Hoe ingroeiende haartjes behandelen en voorkomen?

Ingegroeide haartjes: een irritante kwaal waar we allemaal wel bekend mee zullen zijn. Hieronder zetten wij een aantal oplossingen op een rijtje!
Hoe ingroeiende haartjes behandelen en voorkomen?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Ingroeiende haartjes kunnen erg pijnlijk zijn en zijn niet erg aantrekkelijk. Je ziet ze meestal verschijnen na het scheren of waxen. Ze beginnen als kleine bultjes die vervolgens gaan ontsteken. Ze ontstaan doordat een haartje niet volledig verwijderd werd of omdat het naderhand niet goed de huid door komt.

Ingegroeide haartjes kunnen ernstige problemen creëeren. Daarom is het belangrijk dat je, naast te weten hoe ze te behandelen, ook weet hoe je ze vermijdt. Leer in het volgende artikel hoe je ingroeiende haartjes moet behandelen en vermijden.

Tips voor het behandelen en voorkomen van ingroeiende haartjes

Denk even na over de manier waarop jij haartjes verwijdert

Sommige mensen zeggen dat waxen meer ingroeiende haartjes veroorzaakt en anderen zeggen dat scheren dit doet. Wax zal de wortel van de haarfollikel verzwakken.

Daardoor zullen nieuwe haartjes de kracht niet hebben om door de oppervlakte van de huid te breken. Scheren kan echter ook ingroeiende haartjes veroorzaken, omdat de wortels niet volledig verwijderd worden.

Draag zorg voor je huid

Als er olie, dode huidcellen, vuil of bacteriën in haarfollikels komen, is het moeilijker voor nieuwe haartjes om te groeien. Om dit te voorkomen, exfolieer je je huid bij voorkeur wekelijks.

Reinig en hydrateer hem ook elke dag. Gebruik hiervoor niet-comedogene producten, die het verstoppen van je poriën voorkomen.

Vrouw onder de douche

Leer goed te scheren

Wanneer je deze methode gebruikt, let dan op volgende stappen:

 • Maak je huid zacht met warm water, zeep of scheerschuim (vrouwen kunnen hetzelfde scheerschuim als mannen gebruiken).
 • Scheer niet tegen de groeirichting van de haartjes in.
 • Gebruik lichte druk tijdens het scheren.
 • Gebruik telkens een nieuw mesje (of elke twee tot drie scheerbeurten).

Draag geen strakke kledij

Strakke kledij zal druk op je huid zetten en zal de ademhaling belemmeren. Dit is ook het geval voor de haartjes die net onder het huidoppervlak groeien, waardoor ingegroeide haartjes kunnen ontstaan. Nog belangrijker is dat je zoveel mogelijk kleding van katoen draagt in plaats van synthetische stoffen.

Dood bacteriën nadat je je haartjes verwijderd hebt

Gebruik natuurlijke antiseptische producten, zoals tea tree olie om infecties te voorkomen. Breng dit een aantal uur na het scheren of waxen aan op je huid. Als je dit eerder doet, brandt het misschien.

Open je poriën met warm water of stoom

Je kunt er ook voor kiezen om een warme handdoek op je benen aan te brengen. Hierdoor zul je makkelijker ingroeiende haartjes kunnen verwijderen.

Gebruik dezelfde wax niet herhaaldelijk

Dat wil zeggen, als je jezelf thuis harst. In salons hergebruiken ze dezelfde wax soms gedurende dagen of weken. Het is dus aangeraden het “Spaanse” systeem te volgen, waarbij wax slechts één keer gebruikt wordt.

Benen

Dompel een katoenballetje in toverhazelaarolie

Breng deze aan op de huid waar zich ingroeiende haartjes voordoen. De toverhazelaarolie is ideaal om geïrriteerde huid te kalmeren. Het zal bovendien ook roodheid verminderen en ontsteking tegen gaan. Daarnaast hydrateert het de huid en maakt het de poriën schoon.

Om alle voordelen uit dit middel te halen, kun je het het beste voor en na het verwijderen van je haartjes gebruiken.

Verwijder de huid die zich over een ingroeiend haartje bevindt met een pincet

Ingroeiende haartjes blijven gevangen onder de eerste laag van de huid, maar je kunt ze verwijderen door zachtjes wat huid af te schrapen. Hef het haartje vervolgens voorzichtig op. Trek het echter niet uit, want dit zal de regio alleen nog maar meer irriteren en het kan een ontsteking veroorzaken.

Vergeet je handen op voorhand niet te wassen (met een milde zeep) en een beetje ontsmettingsalcohol. Breng ook kokend water aan op de punt van de pincet voor je hem gebruikt!

Voorkom dat ingroeiende haartjes terugkomen in de zomer of tijdens het sporten

Transpiratie tijdens het trainen, het over elkaar wrijven van je benen, bepaalde soorten sportkledij, warmte, enzovoorts. Deze dingen kunnen allemaal bijdragen aan de vorming van ingroeiende haartjes.

Vermijd dus irritatie door het gebruik van vaseline, talkpoeder of maïzena. Spoel gevoelige regio’s na het sporten grondig af zodat de poriën opnieuw kunnen ademen.

Gebruik gel van de aloëveraplant

Dit is een ongelofelijke natuurlijke remedie tegen ingroeiende haartjes. Breng het iedere avond aan op de aangedane regio en laat het in je huid trekken. Het is aangeraden een aloëveraplant in huis te houden zodat je een blad kunt pakken wanneer je het nodig hebt en de gel er uit kan schrapen.

Er bestaan ook crèmes en lotions met aloë vera, maar die werken niet zo snel. Wanneer je aloëveragel koopt, zorg er dan voor dat dit geen alcohol bevat. Dit kan namelijk de huid irriteren en een branderig gevoel veroorzaken.

Gebruik essentiële oliën

Denk hierbij aan kamille of lavendel. Controleer de concentratie hiervan voor gebruik en verdun het eventueel met water. Sommige producten zijn namelijk erg sterk en kunnen de huid beschadigen. Voor het beste resultaat krijgt bovendien een mengsel van oliën de voorkeur.

Ingegroeide haartjes verwijderd

Stappen om ingroeiende haartjes te verwijderen

 • Was de regio met een milde zeep. Spoel met koud of lauw water.
 • Scrub dode cellen van je huid in de regio waar ingroeiende haartjes vaak voorkomen. Doe dit elke ochtend en avond om de haartjes los te maken. Wees voorzichtig, zodat je de follikel niet te veel irriteert of bloedingen veroorzaakt. Verwijder dus enkel de dode cellen, de olie en het vuil.
 • Breng een warme (maar niet hete), zachte doek aan op de plaats van de ingroeiende haartjes. Laat de doek enkele minuten op de plek rusten om de huid zachter te maken.
 • Gebruik enkel een pincet die je in kokend water ondergedompeld hebt of die je met reinigingsalcohol hebt ingewreven. Breng de huid rond het ingegroeide haartje op spanning en verwijder die vervolgens met een snelle trekbeweging.
 • Nadien breng je een antiseptisch product aan zoals tea tree olie of aloëveragel.
 • Herhaal deze stappen wanneer ingroeiende haartjes zich vaak voordoen of wanneer ze op verschillende delen van het lichaam voorkomen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hekmatpou D, Mehrabi F, Rahzani K, Aminiyan A. The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran J Med Sci. 2019 Jan;44(1):1-9. PMID: 30666070; PMCID: PMC6330525.
 • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.