Hoe ga je om met haarverlies tijdens de borstvoeding?

Haarverlies tijdens het geven van borstvoeding wordt eigenlijk veroorzaakt door iets dat alle vrouwen meemaken na de zwangerschap. We laten je enkele trucs zien om je te helpen.
Hoe ga je om met haarverlies tijdens de borstvoeding?

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vrouwen kunnen haarverlies tijdens het geven van de borstvoeding ervaren. Borstvoeding zelf veroorzaakt dit echter niet, maar eerder een proces dat samenvalt met de borstvoeding. De postpartumperiode of puerperium is de echte boosdoener voor het enorme haarverlies dat sommige vrouwen ervaren.

Normaal verlies je elke dag tussen de 50 en 100 haren. In de eerste 3 maanden na de geboorte van je baby verlies je veel meer haar. Daarom is er een mythe die borstvoeding de schuld geeft van dit fenomeen.

Oorzaken van haarverlies tijdens de borstvoeding

Het is normaal dat haar uitvalt. Het maakt deel uit van de natuurlijke haarcyclus. De groei duurt tussen de 2 en 3 jaar en is asynchroon, wat betekent dat niet alle haren tegelijk groeien en dus ook niet tegelijk uitvallen.

Tijdens de cyclus groeit 90% van het haar en tussen 10% en 15% bevindt zich in een rustfase. Het haar in de rustfase valt uit en nieuwe haren beginnen te groeien.

Het is dus normaal dat haar uitvalt. Tijdens de zwangerschap en postpartum is er echter een verandering in de normale cyclus. De hormonen die je lichaam tijdens de zwangerschap afscheidt, zorgen voor een versnelde haargroei, waardoor het minder uitvalt. 

Na de bevalling verlies je het haar dat niet is uitgevallen tijdens de zwangerschap. Dit fenomeen, in de geneeskunde bekend als telogeneffluvium (Spaanse link), is normaal en omkeerbaar.

Trucs om haarverlies tijdens de periode van de borstvoeding te minimaliseren

Hoewel je haarverlies tijdens het geven van borstvoeding niet kunt stoppen omdat het een natuurlijk proces is, kun je het verminderen door enkele natuurlijke tips te volgen om je haar in die periode te verzorgen.

1. Zorg dat je vitamine B binnenkrijgt bij haarverlies tijdens de borstvoeding

Vitamine B6 is een geweldige bondgenoot van haar. Volgens Palafox Virgil (Spaanse link) helpt het oraal innemen van vitamine B6 zelfs haaruitval te verbeteren. Je arts moet je deze supplementen echter voorschrijven.

Onthoud dat vitamine B een groep is die vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B7 (biotine) omvat. Ook hebben we nog vitamine B9 wat foliumzuur is en B12 is cobalamine.

Vitamine B6, B7 en B12 zijn de meest bekende voor haarverzorging. Daarnaast vervullen ze allemaal een belangrijke rol in het lichaam, zoals het verkrijgen van energie uit voedsel.

Vitamine B helpt bij haarverlies tijdens de borstvoeding

2. Eet beter

Om haaruitval te verminderen, is het ook belangrijk dat je speciale aandacht besteedt aan je dieet. Als je het vorige gedeelte volgt en zonder enige vorm van supplementen of pillen te nemen, kun je je vitamine B-consumptie verhogen door het in je dieet op te nemen.

Er zijn veel voedingsmiddelen die het bevatten. Vis bevat bijvoorbeeld veel vitamine B12. Enkele van de meest aanbevolen zijn sardines met 8,9 microgram vitamine B12.

Peulvruchten (linzen, bonen en limabonen) bevatten tussen de 444 en 482 microgram vitamine B9 of foliumzuur. Onder normale omstandigheden beveelt men aan om ongeveer 400 microgram per dag te consumeren.

De lever en andere organen van de koe, zoals de nieren, bevatten ook veel B-vitamines. In 100 gram lever zit wel 80 microgram vitamine B12.

3. Masseer je hoofdhuid bij last van haarverlies tijdens de borstvoeding

Zorg ervoor dat je dit goed doet. Ten eerste moet je weten welk type haar je hebt, droog of vettig. Door het te masseren kun je de talgklieren stimuleren, die helpen de huid gesmeerd te houden.

Als je vettig haar hebt dat veel talg produceert, moet je masseren met de palm van je handen, zodat je de klieren niet stimuleert. Als je droog haar hebt, masseer dan met je vingertoppen. Masseer vervolgens zachtjes in cirkels gedurende 2 of 3 minuten.

Masseer je hoofdhuid

4. Hoe zit het met schoonheidsbehandelingen?

In deze periode kun je het beste zachte en haarvriendelijke producten gebruiken, met een neutrale pH-waarde. Als je je haar wilt verven, kun je dit het beste met een specialist bespreken.

Onthoud dat je hoofdhuid een delicate fase doormaakt en dat kleurstoffen, shampoos en conditioners chemicaliën bevatten die de gezondheid van je haar kunnen beïnvloeden.

Haarverlies tijdens de borstvoeding is tijdelijk

Hoe dan ook, dit zou een voorbijgaande en normale fase moeten zijn voor alle postpartumvrouwen. Als je echter denkt dat het al te lang aan de gang is en de haaruitval veel is, kun je een dermatoloog raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.