Hoe kun je angst bij kinderen verminderen?
Angst is een normale reactie op iets waarvan je denkt dat het een gevaar of bedreiging is. Wanneer iemand overdreven angst ervaart kunnen we denken aan een angststoornis. In het artikel van vandaag zullen we bekijken hoe we angst bij kinderen kunnen helpen verminderen.
Lees verder om meer te weten te komen over angst bij kinderen, wat de symptomen zijn en wat de beste tips zijn om kinderen te helpen omgaan met angst om te voorkomen dat ze een psychische stoornis ontwikkelen.
Wat is angst?
Angst is een basisemotie. In feite hebben we allemaal wel eens angst ervaren. Weet je nog wanneer je je laatste examen moest afleggen? Of de dag dat je het interview had voor de baan die je zo graag wilde? Je zult je zeker herinneren hoe het is om angst te voelen.
Kinderen beginnen gevoelens te ervaren die angst kunnen veroorzaken rond de leeftijd van twee of drie jaar (Spaanse link). Ze beginnen zich allerlei dingen af te vragen zoals:
- Leeft er een monster onder het bed?
- Wat zou er gebeuren als mijn ouders stierven?
- Wat als een dief het huis binnenkomt?
Zelfs fietsen kan angst veroorzaken als een kind bang is om te vallen. Er is echter een duidelijk probleem wanneer dat gevoel zo sterk en zo overdreven is dat er een stoornis ontwikkelt wordt.
Symptomen van angst bij kinderen
Voor kinderen die hun vele angsten niet kunnen beheersen, kunnen deze gevoelens snel een ongewenste metgezel worden. Laten we eens kijken naar de mogelijke symptomen van angst bij kinderen:
- Frequente aanvallen van hoofdpijn of buikpijn zonder medische reden.
- Gespannen spieren, beven of overmatig zweten.
- Slaapproblemen: ofwel moeite met in slaap vallen (ook wel slapeloosheid genoemd) of moeite met opstaan.
- Extreme gevoeligheid en huilen.
- Woede zonder duidelijke reden.
- Prikkelbare stemmingen.
- Overmatige angst om fouten te maken.
- Paniekaanvallen.
- Fobieën en overdreven angsten: je kind kan bijvoorbeeld bang zijn voor een dier of een natuurlijk fenomeen, zoals een orkaan.
- Angst om niet geliefd te zijn.
- Rusteloosheid en constante nervositeit.
- Niet naar school toe willen. Ook willen ze daar misschien niet eten of het toilet gebruiken.
- Het zoeken naar constante goedkeuring van de ouders.
- Constant vragen stellen zoals “Wat zou er gebeuren als…?”
- Moeite om dingen te doen die ze nog niet eerder hebben geprobeerd.
Zoals je kunt zien overlappen deze symptomen ook andere problemen. Sommige symptomen kunnen bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van pesten. Als je denkt dat je kind aan angsten lijdt, aarzel dan niet om je arts te raadplegen. Hij of zij kan dan met je kind praten en een diagnose stellen.
Misschien ben je geïnteresseerd in dit artikel:
Vijf dingen die je moet weten over angsten
Angststoornissen
Angsten kunnen een aandoening worden. Enkele van de meestvoorkomende aandoeningen op dit gebied zijn:
- Fobieën: het kind voelt een extreme of irrationele angst voor iets, een dier of een situatie. Hij kan bijvoorbeeld bang zijn voor insecten of om naar de dokter te gaan.
- Scheidingsangst: het kind is bang om bij zijn ouders weg te gaan.
- Sociale angst: het kind wordt angstig wanneer het naar een plek met veel mensen moet, zoals naar school of het winkelcentrum.
- Paniekstoornis (Engelse link): op het moment dat het kind een paniekaanval heeft zweet hij en voelt hij zich duizelig en beverig. Bovendien heeft hij moeite met ademhalen en bonst zijn hart als hij bang is.
