Hoe kinderen met diabetes type 1 op te voeden
Diabetes type 1 is een chronische ziekte. Wanneer het echter op de juiste manier onder controle wordt gehouden, dan neemt dit niet noodzakelijkerwijs de kwaliteit van leven af van degenen die erdoor worden getroffen. Kinderen met diabetes hebben specifieke zorg nodig, maar ze kunnen nog steeds een normaal leven leiden.
Vandaag zullen we iets meer over deze ziekte uitleggen. We geven je ook advies over hoe je een kind met deze aandoening op kunt voeden.
Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die zich vaak al tijdens de kindertijd ontwikkelt. Het beïnvloedt de cellen die insuline produceren. Over het algemeen vertegenwoordigt het tussen 10% van de gevallen van diabetes en het ontstaat vaak tussen de leeftijd van 10 en 15 jaar.
Bij mensen met diabetes type 1 verliest de alvleesklier zijn vermogen om insuline te maken, omdat het immuunsysteem zelf de bètacellen die insuline synthetiseren en afscheiden aanvalt en vernietigt.
Insuline, een peptidehormoon, reguleert het metabolisme van koolhydraten door de opname van koolhydraten te bevorderen. Dat omvat glucose uit het bloed opslaan in de lever en de vetcellen. Daarnaast levert het de skeletspiercellen die glucose nodig hebben om energie te produceren. Het is daarom van vitaal belang om dit tekort aan insuline tegen te gaan.
Momenteel is er geen remedie of genezing voor diabetes type 1. Het kan echter behandeld worden door de behandeling te richten op het beheersen van bloedglucosewaarden. Je kunt dit doen door regelmatig insuline toe te dienen en een gezonde levensstijl te leiden.
De onderliggende oorzaak van diabetes type 1 is onzeker. Sommigen geloven echter dat factoren zoals genetica en bepaalde virussen bijdragen aan het verschijnen van de symptomen. Hoewel diabetes type 1 meestal tijdens de kindertijd of pre-adolescentie ontstaat, kan het ook pas op volwassen leeftijd verschijnen.
Adviezen voor het opvoeden van kinderen met diabetes type 1
Hieronder zullen we een aantal algemene aanbevelingen presenteren zodat zowel je gezin als het getroffen kind diabetes type 1 aankunnen en zodat de ziekte zijn kwaliteit van leven niet in gevaar brengt.
1. Vergroot je kennis van diabetes type 1
Als je kind de diagnose krijgt, dan is het erg belangrijk dat hij de basisaspecten van de ziekte leert kennen. Het is ook van cruciaal belang dat je hem helpt bij het uitvoeren van een normalisatieproces in zijn naaste omgeving. Dit helpt hem om zich aan zijn nieuwe levensstijl aan te passen.
Zowel gezinsleden als leerkrachten moeten de procedures kennen die nodig kunnen zijn en deelnemen aan de correcte farmacologische en emotionele zorg van het kind.
2. Begrijp de dieetrichtlijnen
De inname van voedsel is een van de sleutels bij de behandeling van kinderen met diabetes type 1. Het is daarom erg belangrijk dat ze zowel thuis als op school de controle behouden en specifieke regels volgen.
De belangrijkste dingen om rekening mee te houden zijn:
- Een uitgebalanceerd dieet: het kind moet weten hoe hij de hoeveelheid koolhydraten die hij binnenkrijgt, kan beheersen, omdat dit in balans moet zijn met de hoeveelheid insuline die gespoten wordt.
- De inname van teveel calorieën en vet moet vermeden worden omdat dit tot obesitas kan leiden.
- Fruit en groenten, evenals hoogwaardige eiwitten en complexe koolhydraten, zouden allemaal in al zijn maaltijden moeten zitten.
- Hij moet zijn consumptie van eenvoudige koolhydraten beperken. Dit is essentieel om plotselinge, sterke verhogingen van de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Te vermijden voedingsmiddelen vanwege het hoge gehalte aan toegevoegde suiker zijn onder meer ultrabewerkte producten zoals siropen en frisdrank.
