Hoe je een spuitfles kunt hergebruiken: 6 interessante dingen die je kunt doen

Een spuitfles hergebruiken kan veel geld besparen. Plus, je draagt je kleine steentje bij aan het milieu. Leer hier hoe dat moet!
Hoe je een spuitfles kunt hergebruiken: 6 interessante dingen die je kunt doen

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 28 augustus, 2023

Het eerste wat veel mensen geneigd zijn te doen als de inhoud van een willekeurige fles op is, is hem weggooien en een nieuwe kopen om hem te vervangen. In werkelijkheid zijn er veel dingen die je kunt doen om een spuitfles opnieuw te gebruiken. Hier vertellen we je hoe je het een tweede kans kunt geven voor je het weggooit.

Het idee is dat we het kunnen recyclen om enerzijds bij te dragen aan de zorg voor het milieu, en anderzijds geld te besparen. In die zin, als je je eigen producten kunt maken en ze in zo’n fles gebruikt, zul je het verschil in kosten merken tussen een in de winkel gekochte en een zelfgemaakte.

6 interessante dingen die je kunt doen met een spuitfles

1. Maak je eigen multifunctionele reiniger

Het eerste van de ideeën heeft te maken met de zo bekende en veel gebruikte multifunctionele reiniger, die in geen enkel huis mag ontbreken. Nieuw kopen kan wat duur zijn, dus we stellen voor dat je thuis probeert je eigen te maken.

Behalve je spuitfles heb je het volgende nodig:

 • 2 kopjes witte azijn
 • de schillen van 2 citroenen
 • paar takjes tijm
 • 1 theelepel Castillezeep
 • 35 druppels citroen etherische olie

Als je al deze ingrediënten met elkaar gemengd hebt, laat je ze een paar weken zitten en klaar ben je! Heb geduld, want het is het wachten waard.

2. Bereid een buitenreiniger om een spuitfles opnieuw te gebruiken

Huishouden
Er zijn verschillende formules om zelfgemaakte allesreinigers te maken. Doe ze dan in spuitflessen en je hebt de perfecte bondgenoot voor in huis.

Lente en zomer nodigen ons uit om meer tijd in de tuin of op het terras door te brengen en te genieten van de aangename dagen. Op dit moment kun je een reiniger bereiden die werkt voor buitenmeubels en ze brandschoon achterlaat.

Met slechts 3 ingrediënten heb je een uitstekende buitenreiniger:

 • 1 kopje witte azijn
 • 2 kopjes water
 • 2 of 3 scheutjes vloeibare handzeep

Het enige voorbehoud dat we maken is dat de zeep die je gebruikt afwasmiddel (sulfaat onder de ingrediënten) moet bevatten, wil het effect hebben. Meng alles door elkaar en doe het preparaat in je spuitfles. Dan is het klaar voor gebruik!

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Elf manieren om oude apparaten te hergebruiken

3. Maak een zelfgemaakte glasreiniger

Dit is een van de meest specifieke schoonmaakmiddelen die er zijn, want we kopen het voor maar één gebruik: het schoonmaken van glas en spiegels. Het lijkt ons een goed idee om zelf te maken en te leren hoe je een spuitfles efficiënt kunt hergebruiken.

Meng een deel witte azijn, een deel water, en een paar druppels keukenafwasmiddel. De enige aanbeveling is dat je het rechtstreeks op het microvezeldoekje aanbrengt en niet op het oppervlak dat je gaat schoonmaken. Een andere suggestie is om een kopje leidingwater te mengen met een kopje isopropylalcohol en een eetlepel azijn.

4. Maak een kamerontgeurder

De kamers van je huis aangenaam laten ruiken wekt een gevoel van welzijn en rust op. Hoewel dit recept je favoriete kruiden en bloemen kan hebben, laten we je dit idee: kook eucalyptus, lavendel en mirte; als het afgekoeld is, doe je de bereiding in je spuitfles.

5. Maak een kreukverwijderaar voor kleren

Als je geen fan bent van strijken maar wel graag hebt dat je kleren kreukvrij zijn, dan kun je deze oplossing met slechts 3 ingrediënten proberen om kreuken uit kleren te verwijderen.

Meng 2 kopjes water, 1 eetlepel witte azijn en 1 theelepel haarconditioner in je lege bakje. Spuit deze bereiding op de kledingstukken en rek ze dan voorzichtig uit. Je zult merken hoe de kreuken aanzienlijk verminderen.

6. Maak een natuurlijke onkruidverdelger

Onkruid in de tuin is een schijnbaar nooit eindigend probleem. Als je ze met de hand uittrekt, komen ze terug. En chemische middelen (Spaanse link) zijn niet altijd even effectief en zeer slecht voor het milieu. Hier is een van de beste ideeën om je spuitflessen te hergebruiken.

Meng en klop dan krachtig deze ingrediënten in een 500 ml fles:

 • 2 kopjes gedistilleerde witte azijn (of appelazijn)
 • 2 eetlepels keukenzout
 • 1 theelepel vloeibaar keukenafwasmiddel

Breng dit preparaat direct op het onkruid aan en je zult merken hoe beetje bij beetje het onkruid zal verdorren.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
8 herbruikbare spullen die je vast hebt liggen

Voorzorgsmaatregelen voor het hergebruiken van een spuitfles

Spuitfles met citrusvruchten

Tot nu toe hebben we 6 ideeën besproken die je in praktijk kunt brengen om een plastic spuitfles waarvan de inhoud al op is, een ander gebruik te geven. Wel is het belangrijk dat je het goed schoonmaakt voordat je het opnieuw vult met een ander preparaat.

Als de oorspronkelijke inhoud van het flesje bleekmiddel of ammoniak was, raden we je aan het, hoe grondig je het ook wast, niet opnieuw te vullen met producten die je op voedsel of op je huid gaat gebruiken. Bedenk ook dat er chemische stoffen zijn die je niet met elkaar kunt mengen, omdat ze in combinatie gevaarlijk kunnen zijn.

Om lege flessen grondig schoon te maken, gebruik je ten slotte warm water en zeep. Schud de houder vervolgens goed en druk op de verstuiver om te zorgen dat de resten helemaal verwijderd worden.

Een spuitfles hergebruiken is zorgzaam voor de planeet

We hopen dat je een paar van deze heel praktische en eenvoudige ideeën kunt toepassen om de levensduur van deze plastic verpakkingen te verlengen. Elk van de producten die we hebben voorgesteld is gemaakt van elementen die je zeker in huis hebt, dus ze zijn goedkoop te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Equipo Vértice. (2011). Manipulación de productos químicos y de limpieza. Editorial Vértice.
 • Marcos, F. V. (1996). Prevención y control del riesgo de los productos químicos. Rev Esp Salud Pública70(4), 409-420.
 • Muñoz, F. R. (2021). El herbicida glifosato y sus alternativas.
 • Diaz Guzman, L. J. (2021). Reciclaje de botellas plásticas reutilizadas como mantas polares.
 • Ayala, M., Hernandez, M., & Loor, N. (2012). PROYECTO DE ECOEFICIENCIA RECICLAJE DE BOTELLAS PET. Revista de la Universidad Espíritu Santo UEES.
 • Gaibor, J. S. Q., & Ortiz, J. (2018). Ética En La Producción De Botellas Plásticas Y Su Contaminación Al Medio Ambiente. Revista Caribeña De Las Ciencias Sociales2018(9).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.