Hoe je je kind kunt leren om zich te verontschuldigen

Je verontschuldigen is meestal geen gemakkelijke taak, zelfs niet voor volwassenen. Ontdek in dit artikel praktische tips om je kind te leren om zich te verontschuldigen.
Hoe je je kind kunt leren om zich te verontschuldigen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als ouder is het vaak een zeer complexe taak om je kind te leren om zich te verontschuldigen. En niet omdat kinderen geen empathie hebben, maar omdat ze hun excuses op onverwachte en voor volwassenen soms op onbegrijpelijke manieren aanbieden.

Kinderen zijn van nature empathisch. Hoe vaak heb je je kind met tranen in de ogen gezien als ze naar een zielige situatie in een tekenfilm keek? Het zijn zeer medelevende wezens, maar ze gedragen zich niet als volwassenen en ze volgen ook niet sociaal bepaalde regels.

Als ouder is het een van jouw taken om je kinderen te leren zich volgens sociale normen te gedragen. Om deze reden zullen we in dit artikel bespreken hoe we hen kunnen helpen om zich te verontschuldigen.

Hoe je je kind kunt leren om zich te verontschuldigen

Jongen die heel boos kijkt

Om zich te verontschuldigen, moet je kind de verantwoordelijkheid voor zijn daden nemen en de emoties van andere mensen begrijpen.

Bied je excuses aan dat je hebt geslagen.” “Bied nu je excuses aan en praat nooit meer zo tegen me.” “Ik wacht tot je je excuses aanbiedt.” Heb je jezelf ooit een van deze of soortgelijke zinnen horen zeggen? Dat heb je vast en zeker!

Soms komen er woorden uit je mond zonder dat je er zelfs maar aan denkt of je ze wel of niet moet zeggen. Geloof je dat je hen leert om zich te verontschuldigen door hen daartoe te dwingen (Engelse link)? Het antwoord is nee. Een krachtig gemompelde ‘verontschuldiging’ leert je kind niets anders dan zijn ouders te gehoorzamen.

Het uiteindelijke doel van het leren van vergeving is niet om je kinderen de verwachte woorden te laten uitspreken, maar om de verantwoordelijkheid voor hun fouten te nemen. En om dit te doen, moeten ze begrijpen waarom wat ze deden verkeerd was.

1. Help je kind om te kalmeren

Meestal lopen de situaties waar kinderen zich voor moeten verontschuldigen uit de hand, omdat ze boos worden. Nu eisen dat je kind zich op dat moment verontschuldigt, kan om verschillende redenen contraproductief zijn:

  • Het kind zal niet begrijpen waarom hij of zij zich moet verontschuldigen.
  • Het is mogelijk dat het kind nog bozer wordt.
  • Hij of zij zal niets leren van wat er is gebeurd.

Haal in plaats daarvan diep adem, benader je kind en trek het terug van de plaats waar het conflict plaatsvond. Laat je kind afstand nemen van de situatie en kalmeren. Je kunt helpen door met je kind te praten, altijd met geduld en zonder te eisen dat hij of zij zich verontschuldigt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Leer je kinderen hoe ze hun emoties kunnen beheersen

2. Analyseer met je kind de situatie

Wanneer je kind kalmeert, dan is het tijd om te analyseren wat er is gebeurd. Wat is er precies gebeurd? Laat je kind zijn of haar kant van het verhaal vertellen en vertellen hoe hij of zij zich voelt. Tijdens conflicten zijn emoties erg belangrijk en zijn ze in feite de trigger voor de acties van het kind.

3. Moedig empathie aan om je kind te leren om zich te verontschuldigen

Nu je weet wat er is gebeurd en waarom je kind zo reageerde, kun je vragen hoe hij of zij zich in de plaats van het andere kind zou hebben gevoeld (Engelse link). Je kun hem of haar zelfs herinneren aan een vergelijkbare situatie die hij of zij heeft meegemaakt. Het is de bedoeling dat je kind zichzelf in de schoenen van haar vriend (in) plaatst, om de fout te begrijpen.

Lees ook:
Is het mogelijk om jezelf te vergeven?

4. Analyseer samen met je kind wat anders had gemoeten

Als je terug in de tijd zou kunnen gaan, wat zou je dan veranderen aan wat er is gebeurd?” Met deze oefening kan je kind andere manieren bedenken om het conflict op te lossen. Hoewel het waar is dat brainstormen de huidige situatie niet zal oplossen, is het een goede manier voor de toekomst om te leren om met emoties om te gaan.

5. Vraag je kind om iets voor het andere kind te doen

Je kind leren zich te verontschuldigen

Een belangrijk aspect dat ouders vaak vergeten, is dat ze het goede voorbeeld moeten geven. Laat je kinderen dus kiezen hoe ze zich willen verontschuldigen. Soms is ‘sorry’ zeggen namelijk niet wat kinderen nodig hebben of willen.

Misschien geeft je kleintje liever een knuffel, nodigt hij of zij het andere kindje uit om te spelen of geeft een tekening. Het belangrijkste hier is dat je kind leert om op de een of andere manier verantwoordelijkheid voor zijn of haar daden te nemen.

Een goede verontschuldiging moet aangeven waarom het kind excuses aanbiedt, niet alleen voor wat hij of zij heeft gedaan, maar ook voor het kwetsen van gevoelens, en een manier voorstellen om het probleem op te lossen.

Bijvoorbeeld: “Het spijt me dat ik je heb geslagen, ik weet dat het pijn doet en ik zal het niet nog een keer doen. De volgende keer dat ik boos word, zal ik proberen met je te praten in plaats van je te slaan.”

Ten slotte moet je het goede voorbeeld geven om je kind te leren om zich te verontschuldigen! Elke keer dat je fouten maakt of verkeerd reageert, moet je je dus verontschuldigen. Je verontschuldigen is geen zwakte maar een kracht. Als ouders moet je dus het goede voorbeeld geven, omdat je kinderen op basis van wat jij doet dingen leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.