Hoe kies je het ideale nekkussen: onfeilbare tips

Wist je dat het kussen dat je gebruikt om te slapen je gezondheid kan beïnvloeden? Houd rekening met het materiaal, de vorm en zelfs je gewicht en grootte om het meest geschikte kussen te kiezen.
Hoe kies je het ideale nekkussen: onfeilbare tips
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 06 mei, 2024

Een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid en welzijn, en het kussen dat je gebruikt heeft hier veel mee te maken. Een nekkussen kan de kwaliteit van je slaap verbeteren en nek-, rug- en hoofdpijn voorkomen of verlichten. Maar hoe kies je het beste kussen voor jouw behoeften?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om het antwoord te vinden: welke soorten nekkussens er zijn, wie ze moet gebruiken en hoe ze verschillen van gewone hoofdkussens. Daarnaast geven we je tips om de juiste keuze te maken als je er eentje koopt.

Wat is een nekkussen?

Een nekkussen is ontworpen om zich aan te passen aan de vorm en kromming van de nek. Op die manier zorgt het ervoor dat de wervelkolom tijdens de slaap in een correcte en uitgelijnde houding blijft.

Ze zijn niet alleen goed voor mensen die last hebben van nekpijn, maar ook voor mensen die de algehele kwaliteit van hun slaap willen verbeteren en ongemak in de toekomst willen voorkomen.

Wat is het verschil tussen een normaal hoofdkussen en een nekkussen?

Het verschil tussen een normaal hoofdkussen en een nekkussen is dat het eerste een vlakke en uniforme vorm heeft, terwijl het tweede een gebogen en variabele vorm heeft. Dit betekent dat het normale hoofdkussen zich niet aanpast aan de contouren van de nek en een geforceerde en oncomfortabele houding kan veroorzaken.

Welke soorten nekkussens zijn er?

De meest voorkomende materialen voor nekkussens zijn de volgende:

 • Latex: dit is natuurlijk, elastisch en resistent. Het past zich aan de contouren van de nek aan en biedt goede ondersteuning.
 • Visco-elastisch: een synthetisch materiaal dat reageert op warmte en lichaamsdruk, waardoor het zijn vorm aanneemt.
 • Vezel: zacht en resistent, kan gemakkelijk gewassen worden. Het is goed vervormbaar, maar kan vervormen bij langdurig gebruik.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is een zwangerschapskussen, het gebruik en de voordelen

Wie moet een nekkussen gebruiken?

Een nekkussen

Een nekkussen wordt aanbevolen voor iedereen die zijn slaap wil verbeteren en nekpijn wil voorkomen of verlichten. Er zijn echter een aantal gevallen waarin het gebruik ervan extra aangewezen is:

 • Rug- of zijslapers. Deze posities vereisen een grotere hoogte en ondersteuning van het kussen om de nek uitgelijnd te houden met de rest van de wervelkolom.
 • Mensen die snurken of slaapapneu hebben. Ademhalingsstoornissen kunnen worden verbeterd met een nekkussen dat de nek verhoogt en de doorgang van lucht door de luchtwegen vergemakkelijkt.
 • Mensen met migraine of spanningshoofdpijn. Veel hoofdpijn is gerelateerd aan een slechte nekhouding die leidt tot spiercontracturen.

Waarom is een nekkussen nuttig?

Hoewel de indicaties die we al hebben genoemd specifiek zijn, zijn er ook enkele voordelen van het gebruik voor mensen die geen slaapapneu of migraine hebben. Dat wil zeggen, voor mensen die geen onderliggende ziekte hebben.

Nekkussens kunnen de kwaliteit van ieders slaap verbeteren. Door met de juiste houding te slapen, wordt een herstellende slaap bevorderd. Dat vertaalt zich in betere fysieke en mentale prestaties gedurende de volgende dag.

Het zou ook toekomstige nekpijn voorkomen. Door de nek op de juiste manier te ondersteunen, wordt spanning in de nekspieren en daarmee gepaard gaande ontsteking voorkomen, wat het risico op contracturen vermindert.

