Alles over de voordelen van droogshampoo

Droogshampoo is een van de meest populaire cosmetische producten ter wereld, omdat het gemakkelijk te gebruiken is en onmiddellijk verbluffende resultaten biedt. Toch moet je het met mate gebruiken om problemen te voorkomen.
Alles over de voordelen van droogshampoo

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag zullen we het over de voordelen en het gebruik van droogshampoo gaan hebben. Droogshampoo is een product dat het haar reinigt zonder water. Je kunt het gebruiken om je haar te reinigen als je geen toegang hebt tot een conventionele badkamer of als je dat om welke reden dan ook gewoon niet wilt.

De ingrediënten in droogshampoo elimineren talg, onzuiverheden en een vieze geur die zich soms op de hoofdhuid opbouwen. Een aantal mensen beweren zelfs dat dit product styling vergemakkelijkt. Door droogshampoo te gebruiken, hoef je je haar niet meer zo vaak te wassen en kun je toch van schone, glanzende en krachtige lokken genieten.

Voordelen van het gebruik van droogshampoo

Droogshampoo heeft veel voordelen en is daarom de laatste jaren erg populair geworden. Het eerste voordeel is dat het je haar snel reinigt wanneer je het nodig hebt. Andere voordelen van het gebruik van droogshampoo zijn dat het je kan helpen voorkomen dat je je haar te vaak wast, omdat het hierdoor te droog kan worden.

Wat het haar zelf betreft, het zorgt ervoor dat het er veerkrachtiger en volumineuzer uitziet. Op dezelfde manier maakt het het hanteerbaarder door het stylen te vergemakkelijken, zonder de haarzakjes te beschadigen of te verslechteren als je het met mate gebruikt. Dit komt omdat het overtollige olie absorbeert die zich op de hoofdhuid ophoopt.

Droogshampoos worden bijna altijd met milieuvriendelijke ingrediënten gemaakt. Je kunt met gemakkelijk te vinden ingrediënten zelfs je eigen zelfgemaakte droogshampoo maken. Er zijn speciale formules voor geverfd haar die de gewenste kleur accentueren als dat je doel is.

Soorten droogshampoos

Shampoo in poedervorm

Voordat we je enkele tips over het aanbrengen van dit product geven, moet je weten dat je veel verschillende soorten op de markt kunt vinden. De meestvoorkomende zijn de volgende:

 • Poedervorm. Het is vergelijkbaar met talkpoeder. Je brengt het eenvoudig aan op de wortels om overtollig talg te verwijderen.
 • Crème. Je moet het op je hele hoofdhuid aanbrengen. Het produceert een natuurlijker resultaat dat het stylen ook gemakkelijker maakt. Het is echter geen goede optie voor vet haar.
 • Aerosol. Toegepast op de wortels. De spuitfles zorgt voor een gelijkmatige verdeling.
 • Voor geverfd haar. Het wordt met een vleugje kleurstof geleverd om eventuele onvolkomenheden of oneffenheden te bedekken.
 • Milieuvriendelijk. Het bevat natuurlijke ingrediënten die zowel je haar als het milieu helpen beschermen.

Aanbevolen toepassingsmethode

De juiste procedure voor het aanbrengen van dit type shampoo bestaat uit drie fasen: aanbrengen, fixeren en borstelen. Het hele proces duurt tussen de 15 en 25 minuten. Hier zijn de te volgen stappen:

 • Als je droogshampoo in poedervorm of een spuitbus gaat gebruiken, breng deze dan alleen aan op de hoofdhuid en op plekken die er erg vettig of vuil uitzien. Als je een crème gaat gebruiken, breng deze dan op je hoofdhuid aan en verdeel het vervolgens door je haar.
 • Je moet droogshampoo in een spuitbus op een afstand van ongeveer 15 cm van je hoofdhuid spuiten. Als je je haar volumineuzer wilt laten lijken, breng dan meer product aan bij de wortels.
 • Het is een goed idee om je haar tijdens het aanbrengen met je vingers te bewegen.
 • Laat het product vijf tot vijftien minuten inwerken, tenzij het etiket anders aangeeft.
 • Masseer daarna zachtjes je hoofdhuid en borstel vervolgens je haar om eventuele resten te verwijderen. Voor deze laatste stap kun je een föhn op de koude stand gebruiken.

De beste tijd om droogshampoo aan te brengen is voor het slapengaan. Enerzijds helpt het om het zweet dat ‘s nachts kan worden geproduceerd beter op te nemen. Aan de andere kant hoef je ‘s ochtends alleen je haar bij te werken en zoals gewoonlijk te borstelen.

Kun je het gewone met shampoo wassen vervangen?

Droogshampoos werken niet als vervanging voor het wassen van je haar. Ja, ze helpen vuil te verbergen en laten je haar er schoon en mooi uitzien. Het zorgt echter niet voor een goede hygiëne (Engelse link).

Dit product biedt een tijdelijke esthetische oplossing, maar het maakt het haar niet schoon. Traditionele haar wassen verwijdert bacteriën en brengt de natuurlijke pH van de hoofdhuid in evenwicht, dus het is onvervangbaar. Je kunt dit product het beste tussen het wassen van je haar door gebruiken.

Wanneer het raadzaam is om droogshampoo te gebruiken

We zouden kunnen zeggen dat droogshampoo een uitstekende optie is als je haast hebt of niet genoeg tijd hebt om je haar te fixeren. Het is een noodoplossing die in deze gevallen van pas komt.

Het is bijvoorbeeld ook uitstekend als je een lange reis hebt waarbij je je haar niet op de normale manier kunt reinigen. Op dezelfde manier, als je een afspraak hebt, moet je er op je best uitzien nadat je naar de sportschool bent geweest.

Dit type shampoo is een alternatief voor mensen met vet of droog haar. Dit komt omdat je hiermee een vies en verslechterd uiterlijk kunt voorkomen zonder je haar te vaak te hoeven wassen. Het helpt ook om het er volumineuzer uit te laten zien en maakt het stylen gemakkelijker.

Belangrijkste nadelen van dit haarproduct

Vrouw heeft droogshampoo gebruikt

Niet alles aan droogshampoo is positief. Allereerst moet je je ervan bewust zijn dat het geen echte shampoo is, in de strikte zin van het woord. Het maakt daarom je haar niet echt schoon.

Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit product, vooral in aerosolvorm, ingrediënten kan bevatten die de haarzakjes beschadigen. Een aantal bevatten vooral alcohol.

Als je het te vaak gebruikt of je haar lange tijd niet op de conventionele manier wast, dan kunnen je haarzakjes verstopt raken. Dit kan tot een infectie leiden die folliculitis wordt genoemd (Engelse link). Het kan ook roos of een ontsteking veroorzaken, zoals seborroische dermatitis.

Wees voorzichtig

Je moet ervoor zorgen dat degene die je gebruikt geen asbest bevat. Dit is een bestanddeel dat veel poedervormige producten, zoals talkpoeder, bevatten. Langdurige blootstelling aan asbest is met een aantal vormen van kanker in verband gebracht (Engelse link).

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van dit soort producten in combinatie met een haardroger schadelijk is voor de hoofdhuid, omdat deze deze uitdroogt. Om problemen te voorkomen, kun je droogshampoo het beste met mate gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
 • Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
 • Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
 • Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
 • Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.