- Ouders moeten leraren naar de weekmenu’s van de cafetaria van de school vragen indien er op school gegeten wordt. Als het kind erg jong is, moeten opvoeders bovendien weten dat deze kinderen halverwege de ochtend en de middag een snack moeten eten, zodat hun bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
3. Gebruik farmacologische behandeling
Kinderen met diabetes type 1 moeten meestal meerdere keren per dag insuline injecteren. Vaak wordt gekozen voor een snelwerkende insuline voor elke maaltijd en eenmaal of tweemaal daags een langzaam werkende insuline-soort.
Probeer dit in een ontspannen omgeving toe te dienen en bij voorkeur thuis. Leraren moeten de procedure kennen als het kind te jong is en hulp nodig heeft bij het toedienen van de injecties.
4. Bloedsuikercontrole
Kinderen met diabetes moeten periodiek worden gecontroleerd, door een kleine prik in hun wijsvinger, om te weten wat hun bloedglucosespiegels zijn. Een kind kan leren zijn periodieke suikercontroles met een draagbare glucosemeter uitvoeren.
Op school moeten ze dit in de klas kunnen doen of op een andere plek waar ze zich op hun gemak voelen, zoals de lerarenkamer of een andere aparte ruimte waar ze alleen kunnen zijn.
5. Beweging voor kinderen met diabetes
Kinderen met diabetes kunnen dezelfde fysieke activiteiten uitvoeren als andere kinderen van hun leeftijd. Hierbij moeten ze wel een aantal richtlijnen volgen, zoals:
- Ze moeten hun bloedsuikerspiegel vóór en na het sporten meten om dan zo nodig hun maaltijden en/of de hoeveelheid insuline die ze spuiten aan te passen.
- Ouders of leerkrachten die aanwezig zijn tijdens de fysieke activiteiten van het kind moeten snel toegang hebben tot voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten. Dit in geval van een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).
- De voorkeur gaat hierbij uit naar druivensuiker omdat dit het snelste wordt opgenomen. Daarna kan een snack worden gegeten zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Samenvatting over kinderen met diabetes type 1 opvoeden
De huidige mogelijkheden die worden gebruikt bij het onder controle houden van de problemen bij diabetes type 1 kunnen bijdragen een goede kwaliteit van leven voor degenen die eraan lijden.
In het geval van kinderen moeten alle verantwoordelijke volwassenen om hen heen de kenmerken van de ziekte kennen. Dit om hen dan te kunnen begeleiden en te helpen bij de controle van hun bloedsuikerspiegel.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- FEDE. (n.d.). Diabetes tipo 1. Federación Española de Diabetes. https://fedesp.es/diabetes/tipos/diabetes-tipo-1/
- Colberg, S. R., Sigal, R. J., Yardley, J. E., Riddell, M. C., Dunstan, D. W., Dempsey, P. C., … Tate, D. F. (2016). Physical activity/exercise and diabetes: A position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care. https://care.diabetesjournals.org/content/39/11/2065
- KidsHealth staff. (n.d.). Diabetes tipo 1. ¿Qué es? KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/type1-esp.html
- Manchón, M. G., Carrasco, J. G., Fernández, J. R., Fernández, T. D., & De Frías, E. G. (2009, January). Necesidades del niño escolarizado con diabetes mellitus. Visión de padres y profesores. In Anales de pediatría (Vol. 70, No. 1, pp. 45-52). Elsevier Doyma. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1695403308000118
- Hayes Dorado, J. P. (2008). Diabetes mellitus tipo 1. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría, 47(2), 90-96. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752008000200006&script=sci_arttext&tlng=pt
- Soluciones para la diabetes staff. (n.d.). Guía práctica de la diabetes en niños. Magazine Soluciones para la diabetes. https://www.solucionesparaladiabetes.com/magazine-diabetes/guia-practica-diabetes-ninos/