan twintig verschillende soorten belangrijke vitamines en mineralen. Je kan deze heerlijke groente eigenlijk gewoon beschouwen als een lekkere, natuurlijke multivitamine. Het is vooral de hoge dosis vitamine E en de antioxidanten die ervoor zorgen dat het vergrijzingsproces afremt. 

De Universiteit van Los Angeles in California verrichtte hiernaar heel wat onderzoek en kwam tot deze conclusies.

Snijd een avocado doormidden en prak het vruchtvlees tot een egale crème. Giet indien nodig een beetje water erbij om goed te kunnen mengen. Breng het aan op de hoofdhuid en laat het twintig minuten inwerken alvorens je haren te wassen met een natuurlijke, neutrale zeep. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.