Hoe groter de emotionele wond, hoe pijnlijker

Het is niet altijd makkelijk om emotionele wonden die je bij je draagt met anderen te delen, waardoor het lijden vaak eenzaam is.
Hoe groter de emotionele wond, hoe pijnlijker

Laatste update: 18 januari, 2019

Hoezeer het je nu pijn doet, weet dat deze emotionele wond die je nu van binnen voelt, die je hele wereld beïnvloedt, zal genezen.

Hoe groter de emotionele wond, hoe meer je lijdt en hoe eenzamer je je zal voelen.

Negatieve emoties zijn een veelvoorkomende vijand in de menselijke geest, die ons beïnvloeden en ons ervan weerhouden te groeien. Vaak zien we emotionele wonden als situaties die gedurende je leven een traumatische stempel op je geest achtergelaten.

Trauma’s zijn een buitensporige pijn die een persoon maar moeilijk kan verwerken en confronteren, waardoor het een onderdeel wordt van je innerlijke landschap. Het heeft dan ook invloed op je gedrag en de manier waarop je de wereld ziet.

We moeten er ook op wijzen dat wonden niet op dezelfde manier worden overwonnen als ze als kind of als volwassene worden ervaren. Kinderen hebben namelijk niet voldoende eigen middelen om pijn, agressie en teleurstelling te verwerken.

Maar kinderen en volwassenen hebben ook iets gemeen. Hoe intenser het trauma of de wond, hoe sterker het gevoel van isolatie. Laten we hier eens naar kijken.

De emotionele wond draag je van binnen

Teleurstelling, verraad en emotionele pijn die veroorzaakt wordt door anderen… Het verstoort je innerlijke rust en de perceptie die er tot op dat moment voor zorgden dat je je ‘veilig’ voelde en je welzijn creëerde.

Je zou ook kunnen zeggen dat de wonden die je in stilte bij je draagt verschillende wortels en beelden bevatten. Psychologen leggen echter uit dat trauma in het algemeen de volgende kenmerken heeft:

De emotionele wond draag je van binnen

Trauma en soorten emotionele wonden

  • Als je basisgevoel van veiligheid verstoord is: Dit kan gebeuren tijdens de kindertijd of als volwassene. Opeens wordt je bedrogen door alles en iedereen die je definieerde, die je liefhad en je steunpilaren waren. Je verliest alles dat je ooit veiligheid gaf.
  • Gebrek aan liefdevolle interactie: Het komt veel voor dat kinderen niet voldoende emotionele steun krijgen die hun relaties versterkt. Dit komt ook voor bij partners die zich niet geliefd of gesteund voelen door hun partners. Dit is een leegte die een diepe wond achterlaat.
  • Het slachtoffer zijn van bepaald soort misbruik: Lichamelijke aanvallen of misbruik van het zelfvertrouwen, het overtreden van je wilskracht als een persoon met recht op je eigen mening, waarden en gedrag, zijn aanvallen die vaak voorkomen en die in het algemeen ernstig trauma veroorzaken.

Hoe traumatische wonden ons beïnvloeden

  • De invloed van de aanval, het gebrek aan emotionele steun, het verbreken van het gevoel van veiligheid dat iedereen nodig heeft, heeft direct invloed op de hersenchemie.
  • Trauma veroorzaakt een soort van post-traumatische stress die ervoor zorgt dat de hersenen continu alert zijn. Angst, wantrouwen en ongerustheid weven zichzelf tussen deze neurochemische chaos die kan leiden tot depressie.
  • Noradrenaline, epinefrine of dopamine kunnen leiden tot slapeloosheid, waardoor je altijd moe bent en last hebt van stemmingswisselingen.

Hoewel iedere persoon in het algemeen een unieke set aan symptomen presenteert en hoewel geen enkel geval hetzelfde is, komen deze veranderingen in neurotransmitters op cerebraal niveau enigszins vaak voor.

Hoe een traumatische en emotionele wond ons beïnvloeden

Wonden en je eenzaam voelen

Hoe intenser de emotionele wond, hoe meer iemand verlamd raakt, wat vervolgens weer leidt tot een groter gevoel van isolatie.

  • De gewonde persoon voelt zich alsof niemand kan begrijpen wat hij/zij doormaakt, hoe hij/zij lijdt.
  • Het gevoel van isolatie wordt veroorzaakt door de verandering van neurotransmitters die de perceptie van isolatie en negativiteit intensiveren.
  • Emotionele onrust omvat ook fysiek ongemak. Vermoeidheid, apathie, spierpijn en hoofdpijn hebben ook de neiging om mensen los te koppelen van de wereld.

Houd ook in gedachten dat het niet zo makkelijk is om je emotionele wonden te delen. Je kunt praten over hoe slecht je dag was, het gesprek dat je had je met je partner… maar delen met de ander hoe je partner je vernedert of hoe je als kind werd verlaten, is iets zeer complex. Het is niet iets dat makkelijk gecommuniceerd of gedeeld wordt.

Een emotionele wond en je eenzaam voelen

Hoe confronteer je de meeste ernstige emotionele wonden

Het is altijd interessant om na te denken over zaken met betrekking tot de menselijke emoties. Negatieve emoties kunnen je helpen te begrijpen dat er iets mis gaat en het kan helpen om jezelf opnieuw op te bouwen. Ze mogen je echter nooit ‘verlammen’.

Op dezelfde manier zijn positieve emoties bedoeld om je “te verbinden” met de mensen om je heen. Dit alles betekent dat:

  • Je het recht hebt verdrietig, neerslachtig en boos te zijn. Deze emoties hoeven niet permanent te zijn, maar ze zullen je helpen om te begrijpen dat er iets mis is en je moet reageren en vechten.
  • Je niet zwak bent als je om hulp vraagt, als je zegt dat het niet goed met je gaat, dat je tegen een wegversperring loopt. Dus aarzel niet om met iemand te praten die echt luistert en die je kan helpen.

Het verleden is voorbij

Begrijp dat het verleden voorbij is. Het is al gebeurd, de emotionele wond is diep en je zal waarschijnlijk nooit volledig genezen totdat het weggaat. Maar je moet begrijpen dat:

  • Het geheugen niet vergeet, maar het je wel door laat gaan met je leven zonder dat het al te veel pijn doet.
  • Wonden worden genezen door ze te bedekken met nieuwe hoop, nieuwe projecten die je helpen je te bevrijden van het verleden.
  • Steun jezelf met mensen die echt van je houden. Vecht om goed voor jezelf te zorgen en om iedere dag van jezelf te houden, zoals je verdient.

Wat iemand je in het verleden aan heeft gedaan, hoeft niet te bepalen wie je vandaag bent!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.