Hoe je beenmergdonor kunt worden

Ziekten zoals leukemie, lymfoom en immuundeficiënties kunnen worden behandeld met een beenmergtransplantatie. Helaas is het heel moeilijk om de juiste donor te vinden, wat betekent dat het meer dan ooit belangrijk is om beenmerg te doneren. Lees meer over deze pijnloze procedure die levens kan redden.
Hoe je beenmergdonor kunt worden
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 07 november, 2022

Elk jaar stijgt het aantal mensen dat lijdt aan bloedziekten. Ziekten zoals leukemie, aplastische anemie, lymfoom en immuundeficiënties kunnen worden behandeld met hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT), beter bekend als een beenmergtransplantatie, waarvoor een beenmergdonor nodig is. 

Er is echter een probleem. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft een patiënt slechts tussen 25% tot 30% kans om een geschikte beenmergdonor te vinden binnen zijn eigen gezin. Daarom zullen de meeste patiënten moeten wachten op een donor.  Gelukkig stijgt het aantal vrijwilligers.

Er wordt geschat dat er al meer dan 22 miljoen mensen zijn geregistreerd als beenmergdonor in 48 landen. Echter, het donorbeenmerg dient voor 100% compatibel te zijn met de patiënt. Volgens deskundigen gebeurt dit in één op de veertigduizend gevallen. Daarom is het uitermate belangrijk dat nog meer mensen beenmerg doneren.

Vandaag verdiepen we ons in het beenmerg en de mogelijkheid om beenmergdonor te worden.

Wat is beenmerg?

Beenmerg is een sponsachtig weefsel dat zich bevindt in een aantal  botten in je lichaam. De belangrijkste functie  van het beenmerg is de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast bevat het merg ook stamcellen en deze cellen hebben een belangrijke functie binnen andere lichaam sweefsels.

Waar bestaat een beenmergtransplantatie uit?

Persoon ondergaat een beenmergtransplantatie

Het doneren van beenmerg is een proces waarbij een kleine hoeveelheid beenmergbloed wordt afgenomen. Dit bloed is afkomstig van de achterzijde van het heupbeen. In een gespecialiseerd ziekenhuis kunnen artsen, onder algehele narcose of met een ruggenprik, met een kleine naald de hoeveelheid beenmergbloed afnemen die nodig is. 

De procedure heeft geen bijwerkingen voor de donor. Dit komt omdat beenmerg de eigenschap heeft om volledig te regenereren.  Indien de transplantatie succesvol is, zullen de beenmergcellen van de patiënt volledig regenereren.

Zijn aan beenmergdonatie risico’s verbonden?

De donatie zelf kent geen specifieke risico’s. Echter, er zijn mensen die een lokale plaatselijke verdoving krijgen. Na het doneren zou je op de plek van het afnemen van het beenmerg een beetje pijn kunnen voelen. Meestal verdwijnt de pijn na een aantal dagen.

Wie kan doneren?

Artsen overleggen in een ziekenhuis

Het is meestal eenvoudig om beenmergdonor te worden, maar er zijn wel een aantal eisen:

  • Je moet in goede lichamelijke conditie en tussen de 18 en 51 jaar oud zijn.
  • Donoren moeten minstens 50 kg wegen.
  • Je dient formulieren compleet met alle relevante informatie over je gezondheid in te vullen. Daarnaast dien je een eenheid bloed te doneren.
  • Donoren mogen geen drager zijn van via het bloed overdraagbare aandoeningen.
  • Je mag geen operaties, tatoeages, piercings of andere ingrijpende procedures hebben gehad in het afgelopen jaar.
  • In het verleden dien je geen risicovolle seksuele relaties te hebben gehad.
  • Je mag geen last hebben gehad van koorts, diarree of braken in de laatste 10 dagen voor het doneren.
  • Donoren mogen geen drugs gebruiken.
  • Je dient 5 uur voorafgaand aan de ingreep geen vast voedsel in te nemen.

Wat betekent het om ​​beenmergdonor te worden?

Overal ter wereld zijn beenmergdonaties vrijwillig en altruïstischBeenmergtransplantatie is gebaseerd op het principe van wereldwijde solidariteit. Elke donor kan een ander overal ter wereld helpen, zolang ze compatibel zijn.

Alleen al in Spanje worden er meer dan 5.000 nieuwe gevallen van leukemie per jaar gediagnosticeerd. Van deze patiënten heeft 3 op de 4 geen geschikte match binnen de eigen familie. Donorbeenmerg is de enige mogelijkheid voor honderden mensen die hulp nodig hebben. 

Beenmergdonatie is een persoonlijke beslissing die levens kan helpen redden. Beenmergdonatie kan het verschil maken voor mensen die aan leukemie of andere bloedziekten lijden.

Worden donors gecompenseerd?

Beenmerg in een fles

Donors ontvangen geen enkele financiële vergoeding voor het doneren. Zoals eerder genoemd, is het een daad uit solidariteit en altruïsme. De gespecialiseerde medische centra en stichtingen dekken de kosten die nodig zijn voor donatie. 

Kan ik mezelf uitschrijven als beenmergdonor?

Donors hebben de vrijheid om zich te allen tijde uit te schrijven als donor. Persoonlijke situaties en omstandigheden kunnen tenslotte altijd veranderen. Echter, het is altijd aan te raden om na te denken over alle mogelijkheden voordat je het registratieproces doorloopt.

Het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Tenslotte is het voor de patient erg belangrijk dat de donor niet van gedachten veranderd. Met een donatie kunnen levens gered worden.

Ben je geïnteresseerd? Als je hebt besloten om ​​donor te worden, kun je contact opnemen met een gespecialiseerd centrum bij jouw in de buurt en zorg ervoor dat je deze informatie deelt.   Vergeet niet, met beenmergdonatie heb je de mogelijkheid om levens te redden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.