Haarstijlen beïnvloeden de gezondheid van het haar

Verrassend genoeg kan een haarstijl daadwerkelijk invloed hebben op de gezondheid van het haar. Je komt er meer over te weten in dit artikel.
Haarstijlen beïnvloeden de gezondheid van het haar

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Relatie tussen haar stijl en de gezondheid van het haar

Iedereen weet dat er verschillende soorten haar zijn: steil, golvend of krullend. Maar buiten dat zou je haar verzakt kunnen zijn van haarverf, stijltangen, haardrogers of slechte kwaliteit shampoo. Vrouwen kunnen van alles gebruiken om hun haar er prachtig uit te laten zien zonder te beseffen dat het haar hierdoor langzaam kapot gaat.

Je zou kunnen zeggen dat je een offer maakt om er elke dag goed uit te zien. De manier waarop je je haar elke dag draagt en de producten of voorwerpen die je hiervoor gebruikt, zijn verantwoordelijk voor het verzwakken van je haar en zorgen ervoor dat het er dof of broos uitziet.

Haar met spelden

Advies van dermatologen

Een aantal dermatologen hebben een reeks adviezen aangeboden voor het elke dag verzorgen van je haar, zodat het er niet alleen goed uitziet, maar ook helemaal gezond is.

Hoewel het borstelen van je haar belangrijk is, hoef je je haar niet vele malen per dag te borstelen (één of twee keer per dag is prima). Dit kan namelijk de uiteinden breken. Ze zullen een stuk minder snel breken als het droog is.

Wikkel je haar in een handdoek na het wassen of laat het gewoon vanzelf drogen (dus zonder föhn) om te voorkomen dat het breekt. Je haar is zwakker wanneer het nat is en dat is de reden waarom je moet wachten met het in model brengen tot het droog is.

Als je golvend haar hebt, moet je juist het tegenovergestelde doen en profiteren van het water om het naar wens in model te brengen.

Verder, algemeen advies

Probeer verder te voorkomen dat je gebruik maakt van een haardroger. Het zou nog beter zijn hem helemaal niet te gebruiken. De lucht alleen is vaak genoeg om je haar volledig te drogen. Laat het een beetje vochtig en laat het dan vanzelf drogen.

Met betrekking tot de stijltang: gebruik die op gemiddelde of lage warmte en gebruik hem liever niet elke dag, maar alleen wanneer dat nodig is. Denk hierbij aan als je naar een feestje gaat of om uit te gaan in het week-end.

Als  je een krultang gebruikt, houd hem dan niet langer dan 2 seconden tegen je haar. Vergeet niet dat de warmte de haarvezels schaadt.

Je kunt beter ook het gebruik van haarlak of gels beperken. Deze breken namelijk het haar of verzwakken het bij langdurig gebruik.

Haarstijl en de invloed hiervan op de gezondheid van het haar

Vermijd ook vlechten, extensies en staarten die je de hele dag in hebt. Het haar wordt er stijf van, alsook dof en broos. Het kan zelfs leiden tot haaruitval in de toekomst.

Raadpleeg een dermatoloog over je haar, niet een stylist, zeker met betrekking tot de zorg voor je hoofdhuid. Voor haarstijlen ga je naar de kapsalon, maar houd rekening met de producten die zij gebruiken.

Relatie tussen kapsels en persoonlijkheden

Make-up, kleding en kapsels zeggen veel over iemand. Je kunt je uitstraling meerdere malen in je leven veranderen, afhankelijk van je smaak of de situatie op dat moment. Daarom zegt men dat het eerste is dat iemand doet na een grote levensverandering, een bezoekje aan de kapper brengen is.

Er zijn ook een heleboel mythes rond het onderwerp kapsels. Hier zijn een aantal van deze generalisaties:

  • Sommigen zeggen dat vrouwen die besluiten om hun haar los te dragen doorgaans de neiging hebben om meer gepassioneerd en romantisch te zijn. Deze vrouwen zouden klassiek, discreet, volwassen en sereen zijn.
  • Anderen zeggen dat als vrouwen hun haar op schouderlengte of iets langer dragen, ze intelligent en vriendelijk zijn.
  • Ten slotte zouden vrouwen die hun haar kort knippen over het algemeen risico’s nemen, atletisch en extravert zijn en veel zelfvertrouwen hebben.
Krullend haar

Licht golvend haar, gedroogd en een beetje geborsteld, ziet er verder vriendelijk en toegankelijk uit. Als het volledig stijl is, ziet de persoon er snel ernstiger en afstandelijker uit. Een vrouw die het haar onverzorgd laat of het borstelt het met de vingers, heeft een meer robuuste of joviale uitstraling en oogt minder ijdel.

Natuurlijk zijn dit slechts stereotypen, maar het wordt vaak gezegd dat vrouwen met krullend haar ambitieus zijn, maar inconsistent. Vrouwen met steil haar zijn timide en gevoelig. Dik, volumineus haar hoort bij een energieke persoonlijkheid en deze vrouwen zijn in staat beslissingen te nemen.

Verzorgingstips voor de gezondheid van het haar

Afgezien van wat je gebruikt om er leuk uitzien en van je kapsel of je stijl, is het nodig om iedere dag goed te zorgen voor de gezondheid van het haar. Acties ter bevordering van de gezondheid van het haar zijn:

  • Regelmatig wassen, het liefst twee tot drie keer per week. Waar mogelijk kies je voor een neutrale shampoo. In de zomer, na een dag bij het zwembad of op het strand, moet je je haar wassen om het chloor of zout te verwijderen.
Gevlochten en geverfd haar
  • Bevochtig je haar goed alvorens de shampoo aan te brengen. Spoel het uit met warm water en daarna nog een keer met koud water. Dit verbetert de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en stimuleert de kracht en groei.
  • Borstel zachtjes je haar met een natuurlijke borstel met haren die matig verspreid zijn. Borstel je haar niet als het nat is en gebruik ook niet teveel kracht. Dit verzakt het haar.
  • Help de circulatie van de hoofdhuid door het uitvoeren van oefeningen, zoals het doen van inversies (de handstand bijvoorbeeld) gedurende 3 minuten (of zo lang als je kunt zonder je ongemakkelijk te voelen). Je kunt ook je hoofdhuid masseren met een beetje olijfolie. Gebruik zachte cirkelvormige bewegingen voor het wassen van je haar.
Foto’s zijn eigendom van Mari Morri, Uwe Trottman, Henry Zo Rakotondramanana, Jackie Waters, Kathryn Decker, Kris Krug.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.