Hoe kom je af van diverticulitis?

Wanneer je denk dat je lijdt aan diverticulitis, laat je dan behandelen door een specialist. Daarna kan je deze behandeling combineren met deze voedingsmiddelen om je conditie te verbeteren.
Hoe kom je af van diverticulitis?

Laatste update: 24 december, 2018

Diverticulitis is een aandoening die invloed heeft op je spijsvertering. Het verschijnt in de darmen wanneer de zakjes in de darmwand, de zogenaamde divertikels, ontstoken raken.

Experts weten niet wat de oorzaak van deze aandoening is. Er wordt echter aangenomen dat dit wordt veroorzaakt doordat er teveel kracht wordt gebruikt tijdens de ontlasting. Dit veroorzaak druk op de darmwand en kan ontstekingen en irritatie tot gevolg hebben.

De meest voorkomende symptomen van diverticulitis:

  • Bloed in de ontlasting
  • Diaree
  • Constipatie
  • Misselijkheid
  • Druk
  • Pijn wanneer je op je buik drukt

Wanneer je last hebt van deze aandoening, wil je waarschijnlijk de symptomen verminderen en snel beter worden. Allereerst zul je contact moeten opnemen met je huisarts. Daarna kan je deze thuisremedies proberen die de symptomen kunnen verminderen.

Aardappelen

Aardappelpuree

Als je het hebt over smaak, is dit misschien een van de saaiste groenten. Desalniettemin is het aan te raden om aardappelen te eten wanneer je diverticulitis hebt. Dit is omdat het een hoog gehalte anti-ontstekende bestanddelen en zetmeel bevat.

Deze bevorderen je spijsvertering.

Onthoud dat het een slecht idee is om aardappelen gefrituurd te eten.

Als je dit wel van plan bent, weet dan dat de olie je aandoening erger maakt. Ook zal het de voordelen van de aardappel teniet doen. De beste opties zijn gebakken, gegrild of als aardappelpuree.

Papaja en peren

Dit zijn de beste fruitsoorten om je spijsvertering te stimuleren. De combinatie van papaja en peer is erg lekker. Niet alleen dat… ze bieden ook een grote hoeveelheid voedingsstoffen.

Deze fruitsoorten bevorderen de werking van je dikke darm. Dit komt door de organische verbindingen die ze hebben.

Vezels en vitaminen

Ook zijn er andere factoren wat deze combinatie goed maakt. Deze fruitsoorten bevatten beide ook een hoog gehalte aan vezels en veel vitaminen en mineralen. Deze factoren helpen je lichaam te vechten tegen de symptomen van diverticulitis.

Vitamine C

Je lichaam gebruikt een hoog gehalte vitamine C om interne taken te kunnen uitvoeren. Hierdoor moeten we rekening houden met onze vitamine C-gehalte.

Een van de functies van vitamine C is dat het je lichaam helpt nieuwe cellen aan te maken. Het stimuleert daarnaast je zenuwstelsel en wordt gebruikt in allerlei lichamelijke processen.

Gerst

Gerst

Dit is een belangrijke graansoort om toe te voegen aan je dieet wanneer je diverticulitis hebt.

Gerst heeft een anti-onstekende werking. Tevens heeft het ook andere verbindingen die goed zijn om het gevecht met deze aandoening aan te gaan. Onthoud echter dat andere graansoorten slecht kunnen zijn wanneer je lijdt aan deze aandoening.

Je kunt gerst gebruiken in soep, stoofpotjes, gemixt met andere graansoorten of in andere gerechten die je kunt bedenken. Je wordt alleen beperkt door je eigen verbeelding. Eigenlijk heb je dus geen excuus om dit niet toe te voegen in je dieet.

Knoflook

Knoflook is een van de meest gebruikte natuurlijke remedies. Mensen gebruiken dit bij een grote hoeveelheid lichamelijke kwalen, inclusief diverticulitis.

De actieve verbindingen in knoflook zijn erg krachting. Ze voorkomen infecties in je hele  lichaam. 

Ontstekingen

Onthoud: diverticulitis kan erger worden wanneer je buik onstoken raakt. Het eten van knoflook houdt dit probleem onder controle. Bij het gebruik van deze remedie kan je de hoeveelheid antibiotica bovendien verminderen.

Vermijd kruidig eten

Wanneer je erg houdt van pittig eten of hevig gekruide maaltijden, zal je deze moeten opgeven totdat je beter bent. Kruidige maaltijden zijn een van de redenen waarom diverticulitis niet over gaat. Kruidig eten laat de ontstoken gebieden nog meer ontsteken.

Dit verlengt het genezingsproces en ook maakt het je symptomen erger.

Je zult daarom deze voedingsmiddelen op moeten geven totdat je beter bent. Het zal het waard zijn.

Oregano

Oregano

Je maaltijden kruiden met oregano is een goed idee. Dit kruid brengt een aanzienlijke verlichting voor mensen die lijden aan diverticulitis.

Oregano heeft grote antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Dit zal helpen je te ontdoen van alle parasieten en infecties in je darmen. 

Ook verwijdert oregano makkelijk alle afvalstoffen uit je lichaam. Vanuit dit punt wordt alles terug gebracht tot een neutrale staat en zal de diverticulitis makkelijker te genezen zijn.

Castorolie

Een goede manier om van een bacteriële infectie in je dikke darm af te komen, is een reiniging. Een optie is om dit te doen met castorolie.

Onthoud dat deze olie erg krachtig is. Het heeft zelfs de kracht om ook de goede bacterieën  in de darmen te doden. Daarom is het aan te raden de aanbevolen hoeveelheid te nemen en dit te gebruiken onder toezicht. Te veel van deze olie kan erg gevaarlijk zijn.

Het belang van een goede diagnose bij diverticulitis

De symptomen van diverticulitis zijn gelijk aan andere spijsverteringsaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. Daardoor is diverticulitis makkelijk te verwarren met andere spijsverteringsaandoeningen. Wij adviseren je een bezoek te brengen aan je huisarts wanneer je denkt te lijden aan diverticulitis.

Dikkedarminfecties

Dikkedarminfecties kunnen een groter probleem herbergen. Wanneer je een van de symptomen gerelateerd aan diverticulitis ervaart, ga dan naar je huisarts. Die kan je vertellen hoe gezond je bent. Probeer deze remedies vervolgens samen met de voorgeschreven behandeling van je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • A., B., M.S., D., R.A., B., G.B., F., & S.A., J. (2013). The role of non-starchy polysaccharides (“soluble” dietary fibre), in particular (1,3;1,4)-beta-glucans and arabinoxylans, in promoting bowel health. Planta Medica.
  • Dahl, C., Crichton, M., Jenkins, J., Nucera, R., Mahoney, S., Marx, W., & Marshall, S. (2018). Evidence for dietary Fibre modification in the recovery and prevention of reoccurrence of acute, uncomplicated diverticulitis: A systematic literature review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10020137
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.