Hoe herken je bloedarmoede door ijzertekort bij je kind?
Bloedarmoede kan ontstaan door een tekort aan ijzer. Dit mineraal is een essentieel onderdeel van de hemoglobine, een eiwit dat verantwoordelijk is voor het vervoeren van zuurstof door het bloed. Het zorgt ervoor dat de lichaamsweefsels optimaal kunnen functioneren. In dit artikel vertellen we hoe je bij je kind bloedarmoede door ijzertekort kunt herkennen.
De aandoening komt het vaakst voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar oud, met name wanneer ze geen goede voeding krijgen. Soms kunnen oudere kinderen er echter ook last van hebben. Vaak schakelen ouders hiervoor een kinderarts in.
Wat zijn de oorzaken van bloedarmoede en hoe manifesteert het zich? Om daar antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om de meest relevante aspecten van deze ziekte te bespreken.
Daarom kijken we eerst naar de belangrijkste triggers en symptomen, zodat je in staat bent tijdig bloedarmoede door ijzertekort te herkennen.
Hoe kan bloedarmoede door ijzertekort bij je kind ontstaan?
De belangrijkste oorzaak is een verminderde opname van ijzer. Het lichaam haalt dit mineraal uit voeding, maar het verkrijgt het ook door het recyclen van oude rode bloedlichaampjes.
Een aantal factoren die verband houden met de ziekte zijn:
- Een ijzerarm voedingspatroon.
- Het onvermogen van het lichaam om ijzer op te nemen.
- Langzaam en langdurig bloedverlies.
- Voedselallergieën.
- Loodvergiftiging.
Symptomen van bloedarmoede door ijzertekort bij je kind
In het begin zijn er vaak geen duidelijke symptomen. Hierdoor is het lastig om de ziekte te behandelen, omdat het ijzergehalte en het aantal bloedcellen steeds verder kunnen afnemen.
Na verloop van tijd kan bloedarmoede bij kinderen onderstaande gevolgen hebben:
- Blauwachtige of zeer bleke verkleuring van het oograndjes.
- Broze nagels.
- Verminderde eetlust of juist plotselinge hunkering naar andere voeding.
- Gevoel van zwakte en aanhoudende vermoeidheid.
- Hoofdpijn en duizeligheid.
- Prikkelbaarheid en gebrek aan energie.
- Moeite met ademhalen en tachycardie.
- Bleke huid.
- Verminderde toename van gewicht en lengte.
De diagnose
Om te kunnen aantonen dat je kind bloedarmoede heeft door ijzertekort, zal de arts allereerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens neemt hij wat bloed af dat hij doorstuurt naar het laboratorium voor analyse. De test zal uiteindelijk uitwijzen of de rode bloedlichaampjes een tekort aan ijzer vertonen.
In het algemeen test men het bloed op de volgende punten:
- Hematocrietwaarde: dit geeft aan of er sprake is van bloedarmoede of ander afwijkingen in het bloed.
- Serum ferritine analyse: hiermee wordt bekeken hoe groot de ijzerreserves in het lichaam zijn.
- Serum ijzer analyse: deze test toont aan hoeveel ijzer er aanwezig is in het bloed.
- TIBC (total iron binding capacity): hiermee wordt gemeten in hoeverre het eiwit transferrine in staat is om ijzer door het bloed te vervoeren.
Hoe kun je bloedarmoede door ijzertekort bij je kind voorkomen?
Er zijn twee basismaatregelen die je kunt nemen om dit type ziekte te voorkomen: voeding en medische controles. Uiteraard spelen de ouders een heel belangrijke rol: zij zijn immers degenen die verantwoordelijk zijn voor de goede zorg van hun kind.
Zorg voor een goed voedingspatroon
- Indien mogelijk, zouden kinderen borstvoeding moeten krijgen totdat ze 6 maanden oud zijn. Hoewel sommige moeders ervan afzien of dit niet kunnen geven, zorgt moedermelk voor een betere ijzeropname en is het de sleutel voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem.
- Zodra je kind 5 of 6 maanden oud is, kun je het meer voedingsstoffen aanbieden, zoals bijvoorbeeld fruit, groentes en mager vlees.
- Geadviseerd wordt om je kind geen koemelk te geven voordat het 12 maanden oud is.
- Is het kind ouder, dan zou een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet voldoende moeten zijn om de juiste ijzerwaarden te krijgen en te behouden.
Lees ook:
Wat is de gezondste melk voor kinderen?
Ga naar een kinderarts
Zodra je vermoedt dat je kind bloedarmoede heeft door ijzertekort, ga dan meteen naar een arts. Hetzelfde geldt wanneer het kind een risicofactor heeft, of in het verleden heeft gehad. In het laatste geval moet het kind op regelmatige basis worden gecontroleerd door een arts.
Behandelingen bij bloedarmoede door ijzertekort
Door hun leeftijd en ontwikkelingsproces krijgen kinderen maar een klein beetje ijzer binnen via de voeding. Om ervoor te zorgen dat ze alsnog een goed ijzergehalte te krijgen (ongeveer 8 of 10 mg per dag), is het belangrijk dat je zoveel mogelijk ijzerhoudende voedingsmiddelen opneemt in hun dieet.
Voorbeelden van ijzerhoudende voedingsmiddelen zijn:
- Mager vlees (kip, kalkoen, varken)
- Vis en zeevruchten
- Eieren
- Peulvruchten (gedroogde bonen, linzen, soyabonen)
- Lever
- Havermout
- Pindakaas
- Noten
- Pruimensap
- Spinazie
- Volkoren granen
Als gezond eten niet helpt om ijzertekort en bloedarmoede te verhelpen, dan kan het zijn dat de dokter ijzersupplementen voorschrijft, die je kind via de mond moet innemen.
Let op: in geen geval mag je ijzersupplementen of vitaminesupplementen op eigen initiatief en zonder toezicht van een arts, toedienen aan je kind.
Ook interessant:
Noten zijn een gezonde toevoeging aan je dieet.
Nog een aantal belangrijke punten
Als je je kind niet op tijd laat behandelen voor bloedarmoede door ijzertekort, dan kan dat hun leerproces en de ontwikkeling van hun groei in de weg staan. Een tekort aan ijzer verlaagt immers de concentratie en alertheid.
Het is dan ook cruciaal om meteen in actie te komen zodra je één of meerdere van de symptomen opmerkt. Zo kun je de gevolgen ervan zoveel mogelijk voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- argentina de Pediatría, S., & Subcomisiones, C. (2009). Anemia ferropénica. Guía de diagnóstico y tratamiento. Arch Argent Pediatr, 107(4), 353-361. https://www.sap.org.ar/uploads/consensos/anemia-ferrop-eacutenica-gu-iacutea-de-diagn-oacutestico-y-tratamiento.pdf
- MedlinePlus. (n.d.). Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm
- de Pediatría, S. A., & Subcomisiones, C. (2017). Deficiencia de hierro y anemia ferropénica. Guía para su prevención, diagnóstico y tratamiento. https://sap.org.ar/uploads/consensos/consensos_deficiencia-de-hierro-y-anemia-ferropenica-guia-para-su-prevencion-diagnostico-y-tratamiento–71.pdf
- Mesa, E. G. (2015). La anemia ferropénica. Diagnóstico, tratamiento y prevención. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición, 25(2), 19. http://revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/140/138