- Algemene angst: het kind maakt zich zorgen over alles om hem heen.
Tips om angst bij kinderen te verminderen
1. Help je kind zijn angsten onder ogen te zien
Je eerste reactie als ouder is waarschijnlijk om activiteiten te vermijden die je kind angstig maken. Doe dat echter niet! Je kind moet leren om zijn angsten onder ogen te zien. Anders zullen ze het probleem blijven vermijden en kan hun angst na verloop van tijd verergeren.
2. Geef het goede voorbeeld
Kinderen kijken naar hun ouders om te peilen hoe ze zich in verschillende situaties moeten gedragen. Laat zien dat je weet hoe je je emoties kunt beheersen, zelfs als je je angstig voelt. Wees de spiegel voor je kind om naar te kijken!
3. Praat met je kinderen om angst te verminderen
Als je weet dat je kind het hoofd moet bieden aan een situatie die hem angstig maakt, praat dan van tevoren met hem of haar. Angst doordat het kind niet weet wat hij moet doen is iets anders dan angst waarvan je de oorzaak niet kent. Daarom kan het van tevoren weten wat er zal gebeuren, de angst bij kinderen helpen verminderen.
Mis dit artikel niet:
Slaapt je kleuter slecht? Dit kan leiden tot problemen in de toekomst
4. Toon je gevoelens
Om angst bij kinderen te verminderen is het belangrijk om empathie te tonen. Dat wil zeggen, luister naar je kind zonder hem te veroordelen. Om ervoor te zorgen dat je kind je vertrouwt, kun je open en eerlijk zijn en over je ervaringen praten. Als je je emoties met hen deelt, is de kans groter dat je kind iets van zijn gevoelens met jou deelt.
5. Prijs je kind
Begeleid je kind op het pad om angsten te overwinnen. Moedig ze aan prijs ze vervolgens bij elke kleine stap die ze zetten om hun angsten te overwinnen.
6. Toon je steun en liefde
Je steun en liefde moeten onvoorwaardelijk zijn. Zorg ervoor dat je kind dat begrijpt! Er is niets belangrijker voor je kleintje dan te weten dat je altijd aan hun kant staat, wat er ook gebeurt.
7. Corrigeer ze voorzichtig en subtiel
Aarzel niet om de acties van je kind te corrigeren, maar doe dit zonder hun persoonlijkheid te labelen. Onthoud dat het belangrijk is om over hun prestaties te kunnen praten en zelfs opbouwende kritiek te geven. Noem angst echter niet als een persoonlijkheidskenmerk.
8. Zoek professionele hulp om angst bij kinderen te verminderen
Als de angst van je kind zo erg wordt dat hij of zij geen normaal leven kan leiden, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan. Indien noodzakelijk kan de huisarts jullie vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog. Deze professional kan kinderen helpen hun angsten onder ogen te zien en de bron ervan te achterhalen.
Angst bij kinderen komt vaker voor dan je misschien denkt. Net als wij voelen kinderen zich soms bedreigd door hun omgeving. Onzekerheid creëert angst, en we hebben het zeker allemaal wel eens meegemaakt. Het belangrijkste is om kinderen te leren omgaan met angst en zich er niet door te laten beheersen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Valiente, R. M., Sandín, B., & Chorot, P. (2002). Miedos comunes en niños y adolescentes: Relación con la sensibilidad a la ansiedad, el rasgo de ansiedad, la afectividad negativa y la depresión. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 7(1), 61-70. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3922
- Cárdenas, E. M., Feria, M., Palacios, L., & De la Peña, F. (2010). Guía clínica para los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes. México: Instituto Nacional de Psiquiatría Ramón de la Fuente y Secretaría de Salud. http://inprf-cd.gob.mx/guiasclinicas/trastornos_de_ansiedad.pdf
- MedlinePlus staff. (n.d.). Trastornos del pánico. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/panicdisorder.html