Hoe kun je een eind maken aan een verslavende relatie?
Een verslavende relatie is tegenwoordig heel gewoon. In feite is het verband tussen gehechtheid en emotionele afhankelijkheid, problemen met eigenwaarde, en huiselijk en seksegeweld, heel groot.
In veel gevallen houden mensen deze giftigheid meer in stand uit gewoonte dan uit liefde. Deze persoon is zo gehecht aan de ander dat hij zich niet in staat acht uit die maalstroom te komen. Ze zouden zich veel te bang en schuldig voelen als ze uit elkaar zouden gaan.
Bovendien kunnen verslavende relaties zelfs je eigen waardigheid in gevaar brengen. In een oogwenk kun je merken dat je alles doet waarvan je zei dat je het nooit zou doen, alleen maar om je partner dicht bij je te houden.
Een eind maken aan een verslavende relatie
Dr. Castelló deed in dit verband echt interessante hypotheses (Spaanse link). Volgens hem vallen verslavende relaties in de categorie van relaties met emotionele afhankelijkheid. Deze worden gekenmerkt door de extreme behoefte aan genegenheid.
Het is veilig te zeggen dat zowel film als literatuur dit onderwerp in de loop der jaren geromantiseerd hebben. Het is vrij gewoon om een boek te lezen en daarin dit soort situatie uitgebeeld te zien. Als gevolg daarvan zijn veel mensen gaan geloven dat dit volkomen normaal is, zozeer zelfs dat ze het idealiseren.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Hoe verbreek je een giftige relatie?
Hoe verslavende relaties te beëindigen
Mensen die verslaafd zijn aan, of afhankelijk van, hun partner gedragen zich op de volgende manier:
- Ten eerste raken ze geobsedeerd door de ander; alles draait om hen, of ze het nu leuk vinden of niet.
- Ze sms’en of bellen hun partner voortdurend en de hele dag door. Niet op een goede manier, maar op een misbruikende manier.
- Bovendien houden ze hun partner voortdurend in de gaten.
- Angst om in de steek gelaten te worden. Zelfs als de relatie giftig is, kunnen ze zich gewoon niet voorstellen zonder de ander te moeten. Ze kunnen de impuls hebben om uit elkaar te gaan, maar ze doen het nooit, en als ze het ooit doen, hebben ze er onmiddellijk spijt van en proberen ze weer bij elkaar te komen.
- Er is geen einde aan de relatie in zicht, tenzij de partner het initiatief neemt.
- Meer dan liefde hebben ze de behoefte om dicht bij de ander te zijn of hem of haar in hun leven te hebben.
- Ze idealiseren hun partner – ze kunnen blijkbaar niets verkeerd doen, zelfs als ze dat wel degelijk doen.
- Ze kunnen angstgevoelens ontwikkelen.
- Ten slotte zijn hun partners vaak narcistisch of tonen ze veel (soms te veel) zelfvertrouwen.
Stappen om uit een verslavende relatie te komen
Word je bewust van je situatie
Je moet hier wat intern werk doen; reflecteer en observeer wat er werkelijk gebeurt. Denk je dat de wortel van dit probleem in je gevoel van eigenwaarde ligt? Voel je je leeg? Hoe komt dat? Je kunt hier alleen of samen met een therapeut aan werken.
Concentreer je op je doelen
Veel mensen in een verslavende relatie hebben de neiging te vergeten wat werkelijk belangrijk is in het leven. Ga terug naar alle doelen die je achterliet en richt je aandacht daarop. Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt.
Vergeet niet jezelf prioriteit te geven
Je emotionele gezondheid is van het grootste belang. Vergeet niet dat geluk altijd van binnen zit en niet van buiten.
Stop met het spel
Zelfs als je ex terugkomt en om vergeving vraagt of je vertelt dat het niet meer zal gebeuren. Wat het geval ook is, als je niet helemaal gelukkig bent, is je beste kans altijd om uit die situatie te stappen.
Doorbreek de routine
Dit zal je genezingsproces aanzienlijk helpen. Zoek nieuwe activiteiten om te doen en wend je tot je vrienden en familie voor steun.
Probeer je te ontdoen van alles wat je aan hen herinnert
Ontdoe je van alle geschenken en materiële herinneringen die ze je gaven. Vermijd het luisteren naar liedjes die je aan hen doen denken. Zoek in plaats daarvan nieuwe muziek om naar te luisteren die je een goed gevoel geeft. Het volgen van deze tips zal je helpen om deze giftige cyclus te sluiten.
Doe aan meditatie
Dit zal je geestelijk troosten. Wandel liever een paar minuten per dag en neem dan ook de tijd om rond te kijken en de kleine details in de natuur te observeren. Of doe bijvoorbeeld een aantal yoga-oefeningen.
Vergeet het idee dat je je partner zult veranderen
Niemand verandert voor iemand anders. De enige manier waarop iemand zal veranderen is als hij dat echt wil. Stop met het uitstellen van het onvermijdelijke, wacht niet op dingen die toch niet gaan gebeuren.
Zoek hulp als je die nodig hebt
Volg deze tips en je zult zien hoe het stukje bij beetje beter gaat. Als je echter denkt dat je niet uit je relatie zult kunnen komen, hoeveel moeite je er ook voor doet, is het misschien tijd om psychologische hulp te zoeken.
Het komt allemaal goed met je, dit is een feit, je moet je alleen realiseren hoeveel je waard bent en ophouden bij het verleden te blijven stilstaan. Dit kan een moeilijk proces zijn, de reis naar eigenliefde en zelfrespect kan lang zijn, maar het is de moeite waard. Je hoeft het ook niet alleen te doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
- Castelló, B. J. (2000). Análisis del concepto “dependencia emocional. Análisis Del Concepto “dependencia Emocional.
- Castelló, J. (2012). La Superación de la Dependencia Emocional. La Superación de La Dependencia Emocional. https://doi.org/10.1016/j.tpb.2013.11.006
- Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
- Castelló Blanco, J. (2005).LA DEPENDENCIA EMOCIONAL COMO UN TRASTORNO DE LA PERSONALIDAD. http://www.dependenciaemocional.org/LA%20DEPENDENCIA%20EMOCIONAL%20COMO%20UN%20TRASTORNO%20DE%20LA%20PERSONALIDAD.pdf