Hoe geef je je kinderen veerkracht en hoop mee?

Leren van tegenslagen en het transformeren in iets dat ons in staat stelt te groeien, is een fundamenteel onderdeel van gelukkig zijn. Daarom is het zo belangrijk om kinderen veerkracht en hoop bij te brengen.
Hoe geef je je kinderen veerkracht en hoop mee?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als ouders is het onze verantwoordelijkheid om onze kinderen veerkracht en hoop bij te brengen om hun geluk te bevorderen.

Het Webster Woordenboek definieert veerkracht op twee manieren. Ten eerste is het “Het vermogen van een gespannen lichaam om zijn grootte en vorm te herstellen na vervorming dat vooral is veroorzaakt door drukspanning.

Ten tweede is het Een vermogen om te herstellen van of gemakkelijk aan te passen aan tegenslagen of veranderingen.” Daarom verwijst het dus naar het vermogen om ons door onze ervaringen sterker te laten maken, zelfs als die ervaringen negatief zijn.

Zoals we al zeiden, is veerkracht nauw verbonden met geluk. Dat komt omdat het mensen in staat stelt hun ervaringen op te doen, ervan te leren en ze om te zetten in iets positiefs voor de toekomst. Blijf lezen om erachter te komen hoe je deze taak kunt volbrengen door je kinderen deze gezonde waarde bij te brengen.

Leer kinderen veerkracht en hoop

Helaas is veerkracht geen intrinsieke eigenschap van mensen. We worden niet geboren om veerkrachtig te zijn; het is eerder een vaardigheid die we leren.

Daarom is het onze fundamentele rol als ouders om onze kinderen veerkracht en hoop bij te brengen. Dat betekent dat ze moeten leren zich aan te passen aan hun ervaringen en deze te accepteren, ervan te leren en verder te gaan.

Waarom is veerkracht en hoop zo belangrijk?

Hoe leer je je kinderen veerkracht en hoop

We vergelijken het leven vaak met een achtbaan omdat het zo vol ups en downs zit. Hoewel het een vrij oude analogie is, klinkt het vandaag de dag nog steeds als iets dat waar is.

Weten hoe we de moeilijkheden en uitdagingen die het leven naar ons toegooit moeten accepteren, is een belangrijk onderdeel van het vinden van geluk. Dat komt omdat deze acceptatie ons in staat stelt om op de best mogelijke manier het hoofd te bieden aan tegenslagen en ook te groeien door deze ervaringen.

Leer kinderen veerkracht en hoop, zodat ze hun ervaringen kunnen omzetten in iets nieuws en positiefs. Help ze om niet vast te zitten in het verleden en met een positieve instelling naar de toekomst te kijken. Laat ze zien dat het ontdekken van hun eigen sterke punten fundamenteel is voor hun ontwikkeling in elk aspect van het leven.

Veerkracht is een manier van leven. Het stelt ons in staat om geluk te bereiken door elke situatie te transformeren in iets nieuws en beters. En dat is waar het belang van veerkracht ligt: het is een sprankje hoop. Wat er ook is gebeurd, we kunnen er iets positiefs van maken voor ons leven.

8 tips om je kinderen veerkracht en hoop bij te brengen

Aan het begin van dit artikel hebben we aangegeven dat veerkracht niet iets is waarmee we zijn geboren. Daarom wordt de rol van ouders en leerkrachten van cruciaal belang als het gaat om het opvoeden van veerkrachtige en hoopvolle kinderen. Laten we eens kijken wat we kunnen doen om deze fundamentele kenmerken bij onze kleintjes te bevorderen.

1. Geef een positief voorbeeld om veerkracht en hoop te bevorderen

Geef een positief voorbeeld

Positiviteit verspreidt zich in onze omgeving. Als je daarom een positieve houding laat zien terwijl je met uitdagingen wordt geconfronteerd, zullen je kinderen leren hoe ze hun eigen problemen het hoofd kunnen bieden.

De eerste stap om onze kinderen veerkracht bij te brengen, is door het zelf te beoefenen. Onze kinderen zullen veerkrachtige en hoopvolle wezens worden als dat het beeld is dat we laten zien.

Onthoud dat onze kinderen ons voortdurend observeren en ons imiteren. Geef dus een goed voorbeeld van hoe je het beste uit elke ervaring van je kleintjes kunt halen. Laat ze zien hoe zelfs ‘negatieve’ situaties in iets heilzaams kunnen worden veranderd.

2. Sta je kinderen toe fouten te maken

Soms maken we als ouders de fout dat we onze kinderen te veel bemoederen. Maar we bewijzen hen er geen enkele dienst mee. Onze behoeften hebben een zekere mate van vrijheid nodig om te ervaren en fouten te maken. Geef je kinderen dus de ruimte die ze nodig hebben om fouten te maken. Dat is namelijk de beste manier om te leren.

3. Laat kinderen de gevolgen van hun daden onder ogen zien

Dit punt is nauw verbonden met het vorige. Laat je kinderen fouten maken en laat hen ook de verantwoordelijkheid voor hun daden nemen. Kinderen moeten ontdekken dat hun daden gevolgen hebben. Het is de enige manier om sociale normen te internaliseren en te evalueren wat het waard is en wat niet.

4. Sta je kinderen toe gefrustreerd te raken

Sta je kind toe zijn frustratie te uiten om veerkracht en hoop te leren

Dit is een heel belangrijk punt. Veel ouders proberen hun kinderen tegen elke vorm van lijden te beschermen. Maar helpen we ze echt om zich aan het leven aan te passen?

We moeten ze veerkracht leren door middel van persoonlijke ervaringen, zodat ze kleine tegenslagen kunnen hebben. Het is de enige manier waarop ze kunnen leren hoe ze elke situatie in iets positiefs kunnen veranderen.

5. Veerkracht en hoop: help kinderen om voor zichzelf te leren denken

Als ouders hebben we de neiging om oplossingen te bieden voor de problemen van onze kinderen. Kinderen moeten echter leren om met logica hun eigen oplossingen te bedenken.

Laat je kinderen dus voor zichzelf denken en begeleid hen zodat ze leren hun eigen problemen op te lossen. Ze zullen zich veel trotser op zichzelf voelen als ze dat doen.

6. Leer ze dat elke verandering een kans is

Soms heeft een probleem te maken met de manier waarop we naar onze problemen kijken. Waarom leer je je kinderen niet dat elke verandering, hoe negatief ook, een kans kan zijn? Dit is de basis van veerkracht: alles kan in iets beters worden veranderd!

7. Moedig een gezond gevoel van eigenwaarde aan

Help je kind een goed gevoel van eigenwaarde te hebben

Kinderen die zichzelf niet waarderen en die zichzelf nergens toe in staat achten, zullen niet in staat zijn om moeilijkheden en uitdagingen het hoofd te bieden. Het aanmoedigen van eigenwaarde is dus een manier om kinderen veerkracht en hoop bij te brengen.

8. Laat je kinderen zien hoeveel je van ze houdt!

Last but not least, laat je kinderen zien hoeveel je van ze houdt met woorden, gebaren en acties. Leer ze veerkracht door liefde. Dat is de beste manier om hoopvolle kinderen groot te brengen die later sterke, empathische en gelukkige volwassenen zullen worden.

Creëer een veilige omgeving zodat je kinderen vrij dingen kunnen beleven. Op die manier zullen ze hun veerkracht ontwikkelen, zodat niets hen onderuit kan halen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.