Haarstijlen beïnvloeden de gezondheid van het haar

· 25 augustus 2015

Verrassend genoeg kan je haarstijl daadwerkelijk invloed hebben op de gezondheid van je haar. Je komt er meer over te weten in dit artikel.

Relatie tussen haar stijl en haar gezondheid

Iedereen weet dat er verschillende soorten haar zijn: steil, golvend of krullend. Maar buiten dat, zou je haar zwak kunnen zijn van haarverf, steiltangen, haardrogers of slechte kwaliteit shampoo. Vrouwen kunnen vanalles gebruiken om hun haar er prachtig uit te laten zien, zonder te beseffen dat het haar hierdoor langzaam kapot gaat. Je zou kunnen zeggen dat je een offer maakt om er elke dag goed uit te zien. De manier waarop je je haar elke dag draagt en de producten of voorwerpen die je hiervoor gebruikt, zijn verantwoordelijk voor het verzwakken van je haar en zorgen ervoor dat het er dof of broos uitziet.

haarstijl

Een aantal dermatologen hebben een reeks adviezen aangeboden voor het elke dag verzorgen van je haar, zodat het er niet alleen goed uitziet, maar ook helemaal gezond is:

 • Hoewel het borstelen van je haar belangrijk is, hoef je je haar niet vele malen per dag te borstelen (één of twee keer per dag is prima), omdat dit de uiteinden laat breken. Het breekt een stuk minder snel als het droog is.
 • Wikkel je haar in een handdoek na het wassen of laat het gewoon vanzelf drogen (dus zonder föhn) om te voorkomen dat het breekt. Je haar is zwakker wanneer het nat is en dat is de reden waarom je moet wachten met het in model brengen tot het droog is. Als je golvend haar hebt, moet je juist het tegenovergestelde doen en profiteren van het water om het naar wens in model te brengen.
 • Probeer te voorkomen dat je gebruik maakt van een haardroger of gebruik hem niet om je haar volledig droog te maken. Laat het een beetje vochtig en laat het dan vanzelf drogen.
 • Met betrekking tot de steiltang: gebruik die op gemiddelde of lage warmte en gebruik hem niet elke dag, maar alleen wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld als je naar een feestje gaat of om uit te gaan in het weekend). Als je een krultang gebruikt, houd hem dan niet langer dan 2 seconden tegen je haar. Vergeet niet dat de warmte de haarvezels schaadt.
 • Je kunt beter ook het gebruik van haarlak of gels beperken, omdat deze het haar breken of verzwakken bij langdurig gebruik.
haargroei

 • Vermijd vlechten, extensies en staarten die je de hele dag in hebt. Het haar wordt er stijf van en ook dof en broos. Het kan zelfs leiden tot haaruitval in de toekomst.
 • Raadpleeg een dermatoloog over je haar, niet een stylist, zeker met betrekking tot de zorg voor je hoofdhuid. Voor haarstijlen ga je naar de kapsalon, maar houd rekening met de producten die zij gebruiken.

Relatie tussen kapsels en persoonlijkheden

Make-up, kleding en kapsels laten veel zien over een vrouw. Je kunt je look meerdere malen in je leven veranderen, afhankelijk van je smaak of de situatie op dat moment. Dat is de reden waarom sommige mensen zeggen dat het eerste wat een vrouw doet als zij een abrupte verandering in haar leven doormaakt, naar de kapper gaan voor een knipbeurt of een ander kleurtje is.

Er zijn ook een heleboel mythes rond het onderwerp kapsels. Hier zijn een aantal van deze generalisaties: sommigen zeggen dat vrouwen die besluiten om hun haar los te dragen doorgaans de neiging hebben om meer gepassioneerd en romantisch te zijn en dat deze vrouwen klassiek, discreet, volwassen en sereen zijn. Anderen zeggen dat als vrouwen hun haar op schouderlengte of iets langer dragen, ze intelligent en vriendelijk zijn. En ten slotte: vrouwen die hun haar kort knippen zijn nemen over het algemeen risico’s, zijn atletisch en extravert en hebben veel vertrouwen in zichzelf.

haarstijl2

Licht golvend haar, gedroogd en een beetje geborsteld, ziet er vriendelijk en toegankelijk uit. Als het volledig steil is, ziet de persoon er snel ernstiger en afstandelijker uit. Een vrouw die het haar onverzorgd laat of het borstelt het met de vingers, heeft een meer robuuste of joviale uitstraling en oogt minder ijdel.

Natuurlijk zijn dit slechts stereotypen, maar het wordt vaak gezegd dat vrouwen met krullend haar ambitieus zijn, maar inconsistent. Vrouwen met steil haar zijn timide en gevoelig. Dik, volumineus haar hoort bij een energieke persoonlijkheid en deze vrouwen zijn in staat beslissingen te nemen.

Tips voor haarverzorging

Afgezien van wat je gebruikt om er leuk uitzien en van je kapsel of je stijl, is het nodig om iedere dag goed voor je haar te zorgen. Acties ter bevordering van de gezondheid van je haar zijn:

 • Regelmatig wassen, minstens twee keer per week. Waar mogelijk kies je voor een neutrale shampoo. In de zomer, na een dag bij het zwembad of op het strand, moet je je haar wassen om het chloor of zout te verwijderen.
haastijl3

 • Bevochtig je haar goed alvorens de shampoo aan te brengen. Spoel uit met warm water en daarna nog een keer met koud water. Dit verbetert de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en stimuleert de kracht en groei.
 • Borstel zachtjes je haar met een natuurlijke borstel met haren die matig verspreid zijn. Niet borstelen als het nat is en gebruik ook niet teveel kracht, omdat dit  het haar verzwakt.
 • Help de circulatie van de hoofdhuid door het uitvoeren van oefeningen, zoals het doen van inversies (de handstand bijvoorbeeld) gedurende 3 minuten (of zo lang als je kunt zonder je ongemakkelijk te voelen). Je kunt ook je hoofdhuid masseren met een beetje olijfolie. Gebruik zachte cirkelvormige bewegingen voor het wassen van je haar.
Foto’s eigendom van Mari Morri, Uwe Trottman, Henry Zo Rakotondramanana, Jackie Waters, Kathryn Decker, Kris Krug.