Volgens een onderzoek (Engelse link) uit 2007 kan het gebruik van een nekkussen een positief effect hebben op nekpijn, nachtrust en hoofdpijn. In dat onderzoek werden drie soorten kussens vergeleken: vlindervormige nekkussens, gewone rechthoekige kussens en oprolkussens.

De resultaten toonden aan dat de meerderheid van de deelnemers die het vlindervormige nekkussen gebruikten hun nekpijn verminderden, terwijl slechts 41% van degenen die het gewone kussen gebruikten minder ongemak ondervonden.

Tot slot kan ook de bloedcirculatie naar de hersenen worden verbeterd. Als je de nek op één lijn houdt, stroomt er efficiënter bloed naar het hoofd. Daarom zullen aandoeningen die te maken hebben met een slechte bloedsomloop, zoals duizeligheid, zich minder snel voordoen.

Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vier manieren om hoofdkussens te wassen en te desinfecteren

De beste tips voor het kiezen van het ideale nekkussen

Slapende vrouw

Nu je weet wat een nekkussen is, waar het voor dient, welke soorten er zijn en waarom het gunstig is om er een te gebruiken, volgen hier enkele tips om het ideale kussen voor jou te kiezen:

 • Probeer verschillende opties: je kunt het beste verschillende nekkussens uitproberen voordat je er eentje koopt. Kijk welke het beste bij jouw nek en houding past. Bekijk reviews op internet.
 • Houd rekening met je lengte en gewicht: dit beïnvloedt de grootte en stevigheid van het nekkussen dat ideaal zal zijn. De manier om te weten of het kussen de juiste hoogte heeft, is door te kijken of je hoofd, nek en ruggengraat een rechte lijn vormen als je op je zij slaapt of dat je kin parallel aan de vloer is als je op je rug slaapt.
 • Denk aan je matras: het type matras dat je gebruikt is ook van invloed op de keuze. Het matras beïnvloedt namelijk hoeveel je lichaam zakt en dus hoe hoog je nek uitgelijnd moet zijn.
 • Kies het materiaal dat je het prettigst vindt: elk materiaal heeft zijn voordelen. Visco-elastisch wordt bijna altijd het meest aanbevolen omdat het zich aanpast aan de contouren van de nek en comfort en drukverlichting biedt. Vezel is licht, zacht en ademend, maar kan na verloop van tijd vervormen.
 • Zoek de vorm die je aanspreekt: er zijn verschillende vormen voor nekkussens, zoals rechthoekig, vlindervormig of cilindervormig. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen, dus je moet degene kiezen die het beste bij je past op basis van je houding.

Weet je al wat jouw ideale hoofdkussen is?

Vervang je hoofdkussen elke twee jaar. Het is aan te raden om dit te doen als je merkt dat het vervormt of wegzakt.

Deze tijd wordt gehaald als je goed voor je kussen zorgt en de instructies van de fabrikant volgt. Daarnaast moet je het vaak wassen, luchten en beschermen met een hoes.

Een nekkussen kiezen is niet zo moeilijk als je deze tips volgt. Maar er is hier geen magie. Om nekpijn te verminderen en meer rust te krijgen, moet je ook een goede slaaphygiëne hebben, oefeningen voor de nek en wervelkolom doen en natuurlijk een gezondheidsprofessional raadplegen als de pijn hardnekkig of intens is.

Eengoed kussen kan het verschil maken tussen een uitstekende en een beroerde nachtrust. Aarzel dus niet langer en geniet van de voordelen van een nekkussen – je gezondheid zal je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Persson, L. (2006). Neck pain and pillows–A blinded study of the effect of pillows on non-specific neck pain, headache and sleep. Advances in Physiotherapy8(3), 122-127. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14038190600780239
 • Shields, N., Capper, J., Polak, T., & Taylor, N. (2006). Are cervical pillows effective in reducing neck pain?. In Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. Centre for Reviews and Dissemination (UK). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73379/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.